Έξι καλοκαίρια μετράει ο Ιωνικός στην Γ’ Εθνική μαζί με την τρέχουσα σεζόν. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2013 πανηγύριζε την άνοδο του ως πρωταθλητής στον 9ο όμιλο της Δ Εθνικής κατηγορίας. Τότε τα «ηνία» του συλλόγου περνούν στην οικογένεια Σπανού για έναν χρόνο, και κάθε καλοκαίρι μέχρι σήμερα, που ανέλαβε η οικογένεια Κούγια, ο Ιωνικός αλλάζει Διοικητικό πρόσωπο.
Άλλοτε ισχυρός και φιλόδοξος, άλλοτε οικονομικά αδύναμος μα πάντοτε μαχητής και πρωταγωνιστής.  Υπό οποιοδήποτε Διοικητικό καθεστώς κι αν βρέθηκε τα τελευταία έξι χρόνια (μοναδική εξαίρεση η περίοδος 2017/18) η ομάδα της Νίκαιας, οι μεταγραφές της πάντα προκαλούσαν αίσθηση.
Ποιες ήταν όμως εκείνες οι μεταγραφικές «βόμβες» που εν τέλει ενεργοποιήθηκαν και ποιες εκείνες που αποτέλεσαν «βεγγαλικά» δίχως να επιβεβαιώσουν τις μεγάλες προσδοκίες του κόσμου;

Το Ionikos News σας τις παρουσιάζει αναλυτικά! 

Σεζόν 2013/14 
 Την πρώτη σεζόν -υπό τον διοικητικό έλεγχο της οικογένειας Σπανού- συγκροτείται ένα σύνολο νεαρών παικτών, κατά κύριο λόγο, δανεικών από την Κ20 του Ατρομήτου. Το αμφιλεγόμενο εγχείρημα θέλει τον Ιωνικό της τρίτης κατηγορίας να αποτελεί τον «προθάλαμο»  για τα νεαρά αυτά παιδιά που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν ώστε να επιστρέψουν στην Super League. Παράλληλα η Διοίκηση κλείνει και κάποιους έμπειρους παίκτες για να αντισταθμιστεί ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας και η απειρία των πιτσιρικάδων.

-Γιάννης Χρυσάφης (Ένας χρόνος)
Η μεταγραφική βόμβα εκείνου του καλοκαιριού ακούει στο όνομα Γιάννης Χρυσάφης! Πλούσιο βιογραφικό στην κορυφαία κατηγορία με θητεία μεταξύ άλλων σε ΟΦΗ, Άρη, Λεβαδειακό και Πανθρακικό. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός με τα «δολοφονικά» στημένα, παρουσιάζεται ως «ο νέος ηγέτης του Ιωνικού». Μετράει τελικώς 24 συμμετοχές και 10 γκολ με την παρουσία του να χαρακτηρίζεται αναμφίβολα θετική, χωρίς ωστόσο να δικαιώσει τον τίτλο του ηγέτη.

 -Γιώργος Κορακάκης  (6 μήνες)
Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ανακοινώνονται δύο μεγάλες μεταγραφές. Ο Γιώργος Κορακάκης ήταν η πρώτη, καθώς με την εμπειρία του όλοι πίστεψαν ότι θα μπορέσει να ηγηθεί των κυανόλευκων. Το κακό αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας όμως παρέσυρε και τον ίδιο, παρόλο που στο γήπεδο έτρεχε περισσότερο από αρκετούς 20άρηδες συμπαίκτες του. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

 

-Ματθαίος Μαρουκάκης  (6 μήνες)
Η δεύτερη μεγάλη μεταγραφή ήταν ο Ματθαίος Μαρουκάκης. Ερχόμενος από ένα 6μηνο στην Super League και τον Πανιώνιο (στον οποίο μετρούσε μόλις 3 συμμετοχές) αλλά και με μεγάλες χρονιές στην Football League με την Καλλιθέα (143 Συμμετοχές και 35 γκολ σε 6 χρόνια) έκανε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα να παραμιλούν!
Δυστυχώς, η φήμη που τον ακολουθούσε, δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη και η παρουσία του στην Νίκαια ήταν απογοητευτική. Πέτυχε 3 γκολ σε 13 συμμετοχές και αποχώρησε δίχως να έχει προσφέρει τα προσδοκώμενα την στιγμή που δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό για να πειστεί να αγωνιστεί στην Γ' Εθνική.
Τα επόμενα 2 χρόνια όμως αγωνίστηκε σε επίπεδο Football League με Παναχαϊκή και Λάρισα ξαναβρίσκοντας τον παλιό καλό του εαυτό!
 
Σεζόν 2014-15
 
Η επόμενη χρονιά βρήκε τον Ιωνικό, πάλι με διοικητικές ανακατατάξεις καθώς η αποχώρηση της οικογένειας Σπανού, έφερε στο προσκήνιο μια νέα διοίκηση της οποίας η παρουσία αποδείχθηκε βραχύβια. Τον Νοέμβριο «έσκασαν» οι παραιτήσεις και συστάθηκε νέα διοίκηση για να διασώσει την χρονιά. Πάντως το καλοκαίρι εκείνο οι οιωνοί ήταν θετικοί με δυνατές μεταγραφές!


- Ηλίας Κυριακίδης (3 χρόνια)
Ένα από τα γνήσια παιδιά του Ιωνικού (ξεκίνησε από τις ακαδημίες του συλλόγου) επιστρέφει στην ομάδα που τον ανέδειξε και που αγαπήθηκε και αγάπησε, για να την βοηθήσει στην προσπάθεια της για πρωταθλητισμό. Η επιστροφή του έγινε αντικείμενο συζήτησης για μέρες στον ποδοσφαιρικό κόσμο. 
Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής σε αυτή την λίστα όπου παρέμεινε στο σύλλογο για παραπάνω από μία χρονιά. Συγκεκριμένα τρεις χρονιές έως ότου αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ασχοληθεί με την προπονητική.
Εκείνη την χρονιά αποτέλεσε το Α και το Ω στην μεσαία γραμμή των μπλε. Από αυτόν ξεκινούσε κάθε φάση του Ιωνικού ενώ παράλληλα αναχαίτιζε κάθε προσωπικό του αντίπαλο. Σε μια χρονιά που εξελίχθηκε μέτρια για την ομάδα, ο Κυριακίδης κατάφερε να επιβεβαιώσει τον τίτλο της μεταγραφής βόμβας.

-Θανάσης Τσίγκας  (6 μήνες)
Το πλούσιο βιογραφικό του σε Παναθηναϊκό, Λάρισα, Ατρόμητο και Κέρκυρα, έκοβε την ανάσα και ο Ιωνικός ήδη αποκτούσε στα χαρτιά τον τίτλο του «φαβορί» με την ανακοίνωσή του. Στην πράξη όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά καθώς ο Τσίγκας δεν έγινε ποτέ «η σπουδαιότερη μεταγραφή των τελευταίων χρόνων» όπως την είχε χαρακτηρίσει το δελτίο τύπου της ομάδας. Ο έμπειρος επιθετικός δεν βρήκε ποτέ τον καλό του εαυτό και τον Γενάρη ζήτησε να αποχωρήσει έχοντας πετύχει μόλις τρία γκολ. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Καλλιθέα απ’ όπου και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

-Γιάννης Κατσίκης (8 μήνες)
Η Τρίτη μεγάλη μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού ήταν ο Γιάννης Κατσίκης. Βιογραφικό πλούσιο που δεν μπόρεσε να αποτυπωθεί και στον αγωνιστικό χώρο καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός τον κράτησε εκτός δράσης για περίπου τρεις μήνες. Στις 30 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς , έπειτα από κοινή συμφωνία με την διοίκηση, αποχώρησε από την ομάδα πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, καθώς ο Ιωνικός ήταν εκτός στόχων.

-Κοντογουλίδης Βαγγέλης (3 μήνες)
Το επιθετικό κενό του Τσίγκα κλήθηκε να καλύψει ο Βαγγέλης Κοντογουλίδης, με τους διοικούντες να βλέπουν στον πρόσωπο του έμπειρου σέντερ φορ την λύση στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας. Από το πλούσιο παλμαρέ του ξεχώριζε η θητεία σε Γιάννενα, Τρίκαλα και Παναχαϊκή καθώς και η μέχρι τότε παρουσία του στον Αχαρναϊκό. Τα γκολ όμως δεν ήρθαν πότε και η απογοητευτικές εμφανίσεις έκαναν την παρουσία του στην Νίκαια εξαιρετικά σύντομη, καθώς μετά από μόλις τρεις μήνες αποχώρησε.

Σεζόν 2015-16

Η χρονιά των άθλων! Oυδείς βρέθηκε να αναλάβει τον διοικητικό έλεγχο του Ιωνικού εκείνο το καλοκαίρι και για ακόμα μία χρονιά ο σύνδεσμος των Rangers κλήθηκε να  διασώσει την φλόγα της ομάδας. Έτσι, λοιπόν, συγκροτήθηκε ένα σύνολο παικτών «καμικάζι» -με ηγέτη τον Ηλία Κυριακίδη- όπου θα πάλευε μέσα στο γήπεδο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Μεταγραφή βόμβα δεν υπήρξε εκείνο το καλοκαίρι, όμως η βόμβα έσκασε τον Γενάρη.

-Μπέντζαμιν Ονουάτσι (Δεν αγωνίστηκε)
Με τους μισούς παίκτες και το προπονητικό επιτελείο να αποχωρούν τον Ιανουάριο, φοβούμενοι πως η διοίκηση λαϊκής βάσης δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να σώσει την παρτίδα, ο Ιωνικός χρειαζόταν μία «τονωτική ένεση». Κάπου εκεί σκάει η μεγάλη βόμβα με την επιστροφή του Ονουάτσι, ενός παίκτη που συνέδεσε το όνομά του με τα χρόνια των μπλε στην Α’ Εθνική.
Ωστόσο άκρη για το δελτίο του δεν μπόρεσε να βρεθεί ποτέ παρά τις προκαταβολές που πήρε ο παίκτης. Το νομικό κόστος για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων ήταν μεγάλο και χρονοβόρο και «Μπένι» δεν αγωνίστηκε σε κανένα παιχνίδι με την κυανόλευκη προς μεγάλη απογοήτευση όλων.
Βέβαια ουδέν κακό αμιγές καλού, καθώς στον απόηχο της σπουδαίας μεταγραφής του Ονουάτσι, πολλοί παίκτες είδαν με θετικό μάτι την προοπτική της μεταγραφής τους στον Ιωνικό και τελικώς συγκροτήθηκε ξανά ένα αξιόμαχο αγωνιστικό σύνολο όπου χτύπησε μέσα στο γήπεδο όλους τους διεκδικητές του τίτλου διαγράφοντας μια αξιοπρεπή πορεία.

Σεζόν 2016-17

Η τελευταία χρονιά -μέχρι σήμερα- που ο Ιωνικός άγγιξε κυριολεκτικά την επάνοδο στην Football League δίχως όμως να καταφέρει να την κατακτήσει καθώς ο Εργοτέλης πανηγύρισε στο τέλος. Όλα είχαν ξεκινήσει ιδανικά με μεταγραφές που προδιέθεταν τον κόσμο για μία εντυπωσιακή χρονιά που θα οδηγήσει στην άνοδο.

-Γιώργος Σαπαλίδης (Αποχώρησε πριν το τέλος της σεζόν)
Διακαής πόθος και προσωπική επιλογή του τότε προπονητής της ομάδας, Ηλία Καλοπήτα. Η ανακοίνωση του ονόματός του προκάλεσε αίσθηση καθότι σε παραγωγική ηλικία (μόλις 26χρονών) και με παραστάσεις σε Α’ και Β’ Εθνική και με μία άνοδο από την Γ’ με τους Τράχωνες ως πρώτος σκόρερ.
Η μεταγραφική βόμβα όμως έμεινε μόνο στα χαρτιά, καθώς ο ταλαντούχος επιθετικός δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το μεγάλο ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του, και σε 26 συμμετοχές πέτυχε μόλις 6 γκολ. Αποχώρησε από την ομάδα πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα έπειτα από εισήγηση του προπονητή, Λουκά Καραδήμου.
Σήμερα φαίνεται πως έχει βρει τον καλό του εαυτό στο Μοσχάτο που αγωνίζεται για την άνοδό του από την Α’ Πειραιά.

 -Γιάννης Καραλής  (Ένας χρόνος)
Η δεύτερη μεγάλη μεταγραφή εκείνη της περιόδου ήταν ο Γιάννης Καραλής. Έχοντας αγωνιστεί σε ΑΕΚ, Ατρόμητο και Λαμία φάνταζε ο ιδανικός παρτενέρ του Σαπαλίδη στην επίθεση. Η παρουσία του στους Νικαιώτες ξεκίνησε με θετικά στοιχεία από νωρίς. Όμως στην συνέχεια, τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του ήταν συχνά και δεν βοήθησε τον σύλλογο όπως θα ήθελαν οι διοικούντες. Κατάφερε να πετύχει συνολικά 12 γκολ, εκ των οποίων κάποια κρίσιμα, όμως ούτε κι αυτός μπόρεσε να δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να ντυθεί στα μπλε. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στον Εθνικό για 6 μήνες και στην συνέχεια μετακόμισε στην Α’ Φθιώτιδας για την Στυλίδα.

-Ανρί Καμαρά (Ένας χρόνος)
Το μεγαλύτερο όνομα στην λίστα και ένας από τους σπουδαιότερους (βάση βιογραφικού) παίκτες
που φόρεσε την φανέλα του Ιωνικού. Αποκτήθηκε σε ηλικία 39 ετών και τους πρώτους μήνες δεν του δόθηκε μεγάλος χρόνος συμμετοχής (!!!) καθώς όπως υποστηρίχθηκε ήταν μεγάλος σε ηλικία. Φυσικά ο «αειθαλής» Ανρί, μόλις πήρε τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν, έκανε όλη την Νίκαια να παραμιλάει εκθέτοντας όσους δεν τον είχαν εμπιστευτεί. Σε 24 συμμετοχές πέτυχε 11 γκολ ενώ προσέφερε πλούσιο θέαμα με περίτεχνες ενέργειες και εντυπωσιακές ασίστ!
Ο Καμαρά ήταν η επιτομή της μεταγραφής βόμβας που δικαίωσε τους ανθρώπους που τον επέλεξαν!
Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στον Ταύρο για να φορέσει την φανέλα του Φωστήρα, όμως τραυματίστηκε σοβαρά και τον Ιούνιο του 2018 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

-Όλιβερ Πέεφ (Ένας χρόνος)
Ο παίκτης που οριακά μπαίνει στην λίστα, καθώς το βιογραφικό δεν είναι τόσο πλούσιο όσο των υπολοίπων. Έχει αγωνιστεί σε επίπεδο Football League στην Ελλάδα ενώ είναι και διεθνής με την Εθνική ΠΓΔΜ.
Η παρουσία του ήταν καταλυτική για την πορεία πρωταθλητισμού του Ιωνικού εκείνη την χρονιά καθώς όργωνε την μεσαία γραμμή των μπλε κάνοντας κυριολεκτικά τα πάντα. Πέτυχε 8 γκολ, μοίρασε δεκάδες ασίστ και «κατάπιε» ατελείωτα χιλιόμετρα. Ο Πέεφ με τον Καμαρά, ήταν οι παίκτες που πήραν τον Ιωνικό από το χέρι οδηγώντας τον μια ανάσα από την Football League.

Σεζόν 2017 – 18

Η περσινή χρονιά ηταν η μοναδική που δεν έγινε κάποια μεταγραφική υπέρβαση. Οι μεταγραφικές κινήσεις είχαν ως κύριο άξονα νεαρούς παίκτες καθώς και έναν μικρό κορμό έμπειρων παικτών με πολυετή παρουσία στην Γ Εθνική.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: