Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης

«Basket League, που πηγαίνεις;». Αυτή είναι η μετάφραση του τίτλου και αυτό είναι το ερώτημα που διακατέχει ή θα έπρεπε να διακατέχει όχι μόνον τον νεοφώτιστο Ιωνικό και τον κόσμο του αλλά και κάθε νοήμων φίλαθλο του μπάσκετ σε σχέση με τα όσα τραγελαφικά συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, σε διαφορές υφές και εντάσεις. Λάθος στο λάθος η πρόταση για τον μη υποβιβασμό ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα και από τη νέα χρονιά τη συμμετοχή 16 ομάδων (δηλαδή των τωρινών συν των δύο που θα ανέβουν από την Α2) με τις 4 εξ αυτών να υποβιβάζονται προκειμένου να ισορροπήσει εκ νέου το πρωτάθλημα.

Το χρονικό: Όλα ξεκινάνε από το περιβόητο παιχνίδι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο Κύπελλο Ελλάδας όπου οι Πειραιώτες δεν εμφανίστηκαν στο Β’ ημίχρονο διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία ως μεροληπτική. Το παιχνίδι κατακυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού και από τον Ολυμπιακό αφαιρούνται βαθμοί. Ο Ολυμπιακός στο επόμενο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, για το πρωτάθλημα δεν παρατάσσεται, οι πράσινοι παίρνουν το παιχνίδι στα χαρτιά και ο Ολυμπιακός την επόμενη φορά που θα κάνει κάτι αντίστοιχο αντιμετωπίζει το φάσμα της Α2. Οι ερυθρόλευκοι αρχίζουν να ψάχνονται για την «Αδριατική Λίγκα» με τις πρόσφατες εξελίξεις να δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν θα προχωρήσει. Παράλληλα δηλώνουν τη δυσφορία τους για συγκεκριμένους Έλληνες διαιτητές, ζητώντας ξένους κάτι που απορρίπτεται. Εν τω μεταξύ, η συνάντηση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού με ενδιάμεσο μεσολαβητή την Πολιτεία (Βασιλειάδης) ήταν άκαρπη. Για αρκετούς αγώνες, η τριάδα – «κόκκινο πανί» των «γκρι» εξαιρούνταν μέχρι που ο ένας εξ αυτών ορίστηκε στο Ολυμπιακός – Προμηθέας. Ο Ολυμπιακός βάζει σε εκείνο το παιχνίδι είσοδο 1 ευρώ. Ο εν λόγω διαιτητής πότε «αρρωσταίνει», πότε είναι έτοιμος να σφυρίξει. Μια μέρα πριν το εν λόγω παιχνίδι, πολυάριθμοι οπαδοί του Ολυμπιακού πέρασαν με μηχανάκια έξω από το σπίτι του διαιτητή. Ο διαιτητής τελικά δηλώνει κόλλημα. Ο Παναθηναϊκός ως αποτέλεσμα των παραπάνω, αποφασίζει να μην κατέβει στο παιχνίδι με την Κύμη, στο ΟΑΚΑ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αυτό έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς η Κύμη κερδίζει στα χαρτιά ένα παιχνίδι νομοτελειακά χαμένο. Χάρη σ’ αυτήν την εξέλιξη η Κύμη σώνεται και το Λαύριο υποβιβάζεται. Παράλληλα, αφαιρούνται -6 βαθμοί από τον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να πέφτουν «καρφί» στα play off με τον Ολυμπιακό (που τερμάτισε 6ος). Σε όλο αυτό το διάστημα οι ανακοινώσεις μεταξύ των δύο ΚΑΕ ήταν σε πολύ υψηλούς τόνους που πιο πολύ έριχναν λάδι στη φωτιά παρά μετρίαζαν τις καταστάσεις.

Οι αντιδράσεις: Οι υπόλοιπες ομάδες που παρακολουθούσαν αποσβολωμένες εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Το Λαύριο ως άμεσα ενδιαφερόμενο δηλώνει πως θα κινηθεί νομικά και μιλά για αλλοίωση του πρωταθλήματος.

Το «ζονγκ»: Και ερχόμαστε στην πρόταση που πέφτει στο τραπέζι από πλευράς Λαυρίου το οποίο προτείνει να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα (ούτε το Λαύριο ούτε ο Κολοσσός Ρόδου), το ερχόμενο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 16 ομάδες και από αυτό να υποβιβαστούν 4. Είναι το πρωτάθλημα στο οποίο θα λάβει μέρος ο Ιωνικός. Η πρόταση γίνεται ομόφωνα αποδεκτή και απομένει η τελική έγκριση από την ΕΟΚ και από το αρμόδιο υπουργείο.

Το σχόλιο: Αδιανόητα πράγματα και από τις «κοκορομαχίες» των μεγάλων δημιουργείται ένα ατελείωτο ντόμινο. Το μπάσκετ πάει χρόνια πίσω και είναι σίγουρο πως η εικόνα του έχει «τσαλακωθεί». Από τις απανωτές καραμπόλες φαίνεται να την πληρώνει το Λαύριο. Έχει κάθε δίκιο να φωνάζει, όμως η αξίωσή του να μην υποβιβαστεί κανείς, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά, για να διορθωθεί η αδικία είναι σαν με ένα νέο λάθος να προσπαθείς να διορθώσεις το προηγούμενο. Σε αυτό το σημείο, προσωπικά, θα περίμενα να κάνει και την αυτοκριτική του, πάντως. Εκκρεμούσαν 31’’ στο παιχνίδι Λαύριο – Κολοσσός Ρόδου που είχε διακοπεί, με τους φιλοξενούμενους να είναι με το 1,5 πόδι στην Α2 και το Λαύριο αν και κέρδιζε με 69-67, κατάφερε να ηττηθεί με 69-71. Τελικά αυτό του στοιχίζει όμως «φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει κι ο Χατζηπετρής».

Και στο δια ταύτα:
  • Ποιος θα κρίνει ότι ένα πρωτάθλημα με 16 ομάδες, δηλαδή 30 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, χωρίς του κυπέλλου, θα είναι βιώσιμο; Αλήθεια, με 26 παιχνίδια και έτσι όπως είχε δομηθεί το καλεντάρι πόσο θελκτικό ήταν το γεγονός ότι οι ομάδες κλήθηκαν να δίνουν παιχνίδια μεσοβδόμαδα, κάποιες εξ αυτών κομβικά, μεταξύ συγγενών και φίλων λόγω ημέρας και ώρας;
  • Έχουν αναλογιστεί αυτοί που δείχνουν τέτοια «έμπρακτη αλληλεγγύη» τι θα σημάνει αυτό ως προς τα έσοδα των ομάδων. Άλλο δια του 14, άλλο δια του 16. Για κάποιες ομάδες, αυτές οι διαφοροποιήσεις μπορεί να είναι και σημαντικές. Εκτός κι αν περιμένουν από το κράτος μέσω ΕΡΤ, να τους κάνει όλους χαρούμενους.
  • Οι αιώνιοι που με τόση ευκολία είπαν ναι, θα μπορέσουν να λάβουν μέρος σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών τη στιγμή που από του χρόνου η Ευρωλίγκα μεγαλώνει και από 16 ομάδες πάμε σε 18 με τα διπλά παιχνίδια μάλιστα από τις 5 εβδομάδες που είναι τώρα να πηγαίνουν στις 7; 

Ελπίζω πραγματικά, η ΕΟΚ και ο Βασιλακόπουλος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τέτοια αιτήματα δεν είναι απλά ανεφάρμοστα αλλά και σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Το ίδιο εύχομαι και ελπίζω να πράξει και η Πολιτεία και όχι ενόψει εκλογών να κάνει είτε τον «Πόντιο Πιλάτο» είτε χατίρια.
Το μπάσκετ πάντως και το πώς λειτουργεί στην Ελλάδα, σε συλλογικό επίπεδο πρέπει να αλλάξει. Δε χωράνε πια άλλα ζητήματα κάτω από το χαλί.


Υγ: Στα δικά μας, δε σταματά να μας αφήνει άφωνους αλλά και με υποσχέσεις για το μέλλον αυτή η Ομάδα. Μετά από πρόσκληση του Προμηθέα Πατρών που κατέχει πλέον ιδιαίτερη θέση στο νυν μπασκετικό στερέωμα, διεξήχθη φιλικό παιχνίδι μεταξύ των δύο, στην Πάτρα. Ο Ιωνικός και παρ’ ότι είναι στο «σβήσιμο» εν αντιθέσει με τον αντίπαλό του που προετοιμάζεται για τα play off, επικράτησε με τελικό σκορ 85-83 με τον Καράμπουλα να προκαλεί αίσθηση με την απόδοσή του.

Εδώ τελειώνει η σεζόν για την Ομάδα με τους παίκτες και προπονητές να είναι ελεύθεροι να απολαύσουν τις διακοπές τους. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες, αν και σε πρώιμο στάδιο, για τη δημιουργία της ΚΑΕ. Επ’ αυτού, περαιτέρω ενημέρωση προσεχώς.









Share To:

Ionikos News

Post A Comment: