Συνέντευξη: Πέτρος Ιωσηφίδης

Μέσα από το Ionikos News και από τη θεματική X-Ray όπου θα δημοσιεύονται συνεντεύξεις και αφιερώματα, εγκαινιάζουμε τη στήλη με την συνέντευξη του Άγγελου Τσαγκαράκη.

Πλέον, κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού, στον κόσμο της τεχνολογίας, αρκετή πληροφορία όπως βίντεο, άρθρα κ.ο.κ. είναι προσβάσιμα στον καθένα. Στο Youtube για παράδειγμα, αν πατήσει κανείς «Angelo Tsagarakis» θα βρεί αρκετό υλικό∙ από τα πρώτα του βήματα στο κολεγιακό πρωτάθλημα της Αμερικής, το 8ετές του πέρασμα από τα γήπεδα της Γαλλίας αλλά και ένα ποτ πουρί από τα τελευταία του δύο χρόνια σε Τρίκαλα και Κύμη.
Εδώ όμως είμαστε για να αποδώσουμε την υπεραξία. Για να γνωρίσουν οι φίλοι του Ιωνικού αλλά και του μπάσκετ, περισσότερα πράγματα για τον Angelo, πέραν των καθιερωμένων. Πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν τους επόμενους 10 μήνες.


-Γειά σου Άγγελε και καλώς ήρθες στον Ιωνικό, καταρχάς. Πες μας αρχικά τα πρώτα σου συναισθήματα για τη μεταγραφή σου αυτή.
Είμαι πολύ χαρούμενος που αποτελώ κομμάτι της μεγάλης οικογένειας του Ιωνικού. Με κάνει ευτυχισμένο να πηγαίνω κάπου όπου αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι με θέλουν πραγματικά και δεν κρύβω την ανυπομονησία μου για να παίξω μπροστά στο κοινό της ομάδας που έχει μεγάλη φήμη!
«Να επαναφέρουμε τον Ιωνικό στην Α1»

-Πως πήρες την απόφαση να έρθεις στον Ιωνικό και να αγωνιστείς στην Α2;
Ο Ιωνικός είναι ένας ιστορικός σύλλογος που έχει να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο (Α1) εδώ και 32 χρόνια. Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις και η πρόκληση του να επαναφέρουμε τον Ιωνικό στην Α1 είναι το είδος της πρόκλησης που μου ιντριγκάρει πολύ.

Να επαναφέρουμε τον Ιωνικό στην Α1

-Γενικότερα, τι ξέρεις και τι έχεις ακούσει για την Ομάδα;
Σε γενικές γραμμές άκουσα ότι ο Ιωνικός είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, με παίκτες που σέβονται και ιδρώνουν τη φανέλα. Όλο αυτό μου ταιριάζει πραγματικά!

-Πιο συγκεκριμένα τώρα, τι έχεις ακούσει για τον κόσμο της ομάδας;
Είδα βίντεο από τους οπαδούς της Ομάδας απ’ όταν η Ομάδα αγωνιζόταν στη Β’ και Γ’ Εθνική! Τους λάτρεψα! Είναι φανταστικοί και ελπίζω ότι θα είναι ακόμα πιο «τρελοί» αυτή τη σεζόν! Να έρθει όλη η πόλη της Νίκαιας να μας ενθαρρύνει! Να γράψουμε μαζί την ιστορία!

-Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας τη φετινή περίοδο; Συμφωνείς με όσους λένε ότι είμαστε από τα πρώτα φαβορί για άνοδο στην Α1;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσουμε τα πράγματα… Μπορούμε να διεκδικήσουμε τους στόχους βγαίνοντας δυναμικά και κρατώντας υψηλούς τόνους ή μπορούμε να παίξουμε το χαρτί του να κινείσαι διακριτικά. Προσωπικά δεν μου αρέσει να μιλάω για τους στόχους της σεζόν διότι πρέπει να ξέρουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά και να παραμένουμε ταπεινοί στην επιτυχία, αλλά και με αυτοπεποίθηση σε όποια δυσκολία παρουσιαστεί. Έχω επίγνωση για το τι μπορεί να επιτύχει η Ομάδα μας αλλά ο μόνος πραγματικός στόχος είναι να παίρνουμε κάθε παιχνίδι το ένα μετά το άλλο και να κερδίζουμε το κάθε παιχνίδι. Θα κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος της σεζόν.

-Τι πρέπει να περιμένουν οι φίλοι της Ομάδας από τον Άγγελο Τσαγκαράκη, αυτή τη χρονιά;
Είναι μυστικό! (Γέλια)…  Πρέπει να έρθουν να μας δουν να παίζουμε για να το ανακαλύψουν.

-Να πούμε και μερικά πράγματα για σένα για να σε γνωρίζουν καλύτερα οι φίλαθλοι. Γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Γαλλία. Από ποια ηλικία ξεκίνησες το μπάσκετ και γιατί επέλεξες το μπάσκετ;
Ξεκίνησα το μπάσκετ στην ηλικία των 7-8 ετών και ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός μου, ο Αλέξανδρος, που δυστυχώς έχει «φύγει», ο οποίος και μου μετέδωσε τον «ιό» του μπάσκετ εκείνη την εποχή. Παίζω κάθε παιχνίδι στη μνήμη του.

-Πριν παίξεις επαγγελματικό μπάσκετ στη Γαλλία, τις παραστάσεις σου τις πήρες από τις ΗΠΑ και το κολεγιακό πρωτάθλημα εκεί, όπου και σπούδασες. Πόσο σε βοήθησε ως παίκτη και ως άνθρωπο, το πέρασμά σου από τις ΗΠΑ;
Η εμπειρία μου στις ΗΠΑ ήταν πάρα πολύ χρήσιμη. Μου επέτρεψε να σπουδάσω σε υψηλότερο επίπεδο και να προετοιμάσω την καριέρα μου ως επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Είναι μια σπάνια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ζωής για έναν Ευρωπαίο κάνοντας και τα δύο μαζί, όπως ήμουν σε θέση να τα κάνω εγώ, πηγαίνοντας στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει σύστημα στην Ελλάδα ή στη Γαλλία που να επιτρέπει το συνδυασμό μελέτης και αθλητισμού σε υψηλό επίπεδο.

-Αγωνίσθηκες σε αρκετές ομάδες στη Γαλλία. Όλες με ένα κοινό στοιχείο. Ήταν όλες στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας και εσύ συνέβαλλες σημαντικά στην άνοδό τους στην πρώτη κατηγορία. JL Bourg, Paris-Levallois, SVBD, Champagne Châlons-Reims, SOMB, Vichy-Clermont. Πως βίωσες αυτήν την εμπειρία και ποιες στιγμές θα ξεχώριζες; Έμεινες 8 σεζόν εκεί.
Έπαιξα επίσης στην A1 με τη SOMB, αλλά είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας μου στη Γαλλία ήταν στην A2.
Ήταν μια μεγάλη εμπειρία, παρόλο που θα ήθελα στη Γαλλία να σεβόμαστε περισσότερο τους Γάλλους παίκτες. Συμπαθούν αρκετά τους Αμερικάνους παίκτες στην ProA (Α’ κατηγορία Γαλλίας). Και στην Ελλάδα, αντίστοιχα, στην Α1, αρχίζει να γίνεται το ίδιο με τις ποσοστώσεις των 6 (maximum) Αμερικανών παικτών μέσα σε ένα ρόστερ.
Είναι κρίμα. Υπάρχουν πολλοί καλοί Γάλλοι παίκτες στη Γαλλία που «οδηγούνται» στην ProB (Β’ κατηγορία Γαλλίας) ενώ αξίζουν να παίξουν στην ProA.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί Γάλλοι πηγαίνουν στο εξωτερικό.
Οι πιο μοναδικές στιγμές είναι οι δύο τίτλοι Γαλλίας ως πρωταθλητές με την Paris  και τη SOMB αλλά και ο τελικός του πρωταθλήματος με τον Châlons-Reims.
Οπουδήποτε κι αν έπαιξα στη Γαλλία κέρδισα εμπειρίες, αλλά αυτές οι τρεις σεζόν παραμένουν οι καλύτερες αναμνήσεις μου, μακράν.

-Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι κλήσεις στις Εθνικές ομάδες της Γαλλίας. Πως είναι αυτό το συναίσθημα;
Είναι πάντα μια μεγάλη περηφάνια για τον καθένα να φορά τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Αγωνίστηκα με την Εθνική Ομάδα U18 (Juniors) και U20. Και για να φτάσω στο σήμερα με το 3x3 που πάντα μου δίνει το ίδιο συναίσθημα.

-Γενικότερα, το μπάσκετ όπως παίζεται στη Γαλλία μοιάζει με το μπάσκετ στην Ελλάδα;
Όχι, καθόλου. Το μπάσκετ στη Γαλλία είναι πολύ πιο γρήγορο και αθλητικό. Το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πιο σκληρό, αμυντικό και πνευματικό.

Είχα την ευκαιρία να κάνω δύο ιστορικές σεζόν με τα Τρίκαλα και την Κύμη. Σκοπεύω να συνεχίσω τη σειρά με τον Ιωνικό! 

-Τι σε έκανε να έρθεις στην Ελλάδα και να αγωνιστείς, την περίοδο 2016-17 στα Τρίκαλα;
Είχα δει όσα ήθελα να δω από το γαλλικό πρωτάθλημα μετά από 8 χρόνια στη Γαλλία. Ήθελα μια νέα αθλητική πρόκληση αλλά και να έρθω πιο κοντά με τον πατέρα μου που ζει στην Ελλάδα.
Τα Τρίκαλα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να το κάνω αυτό.

-Κάνατε ένα καλό πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά (πέρσι), πήρες μεταγραφή για την Κύμη. Κι ενώ ξεκινήσατε πολύ άσχημα, η Κύμη με ένα καταπληκτικό ντεμαράζ όχι μόνο βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού αλλά τερμάτισε και 7η όπου και είναι η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει μέχρι τώρα. Θέλεις να μας πεις πως έγινε αυτό;
Υπήρχαν μικρά προβλήματα κατά την πρόσληψη παικτών και τραυματισμών από την αρχή της σεζόν.
Δε βρισκόμασταν πραγματικά στις καλύτερες συνθήκες για να κερδίσουμε και όπως γνωρίζουμε, αυτό, το ελληνικό πρωτάθλημα δεν το συγχωρεί!
Μας κόστισε πολύ, αλλά καθώς ήμασταν μια ομάδα αθλητών με πολύ καλή νοοτροπία και πάνω απ' όλα με ένα σπουδαίο κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τη δουλειά, καταφέραμε να «βγάλουμε τα κεφάλια μας έξω από το νερό» και να κατακτήσουμε νίκες. Είχα την ευκαιρία να κάνω δύο ιστορικές σεζόν με τα Τρίκαλα και την Κύμη. Σκοπεύω να συνεχίσω τη σειρά με τον Ιωνικό!

-Αυτό που πιθανόν να μην ξέρουν πολλοί, μιας και το 3x3 στην Ελλάδα έχει λογική «αλάνας» και παιχνιδιού μεταξύ φίλων, είναι ότι έχεις σημαντικές επιτυχίες σ’ αυτόν το θεσμό με την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Πως είναι να παίζεις 3x3, αλλά για τη χώρα σου;
Το 3x3 είναι ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα από το κανονικό μπάσκετ. Αλλά το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και είναι πλέον ένα Ολυμπιακό άθλημα! (Τόκιο 2020).Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες και διαφορετικοί από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στο 5x5 (μπάσκετ) και είναι ιδιαίτερα δύσκολο στο επίπεδο του cardio. Ενθαρρύνω άπαντες να το κάνουν, είναι υπέροχο.
Έπειτα, σε ότι με αφορά, το 3x3 μου επιτρέπει να εκπροσωπώ τη χώρα μου και να ταξιδεύω σε όλη την Ευρώπη και ενδεχομένως στον κόσμο, είναι μια μοναδική εμπειρία.

-Μέχρι πότε βλέπεις να παίζεις μπάσκετ;
Μέχρι όσο αντέξει το κορμί μου (γέλια)!
Σοβαρά τώρα, έχω ένα διετές συμβόλαιο με τον Ιωνικό, για τον οποίο θα δώσω τα πάντα. Θα δούμε μετά από αυτό πώς αισθάνομαι.


Να έρθει όλη η πόλη της Νίκαιας να μας ενθαρρύνει! Να γράψουμε μαζί την ιστορία!

-Πως βλέπεις τη ζωή σου σε 10 χρόνια από τώρα;
Με τον Ιωνικό στην Ευρωλίγκα! Ναι; Όχι; (Γέλια) Δεν ξέρω. Αλλά ξέρω πού βλέπω τον εαυτό μου σε 10 μήνες...

-Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, κάτι που θα ήθελες να ευχηθείς για τη σεζόν που έρχεται;
Εύχομαι στον καθένα την υγεία πάνω απ' όλα. Υγεία για όλους εσάς (τους φιλάθλους της Ομάδας) και για όλους τους συμπαίκτες μου, όπως και σε μένα τον ίδιο!
Και μόνο νίκες για τον Ιωνικό, φυσικά!


Άγγελος Τσαγκαράκης, Who is who


Αγαπημένος παίκτης: Ο Michael Jordan. Είναι μάλιστα ο λόγος για τον οποίο φοράω το νούμερο 9 (o M.J. φορούσε το εν λόγω νούμερο με την Dream Team το 1992). Επίσης, ο Joey Vickery, ένας πρώην διεθνής Καναδός που έπαιζε στην Poissy όταν ήμουν νέος. Ένας φανταστικός παίκτης!
Αγαπημένη ομάδα: Ιωνικός
Αγαπημένο νούμερο: 9
Αγαπημένο φαγητό: Ότι μαγειρεύει η μητέρα μου!
Αγαπημένο χρώμα: Το μαύρο. Ξέρω ότι δεν είναι ένα «ζωντανό» χρώμα αλλά μου αρέσει το μαύρο. Ως εναλλακτική, ίσως το μπλε. 
Χόμπι: Μου αρέσει να πηγαίνω στον κινηματογράφο. Παρακολουθώ πολλές τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες. Εναλλακτικά, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, ανεξάρτητα από τον τύπο του βιβλίου.
Αγαπημένο μέρος: Περνάω καλά όπου κι αν βρίσκομαι



*Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου Τσαγκαράκη.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: