Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης

Μπήκαμε λοιπόν στην τελική ευθεία για το πρωτάθλημα της Α2. Μιλάμε για το παιχνίδι που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή της κατηγορίας. Εκεί όπου διασταυρώνεται ο Ιωνικός με τον Ηρακλή.
Στον Α’ Γύρο, είχαμε κάνει μια ιστορική αναδρομή ως προς τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Τώρα και ενόψει της «μάχης» της Νίκαιας και μιας και έχει διανυθεί αρκετή απόσταση καθώς βρισκόμαστε αισίως στο τελευταίο «τεταρτημόριο» του πρωταθλήματος, θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση μέσω της στατιστικής και των αριθμών από τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Εντός, εκτός και επί τα αυτά μέρη

Ξεκάθαρη είναι η υπεροχή του Ιωνικού όσον αφορά τα βασικά μεγέθη. Δηλαδή, πόσους πόντους «βάζει» και πόσους «τρώει».
Οι Νικαιώτες μετά από 22 αγωνιστικές σκοράρουν κατά μ.ο. 95 πόντους ενώ δέχονται 68,4. Αντίθετα, ο Γηραιός σκοράρει 81 πόντους και δέχεται 66,9.
Στα ενδότερα, όταν ο Ιωνικός αγωνίζεται στον «Πλάτωνα» η επιθετική επίδοση ανεβαίνει, ξεπερνώντας την «κατοστάρα» (103,4 πόντους κατά μέσον όρο για την ακρίβεια) με παθητικό 66,6 πόντους. Από την άλλη, ο «Ήρα» διακρίνεται από συνέπεια στην επίθεσή του, πετυχαίνοντας κατά μέσον όρο ίδιο αριθμό πόντων είτε εντός είτε εκτός. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο Ηρακλής είναι φιλοξενούμενος πετυχαίνει 80,6 πόντους ενώ δέχεται 70,5 πόντους.

Συμπέρασμα. Αν ο Ιωνικός μπορέσει και κάνει το παιχνίδι του, κοινώς να πλησιάσει τον μ.ο. πόντων που σκοράρει εντός έδρας, έχει κερδίσει καθώς ο Ηρακλής μόλις μία φορά έχει πετύχει πάνω από 100 πόντους και αυτήν εντός έδρας ενώ η καλύτερή του φετινή εκτός έδρας επιθετική επίδοση είχε συνοδευτεί με ήττα στο Μαρούσι, παρά τους 91 πόντους που πέτυχε.

Οι μονάδες

Αν οι δύο ομάδες ήταν αναγκασμένες να λύσουν τις διαφορές τους στο δρόμο αλλά σε μπασκετικά πλαίσια αυτό θα γινόταν, λογικά με ένα 3x3 σε κάποιο γηπεδάκι μπάσκετ. Βάσει στατιστικής, ο Ιωνικός λογικά θα έστελνε τους Βασιλόπουλο, Καράμπουλα και Μαυροκεφαλίδη. Ο Ηρακλής από την άλλη θα έστελνε τους Πολυτάρχου, Κακαρούδη και Ρουτκάουσκας.

Χρόνος: Και οι τρεις τους, όχι τυχαία είναι αυτοί που νέμονται τον περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους συμπαίκτες τους. Για τα μεν παιδιά από τη Νίκαια και οι τρεις παίζουν κατά μέσον όρο σχεδόν 29 λεπτά, για τους δε Θεσσαλονικείς, οι δύο «πύργοι» τραβάνε το κουπί για 25 λεπτά ενώ ο πολύπειρος γκαρντ Πολυτάρχου αγγίζει τα 28 λεπτά.

Σκοράρισμα: Σε επίπεδο σκοραρίσματος, από την έλευσή του και έπειτα, όπως αναμενόταν, ο «Λου» αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Ομάδας με 21,7 πόντους/αγώνα. Ο «αθόρυβος» Καράμπουλας πετυχαίνει 16 πόντους ενώ ο Βασιλόπουλος 14,8. Στους Θεσσαλονικείς η κατανομή στο σκοράρισμα είναι πιο ήπια με τον Κακαρούδη να σκοράρει 16 πόντους, τον Ρουτκάουσκας 14,7 και τον Πολυτάρχου 12,9 πόντους. Αμφότερες οι τριάδες πετυχαίνουν άνω του 50% των πόντων της ομάδας τους.

Με μια πρώτη ματιά στους βασικούς πυλώνες των δύο ομάδων, βλέπουμε ότι ο Ιωνικός έχει μια καλύτερη αρμονία σε σχέση με τον Ηρακλή ως προς το σκοράρισμα, βασιζόμενος σε έναν «άσσο», ένα «δυαροτριάρι» και ένα «τεσσαροπεντάρι» τη στιγμή που ο Ηρακλής περιμένει πάρα πολλά από τους «πύργους» του, κάτι που φάνηκε και στον Α’ Γύρο.

Ριμπάουντ: Εδώ, οι Θεσσαλονικείς έχουν το πάνω χέρι με μια μικρή λεπτομέρεια. Στα αμυντικά ριμπάουντ και οι δύο ομάδες βρίσκονται στα ίδια (σχεδόν 26/αγώνα). Ωστόσο, όπως συνέβη και στο πρώτο παιχνίδι, ο Ηρακλής μαζεύει περισσότερα επιθετικά κάτι που τον οδηγεί σε δεύτερες επιθέσεις με ότι αυτό συνεπάγεται. Κατά μέσον όρο, είναι δύο περισσότερα επιθετικά. Στην περίπτωση του πρώτου παιχνιδιού, η διαφορά σε αυτό το σκέλος ήταν 6 περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ για τον Γηραιό, κάτι που στοίχισε, βάσει αποτελέσματος. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τότε. Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Ο «Λου» δεν είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι. Μιλάμε για έναν αθλητή που αποτελεί μακράν τον πρώτο ριμπάουντερ της Ομάδας του με 9,3 ριμπάουντ/αγώνα τη στιγμή που ο δεύτερος είναι ο «Σάχπα» με 4/αγώνα. Το αντίπαλο δέος σε αυτό το σκέλος για τον Μαυροκεφαλίδη θα είναι ο Ρουτκάουσκας ο οποίος μαζεύει σχεδόν 10 ριμπάουντ/αγώνα.

Ασίστ: Βαρόμετρο για την κυκλοφορία της μπάλας και την επιθετική λειτουργία, όχι απαραίτητα από άποψη σκοραρίσματος, αποτελεί η παρουσία του Φώτη Βασιλόπουλου. Ο «βασιλιάς» των ασίστ δεν έχει αντίπαλο σε αυτό το πεδίο με σχεδόν 9 ασίστ/αγώνα ή αλλιώς περίπου το 40% των ασίστ της ομάδας του προέρχονται από αυτόν. Στον Ηρακλή δεν υφίσταται αντίστοιχη κατάσταση με τον Σοκ παρ’ όλα αυτά να έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν την κατηγορία (σχεδόν 5 ασίστ/παιχνίδι).

Κλεψίματα: Υπεροχή του Ιωνικού και εδώ με τους «μπλε» να κάνουν 7,5 κλεψίματα/αγώνα ενώ ο «Γηραιός» κάνει 6. Και εδώ ο Ηρακλής έχει «έξωθεν» βοήθεια καθώς ο καλύτερος «κλέφτης» του είναι το χειμερινό του μεταγραφικό απόκτημα, ο Λιάπης (1,5 κλέψιμο/αγώνα). Περίπου ίδια επίδοση έχει ο Μαυροκεφαλίδης για τον Ιωνικό. Στον αγώνα της Θεσσαλονίκης, αμφότερες οι ομάδες είχαν από 4.

Το rotation

Σημαντικό στοιχείο στο ντέρμπυ θα παίξει και το βάθος του πάγκου. Ενδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι στον Ηρακλή υπάρχουν 6 παίκτες μεταξύ 22 και 28 λεπτών όταν στον Ιωνικό, μόλις 3 αγωνίζονται μεν για 29 λεπτά με την τράπουλα ωστόσο να μοιράζεται αρκετά καλά στην υπόλοιπη αποστολή με ότι αυτό συνεπάγεται στις «ανάσες» που ενδεχομένως να χρειαστούν. 

Τα κατάλοιπα

Κατάλοιπα λέγονται στην οικονομετρία οι μεταβλητές εκείνες που όταν πολύ απλά μιλάμε για αριθμούς εκείνες οι μεταβλητές δε μπορούν εύκολα να ερμηνευθούν – προβλεφθούν. Τουλάχιστον όχι από τους αριθμούς. Πολύ απλά γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας δε μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Στην όλη εξίσωση δηλαδή που για τον Ιωνικό αποτελεί εξίσωση νίκης καθώς υπερέχει σημαντικά στις περισσότερες κατηγορίες, δεν έχει υπολογιστεί η παράμετρος του κόσμου που κατά πως λέγεται θα οδηγήσει τον «Πλάτωνα» σε sold out με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπάρχει όμως και άλλη μια κατηγορία «καταλοίπων» που ίσως να είναι πιο εύκολα υπολογίσιμη. Λέγεται Επόμενοι Αγώνες. Βάσει προγράμματος λοιπόν και της μέχρι τώρα εικόνας των ομάδων, ο Ιωνικός έχει ευνοϊκότερο πρόγραμμα με την πιο επικίνδυνη έξοδο να είναι αυτή στην Κω, όντας πλέον και η μοναδική εκτός Αττικής, ενώ εντός έδρας ως το πιο δύσκολο παιχνίδι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Διαγόρα Δρυοπιδέων. Ο Ηρακλής από την άλλη, έχει ελαφρά πιο δύσκολο πρόγραμμα καθώς θα φιλοξενήσει τον Ερμή Αγιάς και τον Ιπποκράτη, ωστόσο θα πρέπει να ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Διαγόρα Δρυοπιδέων που δίνει τη μάχη της πεντάδας.
Το «πρέπει» λοιπόν και ίσως το άγχος, είναι μεγαλύτερο για τον «Ήρα» καθώς σε ενδεχόμενο ήττας και μάλιστα άνω των 3 πόντων που είναι η διαφορά του πρώτου παιχνιδιού, τα περιθώρια θα στενέψουν πραγματικά ως προς την κατάληψη της πρώτης θέσης.

Σάββατο…κοντή γιορτή. Μένει να δούμε αν όσα γράφτηκαν εδώ, ερμηνεύοντας τους…αριθμούς θα αποτελέσουν πιστή και γραμμική απεικόνιση όσων θα δούμε στον «Πλάτωνα» ή αν θα δικαιωθεί ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι, πάλαι ποτέ πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος είχε πει «Υπάρχουν τριών ειδών ψέματα: Τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική».
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: