Η Άρση Βαρών είναι το άθλημα που χάρισε μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές στον Ελληνικό αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι Έλληνες αρσιβαρίστες έχουν κατακτήσει 255 μετάλλια σε Ολυμπιάδες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Το άθλημα, στην χώρα μας, γνώρισε την μεγαλύτερή ακμή του την δεκαετία του ’90 μέχρι και το 2004.

Φυσικά ένα μεγάλο σωματείο όπως ο Ιωνικός, δεν θα μπορούσε να απέχει από το άθλημα που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 φιλοξενήθηκε στην πόλη μας.

Το τμήμα Άρσης Βαρών του Ιωνικού μετράει σχεδόν 20 χρόνια ζωής καθώς ιδρύθηκε το 1999.Δίχως να έχει την δημοτικότητα αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, περνάει αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα στα μάτια των φιλάθλων της ομάδας όπου αρκετοί εξ’ αυτών, ενδεχομένως να αγνοούν και την ύπαρξή του!

Το Ionikos News επιδιώκοντας να συστήσει στο ευρύτερο κοινό τα αθλήματα του Ερασιτέχνη Ιωνικού συνομίλησε με τον Υπεύθυνο, αλλά και προπονητή, κ. Γιώργο Παπαδόπουλο -όπου μας υποδέχθηκε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας- παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος για το τμήμα της Άρσης Βαρών.




- Πείτε μας δυο λόγια για το τμήμα και τον ρόλο σας σε αυτό.

Ονομάζομαι Γιώργος Παπαδόπουλος, είμαι προπονητής και υπεύθυνος του τμήματος Άρσης Βαρών του Ιωνικού. Το τμήμα ιδρύθηκε το 1999 και από τότε δραστηριοποιείται έχοντας ως στόχο την αθλητική διαπαιδαγώγηση αθλητών και την ανάδειξη του αθλήματος της Άρσης Βαρών.

- Σε αυτό το διάστημα έχει πετύχει κάποια διάκριση το τμήμα της Άρσης Βαρών του Ιωνικού;
Υπάρχουν πολλές διακρίσεις αυτά τα 20 χρόνια καθώς έχουν αγωνιστεί για τον σύλλογο πολλοί αξιόλογοι αθλητές είτε σε επίπεδο παίδων και εφήβων είτε σε επίπεδο ανδρών. Πιο πρόσφατη επιτυχία ήταν η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων το 2016 από αθλητή της ομάδας μας.

- Με ποιον τρόπο γίνονται αγώνες; Υπάρχει κάποιο πρωτάθλημα;
Υπάρχει το ετήσιο πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ) όπου ορίζει αγώνες κάθε δύο μήνες περίπου. Παράλληλα γίνεται μία φορά το χρόνο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ενώ υπάρχει και ένα Περιφερειακό Πρωτάθλημα.

- Που γίνονται οι προπονήσεις;
Οι αθλητές μας προπονούνται στο Κλειστό του Πλάτωνα. Υπάρχει μια βοηθητική αίθουσα πίσω από το γήπεδο του μπάσκετ την οποία αξιοποιούμε εμείς. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό έτσι ώστε να γίνεται προπόνηση υψηλού επιπέδου.

- Ποιοι είναι προπονητές;
Το προπονητικό επιτελείο αποτελείται από δύο προπονητές, εμένα και τον Γιάννη Ζαρωτιάδη.

- Πόσοι αθλητές και σε τι ηλικιακή κλίμακα υπάρχουν αυτή την στιγμή;
Αυτή την στιγμή το τμήμα μας αριθμεί 12 αθλητές. Ο μικρότερος μας είναι μόλις 8 ετών και ο μεγαλύτερος 25 ετών. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των παίδων.

- Πόσο κοστίζει η συμμετοχή στις Ακαδημίες;
Η φιλοσοφία μας στο κομμάτι αυτό είναι ξεκάθαρη. Μας ενδιαφέρει να φέρουμε νέα παιδιά κοντά στο άθλημα έτσι ώστε να μπορέσουν και οι νεότερες γενιές να το γνωρίσουν και να το αγαπήσουν. Συνεπώς οι προπονήσεις γίνονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση!

- Κάθε πότε πραγματοποιούνται οι προπονήσεις;
Οι προπονήσεις γίνονται από τις 18.30 έως τις 21.00 καθημερινά. Βέβαια το ωράριο μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα και με τις ανάγκες των αθλητών μας, που μπορεί να προκύπτουν.

- Σε τι ηλικίες απευθύνεστε και ποια είναι η μικρότερη ηλικία για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει;
Το ίδιο το άθλημα προσφέρεται ιδανικά για ηλικίες από 10 έως 16 ετών, αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν

- Ποια χαρακτηριστικά, είτε σωματικά είτε ψυχικά, αναπτύσσονται μέσα από το άθλημα αυτό;
Τα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με το άθλημα αυτό είναι πολλαπλά. Η άσκηση με βάρη είναι η βάση για όλα τα αθλήματα καθώς αυξάνει την δύναμη, την εκρηκτικότητα και την μυϊκή μάζα. Συνεπώς το ίδιο -και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό- πετυχαίνει και η Άρση Βαρών. Επιπρόσθετα  μαθαίνει στον αθλητή την πειθαρχία και τον αυτοέλεγχο βοηθώντας τον παράλληλα στην αυτοσυγκέντρωση.

- Επικρατή η εντύπωση πως η Άρση Βαρών μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης των νεαρών αθλητών. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Όχι, αυτός ο μύθος έχει πλέον καταρριφθεί. Μελέτες Γερμανικών και Αμερικάνικων Πανεπιστημίων έχουν αποδείξει ότι παιδιά ηλικίας 10 με 17 ετών που έκαναν ασκήσεις με βάρη ή Άρση Βαρών όχι μόνο δεν παρουσίασαν προβλήματα στον ρυθμό ανάπτυξης αλλά πολλές φορές επιτάχυναν και το ρυθμό αυτής .Η μόνη περίπτωση για να δημιουργηθούν προβλήματα στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι  ο τραυματισμός στις επιφυσιακές πλάκες των μακρών οστών (κνήμη, μηρός, κερκίδα, ωλένη). Αυτό μπορεί να συμβεί από την κακή τεχνική κατά την διάρκεια της προπόνησης ή την υπερφόρτωση του αθλητή και είναι μια πιθανότητα που δεν αφορά μόνο την Άρση Βαρών αλλά κάθε άθλημα. Όπως αντιλαμβάνεστε η αποφυγή των παραπάνω προκύπτει μέσα από τις σωστές προπονήσεις και την συνεχή παρακολούθηση των αθλητών από τους προπονητές.

- Υπάρχει άλλη ομάδα στην ευρύτερη περιοχή (Νίκαια - Κερατσίνι - Κορυδαλλός) με Ακαδημίες Άρσης Βαρών?
 Ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μόνο ο Ιωνικός καθώς ο Άρης Νικαίας, που έχει επίσης τμήμα Άρσης Βαρών, δεν προπονείται στην Νίκαια.

- Η Άρση Βαρών είναι το Άθλημα που έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο με Ολυμπιονίκες αθλητές. Αυτή την στιγμή ποιο είναι το επίπεδο του Αθλήματος στην Ελλάδα;

Δυστυχώς μετά τις αποκαλύψεις για τα φαινόμενα ντόπινγκ υπήρξε μια μεγάλη κάμψη στο άθλημα την οποία επιδείνωσε και η οικονομική κρίση. Τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μια μικρή βελτίωση καθώς περισσότεροι νέοι ασχολούνται με το άθλημα και ακόμα περισσότεροι προπονητές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς. Ευελπιστούμε αυτό να συνεχιστεί και να επανέλθει το άθλημα στο υψηλό επίπεδο που για χρόνια ήταν.

Share To:

Ionikos News

Post A Comment: