Ήττα εκτός προγράμματος στην 1η αγωνιστική της Basket League, γνώρισε ο Ιωνικός Νικαίας με 90-94 από το Λαύριο. Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο και κρίθηκε τόσο από την υπεροχή του Λαυρίου στα ριμπάουντ όσο και από τον εκνευρισμό των Νικαιωτών, δηλαδή το άγχος της πρεμιέρας που ήταν έκδηλο. Ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των φίλων της Ομάδας που παρά το σχεδόν παράλληλο της ώρας, μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ, περισσότεροι από 600 θεατές βρέθηκαν στο «Σοφία Μπεφόν» για να δουν τον Ιωνικό στην κορυφαία κατηγορία μετά από 32 χρόνια. 

Ο Ιωνικός ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Λόρενς, Δημάκο, Χαραλαμπόπουλο, Τζόουνς και
Σάφτεναρ. Εκτός αποστολής έμειναν ο ανέτοιμος Σχιορτσιανίτη όπως και οι Μπατής, Χατζηκυριάκος και Αντρονικασβίλι. Το σκορ εξαρχής ήταν κλειστό, καθώς στο 3’ ήταν 6-7. Από την αρχή επίσης έδειχνε ότι το επίσημο παιχνίδι των δύο ομάδων δεν θα είχε καμία σχέση με το προ λίγων εβδομάδων φιλικό. Γενικότερα, στο ξεκίνημα, αρκετά σφιγμένες και οι δύο ομάδες με την αστοχία από τη γραμμή των 6,75 να είναι έκδηλη. Η πρώτη αδυναμία που φάνηκε, την οποία είχε διαβάσει καλά ο κόουτς Σερέλης ήταν το ζευγάρι Ντεκόζι – Χαραλαμπόπουλος με τον Αμερικάνο να έχει μελετήσει καλά τον Έλληνα φόργουορντ επιλέγοντας να τον παίζει στα πόδια και να τον περνά ανοίγοντας διαδρόμους τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του. Παρ’ όλα αυτά, ο Ιωνικός έβρισκε λύσεις στο πρόσωπο του Λόρενς και δεδομένης της αστοχίας του Λαυρίο, ο Ιωνικός στο 5’ ξέφευγε με 12-7, με 7 πόντους από τον έμπειρο Αμερικάνο. Ο Ιωνικός έδειξε διατεθειμένος να αφήνει το τρίποντο στο Λαύριο που τη δεδομένη στιγμή, δικαιωνόταν γι’ αυτήν την επιλογή. Η δική του ωστόσο «αχίλλειος πτέρνα» ήταν η αστοχία στις βολές κάτι που έμελλε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος (22/34). Παρ’ όλα με το σκορ να είναι στο 17-11 στο 7’, ο Ιωνικός έδειξε να βρίσκει λύσεις στην επίθεση με τον Μαυροκεφαλίδη να «ζεσταίνεται». Ωστόσο, δύο «σκοτωμένα» συνεχόμενα τρίποντα του νεαρού Άλμαν, κράτησαν το Λαύριο στο παιχνίδι με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με το σκορ στο 24-22.

Στη Β’ Περίοδο ο Ιωνικος ξεκίνησε με τους Παπαδόπουλο, Μπαρτ, Στιθ, Τζόουνς και
Μαυροκεφαλίδη. Το παιχνίδι ξεκίνησε με το Λαύριο να πιάνει τον Ιωνικό στο σκορ και τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται. Το Λαύριο ξεκίνησε να δικαιώνεται από την επιλογή του τριπόντου και στο 14’ το σκορ ήταν 29-30 με τους Μπαρτ και Στιθ από πλευράς Ιωνικού να είναι «εκτός κλίματος» αγώνα. Το Λαύριο είχε βρει τον τρόπο να «χτυπάει». Ξέροντας ότι στη ρακέτα δεν έχει το κλασσικό 5άρι για να κάνει τη ζημιά, επέλεγε να κάνει το σουτ μετά το σκριν, κάτι που του βγήκε ουκ ολίγες φορές. Παράλληλα, τη δεδομένη στιγμή υπερείχε κατά κράτος στους «αιθέρες» έχοντας 20-12 τα ριμπάουντ, υπέρ του. Ο Ιωνικός έμοιαζε «βαλτωμένος». Το επόμενο «τρικ» του Σερέλη, έβαλε ακόμα πιο δύσκολα στους Νικαιώτες καθώς η πίεση σε όλο το γήπεδο τους οδηγούσε είτε σε λάθη από τη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση είτε σε λάθη ακόμα και στην τελική πάσα, λόγω της «κούρασης» από την πίεση. Στο 15’ το σκορ ήταν 29-35. Εκείνη τη στιγμή, καθοριστικό για τον Ιωνικό, ήταν το «ανέβασμα» του Τζόουνς που ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του. Μέχρι τότε, ο Αμερικάνος ήταν στα «ρηχά». Με το δικό του ανέβασμα, ο Ιωνικός προσπέρναγε με 39-38 στο 19’. Τελικά, το ημίχρονο έκλεισε στο 42-40, με μια τρίποντη «βόμβα» του Μπαρτ λίγο πριν την εκπνοή.

Στην επανάληψη, ο Ιωνικός ξεκίνησε με Μπαρτ, Δημάκο, Χαραλαμπόπουλο, Τζόουνς και
Μαυροκεφαλίδη. Ίδια όψη με αυτήν του Β’ Δεκαλέπτου, με το Λαύριο να ισορροπεί το παιχνίδι και από την αρχή να πηγαίνει ήδη πόντο – πόντο. Ενδεικτικά, 46-45 στο 22’, 53-51 στο 25’. Όλο το Λαύριο, επιθετικά ήταν οι Γουάτσον, Άλμαν και Ντεκόζι. Αμυντικά, με το παιχνίδι του Ιωνικού να είναι συγκεκριμένο, η πίεση στην πρώτη πάσα, άρχισε να δίνεις «μπόνους» στους φιλοξενούμενους. Η πίεση αυτή είτε οδηγούσε σε κλέψιμο είτε σε προσπάθεια για σουτ με όχι καλές προϋποθέσεις και το Λαύριο όντας αθλητική ομάδα και κάνοντας γρήγορη μεταβίβαση από την άμυνα στην επίθεση, είτε με αιφνιδιασμό είτε με γενικότερη «ανισορροπία» εις βάρος του Ιωνικού, έφτανε στο καλάθι των γηπεδούχων, τελειώνοντας τη φάση είτε με κάρφωμα είτε με λέϊ-απ. Με τον Ντεκόζι να κάνει εξαιρετικό παιχνίδι, έχοντας το «ανοιχτό γήπεδο», το Λαύριο ξέφευγε με 53-59 στο 27’. Οι Νικαιώτες, έχοντας σε καλή μέρα τον αρχηγό τους, βρήκαν λύσεις και ισοφάρισαν σε 63-63 όπου και ήταν το σκορ του δεκαλέπτου.

Στην τελευταία περίοδο, ο Ιωνικός ξεκίνησε με τους Λόρενς, Στιθ, Χαραλαμπόπουλο, Μαυροκεφαλίδη και Κώττα. Το Λαύριο φάνηκε να έχει επενδύσει πολλά στο τρίποντο και όταν ο Ιωνικός προσπαθούσε να ισορροπήσει, τόσο το Λαύριο τον τιμωρούσε από τα 6,75. Στο 33’ το σκορ ξέφευγε (67-74) με τον Ιωνικό να συνεχίζει να πέφτει στην ίδια «παγίδα», της πίεσης στην πρώτη πάσα. Όσο ο χρόνος περνούσε και όσο το Λαύριο κατάφερνε να διατηρεί την υπεροχή στα ριμπάουντ, αυτό πονούσε έτι περισσότερο. Στο 35’, το Λαύριο καλά κρατούσε (71-77). Το 5ο φάουλ του θετικού Ντέϊβις, έβαζε πονοκεφάλους στο έτσι κι αλλιώς «ευέλικτο» ρόστερ των φιλοξενουμένων. Ωστόσο, με την αστοχία στις βολές να συνεχίζεται για τους «μπλε», τα «δώρα» από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας» παρέμεναν ανεκμετάλλευτα. Ο Ιωνικός πάντως, ροκάνισε τη διαφορά και στο 37’ μείωνε σε 77-81 αφού ο πολύ καλός γκαρντ Άλμαν έχανε 2 βολές, πριν. Τότε, ο Ιωνικός έχασε κι εκείνος με τη σειρά του, τον Δημάκο με 5 φάουλ. Με τον Τζόουνς να είναι «όλα τα λεφτά» στην επίθεση, ο Ιωνικός προσπαθούσε να «κλέψει» το ματς. 58’’ και έχοντας χάσει ακόμα μία βολή, το σκορ διαμορφωνόταν στο 83-86. Εκεί ο Γουάτσον, επιχειρώντας για ακόμα μια φορά, σουτ μετά από σκριν έγραφε το 83-88. Στην επόμενη φάση, ο Τζόουνς με 2 βολές, μείωνε εκ νέου σε 85-88. Στην επόμενη φάση, ο Ντεκόζι φάνηκε ψύχραιμος από τις βολές και 85-90. Ο Ιωνικός εκτέλεσε γρήγορα στα 14’’ όμως ήταν άστοχος. Ο Στιθ ωστόσο πήρε το ριμπάουντ και μείωνε σε 87-90. Φάουλ στον Ντεκόζι που είναι και πάλι εύστοχος από τις βολές και 87-92. Επαναφορά για τον Ιωνικό με τον Μπαρτ να διασχίζει όλο το γήπεδο και επιχειρώντας τρίποντο με προσποίηση να μειώνει σε 90-92, 5’’ πριν το τέλος. Άμεσα, φάουλ στον Μαστρογιαννόπουλο, ο οποίος αστοχεί στην πρώτη βολή αλλά βάζει τη δεύτερη και 90-93. Φάουλ του Μουράτου στον Μπαρτ, 4’’ πριν το τέλος. Ενώ οι παίκτες του Ιωνικού, συνεννοούνται, να μπει η πρώτη βολή και να χαθεί η δεύτερη με σκοπό να γίνει κάποιο φόλλοου ή ριμπάουντ και σουτ (εξ ου και το πέρασμα του Σάφτεναρ στο παιχνίδι), ο Μπαρτ έχασε την πρώτη. Τεχνηέντως έχασε και τη δεύτερη, ωστόσο, η γρήγορη είσοδος μέσα στη ρακέτα, έδωσε την κατοχή στο Λαύριο. Γρήγορο φάουλ στο Γουάτσον με 2’’ να απομένουν. Ο Αμερικάνος ευστόχησε στη δεύτερη βολή και 90-94. Γρήγορη επαναφορά για τους Νικαιώτες με τον Μπαρτ να αστοχεί στο τρίποντο. Τελικό σκορ, 90-94.


Σχόλιο

Κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο σε αυτό το επίπεδο, πόσο μάλλον όταν η Basket League αποτελείται από εύρωστες ομάδες κατά βάση και σίγουρα όχι από ομάδες «φαντάσματα» ή «κομήτες» όπως προηγούμενα χρόνια. Μια τέτοια ομάδα είναι και το Λαύριο. Πολλοί μπορεί να πίστευαν ότι ο Ιωνικός ήταν το φαβορί αλλά αυτό ήταν μόνο στα χαρτιά τελικά. Είναι κάτι που πέραν της Ομάδας που το γνωρίζουν, θα πρέπει να το κατανοήσουν κι οι ίδιοι οι φίλαθλοι. Γενικότερα, η «ελαφρότητα» αυτό που λέγεται αγγλιστί “softness”, σε τέτοιο επίπεδο, πληρώνεται.

Τι μάθαμε λοιπόν σήμερα που δεν το ξέραμε μέχρι τώρα; Ότι αν δεν είσαι ανταγωνιστικός στην άμυνα, η επίθεση από μόνη της δεν κερδίζει (βλ. Α2 ή Β' Εθνική). Ή για να το πούμε διαφορετικά, κλείνοντας το σύντομο σχόλιο και περνώντας στο «Χρηματιστήριο», όπως λένε κι οι Αμερικάνοι (11 σήμερα στο σύνολο), “ A little less conversation, a little more action” (μτφρ. «λίγο λιγότερη κουβέντα, λίγο περισσότερη δράση»)



«Χρηματιστήριο»

Limit Up
(+) Από πλευράς Ιωνικού, ο Τζόουνς ο οποίος έκανε εξαιρετικό ντεμπούτο (23 πόντοι, 8 ριμπάουντ), ο αρχηγός «Λου» με 25 πόντους και ο Δημάκος με 11 πόντους.
(+) Η ανταπόκριση του κόσμου, τηρουμένων των αναλογιών με αρκετούς να έρχονται στο ημίχρονο και μέχρι το τέλος από το ποδοσφαιρο.
(+) Από πλευράς Λαυρίου, οι «στοχευμένες» τελικά κινήσεις «κολλεγιόπαιδων» όπου με χαμηλό μπάτζετ φαίνεται να πετυχαίνουν διάνα. «Άσσοι» από τα μανίκια του Σερέλη οι Γουάτσον (14 πόντοι), Άλμαν (17 πόντοι), Ντέιβις (12 πόντοι) και ο «δήμιος» των Νικαιωτών, Ντεκόζι με 18 πόντους όντας και ο MVP του ματς.
(+) Πολύ καλό διάβασμα από τον κόουτς του Σερέλη που παρά το περσινό «στραπάτσο» και το γεγονός ότι όλοι τους θεωρούν υποψήφιους για κάτω, φαίνεται ότι λόγω ικανότητας έχει αντιστρέψει την ψυχολογία, παίρνοντας το μάξιμουμ από την ομάδα του όπως επίσης παίρνοντας ένα ματς εκτός έδρας από τον επίθεση (94 πόντοι).
(+) Εξαιρετική η οργάνωση, εκτός των τεσσάρων γραμμών σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών από τους ανθρώπους της Ομάδας.
(+) Αν και δεν αγωνίζονται πια στην Ομάδα, οι φίλοι του Βαγγέλη Τσάπα και κατ' επέκταση, πλέον, του Ιωνικού ήταν εκεί. Καράμπουλας, Λιακόπουλος, Πετροδημόπουλος έδωσαν το παρών στο ντεμπούτο της πρώην Ομάδας τους μετά από 32 χρόνια, ως θεατές αυτή τη φορά.

Limit Down
(-) Η έδρα. Αν και όλο αυτό είναι δυνητικό, στη Νίκαια (Πλάτωνας) όπου ατμόσφαιρα «δωματίου» ανεβαίνει πιο εύκολα, ίσως να ήταν διαφορετική η εξέλιξη. Θα πρέπει να «ζήσουμε και να πεθάνουμε» με αυτό.
(-) Η αμυντική προσήλωση ήταν κακή (όπως παραδέχτηκε ο Κουφός στη συνέντευξη τύπου, μηδαμινή θα πούμε εμείς). Η αλλαγή της έδρας μπορεί να αποτυπώνεται στον επιθετικό τομέα, στον αμυντικό ωστόσο είναι πολλά (διάθεση, «μελέτη» του αντιπάλου και πολλά άλλα).
(-) Τα αστέρια της ομάδας, έμειναν στα ρηχά. Μια ομάδα που έχει «χτιστεί» πάνω στα δύο γκαρντ και δεν παίρνει τα αναμενόμενα από αυτούς, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ο Λόρενς παρ’ ότι ξεκίνησε πολύ δυνατά, όταν αρκετά αργότερα ξαναμπήκε στο παιχνίδι, δε μπόρεσε να ακολουθήσει στον πρότερο ρυθμό. Για τον δε Μπαρτ, δεν υπάρχει περίπτωση τα άλλα 25 παιχνίδια να μην είναι καλύτερα από το σημερινό. Είναι πολύ μεγάλος παίκτης και θα το αποδείξει.


Τα δεκάλεπτα: 24-22, 42-40, 63-63, 90-94
Ιωνικός (Κουφός): Χαραλαμπόπουλος 5, Σαφτενααρ 3, Δημάκος 11 (1), Τζόουνς 23 (2), Λόρενς 7 (1), Μαυροκεφαλίδης 25 (2), Κόττας 2, Μπαρτ 12 (2), Παπαδόπουλος, Στιθ 2.

Λαύριο (Σερέλης): Μουράτος 5, Γερομίχαλος 1, Ντεκοζέι 18, Άλμαν 17 (3), Ντέιβις 12 (1), Μαστρογιαννόπουλος 11 (1), Κουζέλογλου 4, Λεγκίκας, Τσούκου 6, Άουτλο 6 (2), Γουότσον 14 (1), Τσιώκος


Επόμενο παιχνίδι (Κύπελλο Ελλάδας): 02/10, 17.00 

Κλ. Πλάτωνα, Ιωνικός Νικαίας - Κολοσσός Ρόδου


Share To:

Ionikos News

Post A Comment: