Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαργιούκλας

Η ανακοίνωση της Διοίκησης στις 16/4/18 για το νέο γήπεδο αποτέλεσε το σημαντικότερο επίτευγμα της περσινής  ομάδας. Αναμφίβολα η άνοδος με μόλις μία ήττα αλλά και η πορεία μέχρι τις 10 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου Ελλάδος ήταν μεγάλες επιτυχίες που πανηγυρίστηκαν έξαλλα από τον κόσμο του Ιωνικού, όμως το γηπεδικό ζήτημα αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη, μια νίκη που κατέκτησαν και μοιράζονται επάξια ο Ιωνικός και ο Δήμος Νικαίας, εφόσον τελικά υλοποιηθεί.


Ο Δήμαρχος, κος Ιωακειμίδης, δήλωσε «παρών» στα περισσότερα παιχνίδια που έδωσε η ομάδα με αποκορύφωμα την μεγάλη φιέστα ανόδου στις 12/5 όπου απένειμε το κύπελλο του πρωταθλητή μπροστά σε έναν κατάμεστο Πλάτωνα. Εκείνη την στιγμή έγινε ξεκάθαρο πως η ομάδα είχε κάνει το επόμενο βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι ένα δικό της γήπεδο που θα πληροί τις προδιαγραφές για την Α1 κατηγορία.


Το ΔΑΚ «Πλάτων» εγκαινιάστηκε στις 10/5/1970 -στην μαύρη περίοδο της επταετίας που η Ελλάδα βρισκόταν στο «γύψο»- έκτοτε φιλοξένησε όλους τους αγώνες του Ιωνικού από την πρώτη κατηγορία μέχρι και τα τοπικά. Το γήπεδο σήμερα έχει χωρητικότητα 1.200 καθήμενων θέσεων με το νούμερο να αυξάνεται στους 1500 στα μεγάλα παιχνίδια, καθώς η κεντρική ξύλινη κερκίδα δεν έχει καθίσματα. Ωστόσο η συστέγαση των τμημάτων μπάσκετ με αυτών του χάντμπολ έχει οδηγήσει στην καταστροφή του παρκέ (η μπάλα και τα παπούτσια στο άθλημα της χειροσφαίρισης καλύπτονται με ειδική κόλλα που καταστρέφει σταδιακά το παρκέ) συνυπολογίζοντας φυσικά και την παλαιότητα. Συνεπώς οι ανάγκες της πόλης μας για χώρους άθλησης είχαν γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια με τα -μόλις τρία- κλειστά γήπεδα  (το ένα εκ των οποίων με πλαστικό τάπητα) να μην επαρκούν για τις ανάγκες των ομάδων.

 Είναι δεδομένο πως ο Ιωνικός «μετακομίζοντας» στο νέο του γήπεδο θα μπορέσει να λειτουργήσει στα πρότυπα που προστάζει η Basket League αναπτύσσοντας -ουσιαστικά πλέον- και τα τμήματα υποδομής. Παράλληλα, με την αποχώρησή του από το κλειστό του Πλάτωνα, μετά από 49 χρόνια θα απελευθερωθούν σημαντικές ώρες για να φιλοξενηθούν οι υπόλοιπες μικρές ομάδες της πόλης που αγωνίζονται στις χαμηλές κατηγορίες. Βέβαια ο Ιωνικός θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί για κάποιες ώρες και στα υπόλοιπα γήπεδα λόγω μεγάλου όγκου αθλητών στα τμήματα υποδομών.

Ωστόσο η «μετακόμιση» του Ιωνικού θα είναι εξαιρετικά μικρή, καθώς το νέο του γήπεδο βρίσκεται στον πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος», μόλις 150μέτρα (Θηβών 245 απέναντι από τα Lidl ) από τον Πλάτωνα, σε ένα γήπεδο που ανεγέρθηκε την περίοδο τον Ολυμπιακών Αγώνων αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, συνεπώς και δεν λειτούργησε. Στον πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος» λειτουργεί θερινό σινεμά, πάρκο, καθώς και αίθουσες εκδηλώσεων του Δήμου, ενώ υπάρχει μεγάλος χώρος για parking, αν και η χρήση των περιφερειακών χώρων δεν έχει συζητηθεί ακόμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.


Η συμφωνία του Ιωνικού με τον Δήμο είναι να αναλάβει η ομάδα την μελέτη του έργου με δικούς της μηχανικούς ώστε να παρουσιαστεί στον Δήμο κι εκείνος πλέον θα φροντίσει για την υλοποίηση ενός έργου που αναμένεται να δώσει μεγάλες ανάσες στον αθλητισμό της πόλης. Αυτή την χρονική στιγμή μάλιστα πραγματοποιείται η μελέτη από τους μηχανικούς της ομάδας και αναμένεται να παραδοθεί στην Δημοτική Αρχή μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Όμως σε τι κατάσταση βρίσκεται το γήπεδο τώρα?
Τα τελευταία χρόνια το γήπεδο με πρωτοβουλία του Δήμου, στεγάζει διάφορες υπηρεσίες που θα μετακινηθούν μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες. Βρίσκεται σε τελικό στάδιο παρά τις βασικές του ελλείψεις και είναι καλοδιατηρημένο (αναλογικά και με τα 14 χρόνια που δεν χρησιμοποιείται) με προοπτικές να μεταμορφωθεί σε ένα στολίδι για την πόλη μας.
Η χωρητικότητά του αναμένεται ανάλογη του Πλάτωνα καλύπτοντας ακριβώς τις ανάγκες μιας ομάδας σαν τον Ιωνικό. Υπάρχει μια κεντρική μεγάλη κερκίδα και δύο πτυσσόμενες, οι οποίες θα αντικατασταθούν με καινούριες,  πίσω από τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι μπασκέτες.
Εκτός από το βάψιμο και την συντήρηση που χρειάζεται το γήπεδο στο σύνολό του, βασικές ελλείψεις που θα καλυφθούν είναι ο φωτισμός, το παρκέ, οι μπασκέτες, η πυρασφάλεια, κερκίδες και καθίσματα, αποδυτήρια και δημοσιογραφικά.

Το Ionikos News σας παραθέτει αποκλειστικές φωτογραφίες από το νέο γήπεδο λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισής του.



Share To:

Ionikos News

Post A Comment: