Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης


Αντί προλόγου

Ίσως τώρα που πλησιάζει να το συνειδητοποιούμε. Στη φιέστα απλώς είσαι χαρούμενος, ανέμελος, χαίρεσαι τη στιγμή. Καθώς περνάει ο καιρός και όταν φτάνεις προ των πυλών (της Basket League εν προκειμένω), τώρα το συνειδητοποιείς. Τι θα συναντήσεις, με ποιους θα παίζεις, τι υποχρεώσεις θα έχει η Ομάδα αλλά και εσύ ως κρίσιμη μάζα που την ακολουθεί παντού.

Κάποιοι το έζησαν πριν 32+ χρόνια, όντας ευλογημένοι να βιώνουν όλες εκείνες τις μεγάλες στιγμές. Άλλοι και μιλάω γι’ αυτούς που είναι πάνω κάτω 30 χρονών και νεότεροι θα το ζήσουν τώρα. Ξεκίνησα να ακολουθώ τον μπασκετικό Ιωνικό, συντεταγμένα, εδώ και μια δεκαετία. Από την τελευταία του χρονιά στη Γ’ Εθνική, εκείνο το «κύκνειο άσμα» του. Και κάναμε όλη τη διαδρομή, όλο το δρόμο μέχρι εδώ. Και λέω κάναμε, γιατί προφανώς ήταν κι άλλοι, εκείνης της γενιάς. Από τις «ανέραστες» βραδινές Δευτέρες σε κάθε πιθανό και απίθανο γήπεδο του Πειραιά και γενικά της Νοτιοανατολυτικής Αττικής, στις απογευματινές Κυριακές που ήθελαν να γίνουν Σάββατα αλλά έπρεπε να ωριμάσουν. Τα χρόνια πέρασαν, οι Κυριακές έγιναν Σάββατα. Στο μπάσκετ οι εκδρομές είναι πιο ωραίες τα Σάββατα. Και τα «κλειστά» είναι πιο ωραία τα Σάββατα. Και η αίγλη είναι μεγαλύτερη τα Σάββατα. Το πανό εξάλλου το έγραφε στα αγγλικά «Μαντέψτε ποιος επέστρεψε». Ε και; Είπαν. Σαν κι αυτόν ήταν πόσες ομάδες, είπαν. Και πόσοι είναι εξάλλου; Είπαν. Κάτι λίγοι, συγγενείς και φίλοι, συνέχιζαν να λένε. Αλλά μπορεί να είναι και περισσότεροι. Να πούμε 300-500; Ας πούμε 1.000 πάνω – κάτω; Τελικά, τους απαντάμε, αφού γέμισαν ένα κλειστό μόνοι τους, είναι σίγουρα παραπάνω και τώρα στο κορυφαίο επίπεδο, ίσως είναι γραφτό να γίνουν και περισσότεροι και περισσότεροι. Ο Ιωνικός ξανακερδίζει το χώρο του στον μπασκετικό χάρτη. Αφιερωμένο, από το Μοσχάτο και την ΕΣΚΑΝΑ μέχρι τη Basket League.






Ιωνικός Νικαίας Έτος ίδρυσης: 1965
Γήπεδο: «Σοφία Μπεφόν»
Περσινή θέση: Πρωταθλητής (Α2)



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Ο Ιωνικός, παρά τα τόσα χρόνια απουσίας από την κορυφαία κατηγορία, αποτελεί την 15η ομάδα πανελληνίως με τις περισσότερες παρουσίες σε αυτό το επίπεδο (12 μέχρι τώρα). Στο παλμαρέ του έχει 2 ημιτελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (1980-81 και 1983-84) και δύο εξόδους στην Ευρώπη (Κύπελλο Κόρατς: 1979-80 και 1984-85) ενώ η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει είναι η 6η.
Για περισσότερο από μια δεκαετία αποτελεί ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του μπάσκετ. Δυστυχώς, η ομάδα της Νίκαιας βασιζόταν στην «ενός ανδρός αρχή». Η μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Άρη Θεσσαλονίκης παρ’ ότι απέδωσε στο σύλλογο πάρα πολλά χρήματα, παρ’ ότι ο Ιωνικός ήταν διαρκές φυτώριο νέων παικτών, η Ομάδα δεν άντεξε και έτσι 3 χρόνια μετά την πολύκροτη μεταγραφή του, γνωρίζει τον υποβιβασμό. Έκτοτε, δεν ξανασήκωσε ποτέ κεφάλι αν και δύο φορές βρέθηκε πολύ κοντά στη μεγάλη επάνοδο (1993-94 και 2000-01) αλλά με οριακό και τραγικό φινάλε. Όχι μόνον αυτό αλλά μάλιστα από το 2004 κι έπειτα, έχασε οριστικά την επαφή τα πάνω ράφια και σταδιακά μετά από διαρκείας περιδινήσεις στη Β’ και τη Γ’ Εθνική βρέθηκε στα τοπικά. Εκεί, ξανα-έκατσε στα θρανία, με νέα «διεύθυνση» (που έμεινε γνωστή ως «Επιτροπή Μπάσκετ») και νέα ήθη, παιδεύτηκε 2 χρόνια και άρχισε να ξεπροβάλλει πάλι. Την επόμενη χρονιά, ακόμα μία άνοδος από τη Γ’ στη Β’. Η Β’ Εθνική ήταν η πίστα που τον «παίδεψε» περισσότερο καθ’ ότι έκατσε σ’ αυτήν 4 χρόνια. Η «Επιτροπή Μπάσκετ» έφυγε, ο Βαρουξάκης ήρθε, έπειτα ο Βαρουξάκης έφυγε και η «Επιτροπή Μπάσκετ» ξαναήρθε. Την περίοδο 2016-17, ο Ιωνικός Νικαίας ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη της Β’ Εθνικής, όντας μάλιστα στα υψηλά πατώματα.
Το καλοκαίρι του 2017 έμελλε να αλλάξει η μοίρα του συλλόγου με την έλευση του Βαγγέλη Τσάπα στα διοικητικά δρώμενα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 2 συνεχόμενους ανόδους – πρωταθλήματα, 14 «κατοστάρες» στη Β’ Εθνική και μια ξέφρενη πορεία στο Κύπελλο που σταμάτησε στους «10» και 11 «κατοστάρες» στην Α2.

Από παίκτες – φυσιογνωμίες, μέχρι να φτάσουμε στον Μαυροκεφαλίδη και εκτός από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, Κώστας Αλεξανδρίδης, Γιώργος Καλαφατάκης, Φώτης Κατσικάρης, Νίκος Οικονόμου κ.ά.


Η ομάδα: Ενώ η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε ιδανικά, τα «σύννεφα» δεν άργησαν να φανούν. Η
ιστορική του έδρα δεν πληροί τις προδιαγραφές της λίγκας, το κονδύλι για τα αναγκαία βελτιωτικά έργα δεν έχει ακόμα εγκριθεί, συνεπώς ο Ιωνικός έπρεπε να βγει στη «γύρα» για να βρει την προσωρινή της έδρα, για φέτος. Μετά από πολύ ψάξιμο και πολλά «πισωγυρίσματα» από τις πόρτες που χτύπησε, ο Ιωνικός καταλήγει να φιλοξενηθεί στο «Σοφία Μπεφόν», στο Π. Φάληρο. Παρά την ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία, ο ισχυρός άνδρας της Ομάδα, Βαγγέλης Τσάπας, δεν κάνει εκπτώσεις στους στόχους της Ομάδας και ξεκινά την απαρτίζει, ανεπηρέαστος. Από την περσινή χρονιά αποχωρεί σχεδόν όλη η παλιά «φουρνιά», με τους Καράμπουλα, Λιακόπουλο και Πετροδημόπουλο να πηγαίνουν στον Διαγόρα Δρυοπιδέων, τους Βασιλόπουλο και Σαχπατζίδη να καταλήγουν στο Ψυχικό, τον Κανονίδη στη Δάφνη Δαφνίου, τον Κομποδιέτα στον Αμύντα, τον Μιλεντίγιεβιτς στο Ψυχικό και τον Δημητριάδη στον Ερμή Σχηματαρίου. Νέος προπονητής ανέλαβε ο πολύπειρος Στέργιος Κουφός με ένα ολόκληρο επιτελείο προπονητών πίσω του. Από την περσινή χρονιά έμεινε ο MVP της, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (20,4π., 9,1 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 1 κλέψιμο ανά αγώνα), ο Ρόλαντ Σάφτεναρ (8,6π., 4,7 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 1,1 κλέψιμο ανά αγώνα), ο Μάριος Μπατής, ο Γιώργος Χατζηκυριάκος όπως και τελικά οι Σωτήρης Κατούφας, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γιώργος Κουντουράς οι οποίοι μετά από 1 μήνα στο Διαγόρα Δρυοπιδέων, γύρισαν πίσω. Τα νέα πρόσωπα στην ομάδα: ο γκαρντ Στιβ Μπαρτ Τζ. ο οποίος με απολογισμό 19π., 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ ανά αγώνα ήταν η αιτία που σώθηκε το Ρέθυμνο, ο γκαρντ Γιουτζίν Λόρενς ο οποίος με τη Νίμπουργκ στο Champions League είχε 10π., 5,6 ασίστ, 1,8 κλεψίματα, 2,8 ριμπάουντ και από εκεί και πέρα μέλη του Ιωνικού είναι ο σμολ φόργουορντ Τζαμάλ Τζόουνς (ΠΑΟΚ), το «κολεγιόπαιδο» - rookie Μπι Τζέι Στιθ, ο εκ Χολαργού ορμώμενος σέντερ, Θωμάς Κώττας και ο εξ Ολυμπιακού δανειζόμενος, σμολ φόργουορντ Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ο οποίος πέρσι μέχρι να τραυματιστεί, αγωνιζόταν στο Λάυριο. Επίσης, τα «μπλε» θα φορά ο γκαρντ Γιάννης Δημάκος ο οποίος πέρσι αγωνιζόταν στον Κολοσσό Ρόδου όπως και ο σέντερ Σοφοκλης Σχορτσιανίτης. Παράλληλα, οι Νικαιώτες έκαναν μια πολύ μεγάλη επένδυση για το μέλλον, εντάσσοντας στο ρόστερ τους τον 18χρονο φέρελπι διεθνή Γεωργιανό γκαρντ, Ράτι Αντρονικασβίλι.

Εκτός από την ομάδα των αθλητών, ο Ιωνικός έχει και ένα ολόκληρο team εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών. Πρόεδρος της ΚΑΕ ανέλαβε ο Σταύρος Ελληνιάδης, Βοηθοί Προπονητή οι Βαγγέλης Μάγειρας, Δημήτρης Ρώσσης και Άκης Παπαδάκης, Γυμναστής συνεχίζει ο Θανάσης Αλεξανδράκης όπως και ο Φροντιστής Κώστας Αναγνωστόπουλος. Team Managers είναι οι Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και Αντώνης Χατζηκυριάκος, General Manager η Χριστίνα Σκέντζιου, Φυσικοθεραπευτές οι Γιάννης Μαρκογιαννάκης και Μάνος Παπαμανώλης, Γιατρός ο Γιώργος-Γρηγόρης Καραχάλιος, Marketing Manager ο Νίκος Μούτος, Γραφείο Τύπου ο Γιάννης Θεοφίλης και Social Media Manager η Μαίρη Καργιώτη.

Αγωνιστικά, στα μέχρι τώρα φιλικά ο Ιωνικός έδειξε πάρα πολύ καλό πρόσωπο, πόσο μάλλον όταν σε όλα τα φιλικά αγωνίστηκε ελλιπής καθώς οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης έχασαν όλα τα φιλικά προετοιμασίας, ο Μάριος Μπατής δε συμμετείχε σε όλα, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενσωματώθηκε μετά τα μισά της προετοιμασίας ενώ στο τέλος της προετοιμασίας επανήλθαν οι Κατούφας, Κουντουράς, Παπαδόπουλος.


Βαγγέλης Τσάπας

Δε θα μπορούσε να μη γίνει ειδική μνεία. «Τράβηξε το κουπί» μόνος του ως προς το γηπεδικό αλλά
και ως προς τη στελέχωση της Ομάδας. Πλέον όμως μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος. Ακόμα και στο «παρά πέντε» πολλοί ήταν εκείνοι που «διέβλεπαν» «πώληση της θέσης, αλλαγή ΑΦΜ κ.ά». Τελικά, τίποτα από αυτά δεν έγινε και ο Ιωνικός συνεχίζει εκ του ασφαλούς την πορεία του με ένα ρόστερ πλούσιο σε ταλέντο και αντάξιο της ιστορίας του. Η διοικητική σταθερότητα και η δημόσια εικόνα είναι αυτή που προσελκύει είτε σπουδαίους παίκτες ώστε να υπογράψουν στον Ιωνικό είτε σπουδαίους συμπαίκτες (Affidea) ώστε να γίνουν «κοινωνοί» της πορείας και του ονείρου της Ομάδας. Εξάλλου, χάρη σε αυτά τα στοιχεία, είναι η Επιτροπή Μπάσκετ που συνεχίζει να συνδράμει με ότι μέσα διαθέτει στον κοινό σκοπό.


Rangers

Ιδιαίτερος και συνάμα διαφορετικός θα είναι ο ρόλος των Rangers. Ο Ιωνικός θα φιλοξενηθεί σε μια
έδρα «άχρωμη» που ουδεμία σχέση έχει με τη Νίκαια. Στους οπαδούς του Ιωνικού πέφτει ο κλήρος, αυτό το ουδέτερο γήπεδο της μιας προπόνησης ανά εβδομάδα, να το μετατρέψουμε σε «έδρα» με την παρουσία τους και τον παλμό τους. Κάτι πρωτόγνωρο και σίγουρα όχι εύκολο μιας και ουδέποτε ο Ιωνικός δεν φιλοξενήθηκε για ολόκληρη αγωνιστική περίοδο σε «ξένο» γήπεδο. Αν κάτι πάντως «μειώνει» το μειονέκτημα της απόστασης, είναι η σαφώς μικρότερη χωρητικότητά του μιας και το «Σοφία Μπεφόν» αριθμεί περί τις 800 θέσεις (περίπου 400 λιγότερες από τον Πλάτωνα).

Αθηνοκεντρικό σχεδόν και φέτος το πρωτάθλημα με 6/14 ομάδες να εδρεύουν εντός Λεκανοπεδίου με τα σχέδια για εκδρομές να μη λείπουν ωστόσο (βλ. Πάτρα, Λάρισα κλπ.)



Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) «Φανέλα»
(+) Ο (οργανωμένος) κόσμος του που ακολουθεί εντός κι εκτός έδρας
(+) Διοικητική και οικονομική σταθερότητα
(+) Μεγάλο ρόστερ

Αδυναμίες:
(-) Το «Σοφία Μπεφόν». Δεδομένης της μόλις μίας προπόνησης ανά εβδομάδα εκεί και αν δεν στηριχθεί από τον κόσμο το εγχείρημα σε σημείο να έχει άνω του 80% πληρότητα, μπορεί να αποτελέσει βαθμολογική «πληγή»
(-) Η απειρία (όπως για κάθε νεοφώτιστο) σε αυτό το επίπεδο, όχι απαραίτητα στο αγωνιστικό σκέλος
(-) Σε πολύ μεγάλο βαθμό καινούργια ομάδα, ιδίως στη front-line της. Παρ’ ότι αποδίδει καλά, θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει το 100% το οποίο ωστόσο όταν βγει, θα είναι αισθητό

Ευκαιρίες:
(?) Στοίχημα για ορισμένους παίκτες η εν λόγω χρονιά. Είναι η ευκαιρία του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου να κάνει τους «επικριτές» του να σιγήσουν, προετοιμάζοντας παράλληλα το δρόμο του για του χρόνου στον Ολυμπιακό βοηθώντας συνάμα τον Ιωνικό, φέτος. Μεγάλη ευκαιρία επίσης για τον Σχορτσιανίτη καθώς αν θέλει να επανέλθει στο μπάσκετ, αυτή είναι η στιγμή του. Τέλος, μεγάλη ευκαιρία για τον Αντρονικασβίλι που θεωρείται μεγάλο «πρότζεκτ» αλλά και για τον Χατζηκυριάκο, πέραν των παραστάσεων που θα πάρουν, να δοκιμάσουν αν μπορούν να βρεθούν εντός της 12άδας
(?) Για τις ακαδημίες του Ιωνικού καθώς με το ανδρικό να είναι η καλύτερη διαφήμιση εντός κι εκτός της πόλης, μπορούν να αναπτυχθούν έτι περισσότερο. Ήδη, Παίδες και Έφηβοι αγωνίζονται αμφότεροι στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ
(?) Βάσει ρόστερ, ο Ιωνικός δεν απειλείται για την αποφυγή του υποβιβασμού. Παρ’ ότι του στοιχίζει η «έδρα», έχει την ευκαιρία εκτός από το μίνιμουμ στόχο της παραμονής, να διεκδικήσει ένα πλασάρισμα στην 6άδα – 8άδα

Απειλή: 
(*) Αν το «πρότζεκτ» δε στηριχθεί από τον κόσμο, το πιο πιθανό είναι να το εγκαταλείψει ο ίδιος ο «εμπνευστής» του και κατά συνέπεια την Ομάδα
(*) Το πιο σημαντικό απ’ όλα, ανεξαρτήτου βαθμολογικής κατάταξης. Αν δεν υπάρχει έτοιμο γήπεδο στον «Πλάτωνα» τον ερχόμενο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, όλη η προσπάθεια των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα το φετινό «ταξίδι» στη Basket League, θα αποτελέσει «παρένθεση», κοινώς θα τερματιστεί.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: