Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Η ήττα είναι ήττα. Όταν, βέβαια, αυτή έρχεται σε φιλικό αγώνα σου δίνει κάπως διαφορετικά περιθώρια να την προσεγγίσεις και να τη σχολιάσεις. Πιο ευρύχωρα... Όμως, και σε επίσημους, και σε φιλικούς αγώνες, πέρα από το αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη σημασία έχει το να βρεθούν τα αίτια που οδηγούν σε αυτό. Και δίχως σπασμωδικές κινήσεις ή κλίμα φθαρτικής εσωστρέφειας να γίνει η απαραίτητη δουλειά για τις δέουσες διορθώσεις. Ο σημερινός Ιωνικός έχει χρόνο για να προβεί σε κάτι τέτοιο...

Το εντός έδρας φιλικό με τον Ασπρόπυργο έκλεισε ένα κύκλο αντίστοιχων αγώνων. Επομένως, υπάρχει επαρκές δείγμα για πιο ασφαλή συμπεράσματα από τα δείγματα που είχαμε στα παρθενικά φετινά φιλικά. Οι ήττες στη Νεάπολη δεν αρέσουν σε κανέναν, όμως πρέπει να αναλυθούν όλες οι παράμετροι που δημιούργησαν τις εικόνες που είδε ο κόσμος της ομάδας που βρέθηκε στις κερκίδες του γηπέδου. Αυτό μετράει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή. Γιατί μόνο τότε θα μπορούν να πραγματωθούν οι κινήσεις που θα βελτιώσουν τα πράγματα. Στο χέρι του Ιωνικού είναι στο άμεσο μέλλον να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα προς όφελος του.

Από το κυριακάτικο φιλικό με τον Ασπρόπυργο η ομάδα μπορεί να κρατήσει την αντίδρασή της από ένα σημείο και μετά στο δεύτερο ημίχρονο. Ένα διάστημα στο οποίο πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες, πάτησε περιοχή και επιχείρησε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο και τη γενική της εικόνα και το συσχετισμό απέναντι στον αντίπαλο. Έναν αντίπαλο που -τηρουμένων των αναλογιών- έδειξε αρκετά θετικά στοιχεία. Σίγουρα, δεν είναι ότι το καλύτερο να αντιδράς με την «πλάτη στον τοίχο», αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως ο Ιωνικός είναι σε θέση να αντιδράσει. Αυτό, όμως, είναι ένα στοιχείο στο οποίο πρέπει να σταθούν πρωτίστως οι ποδοσφαιριστές της ομάδας της Νίκαιας, έτσι ώστε για περισσότερο χρόνο σε κάθε αγώνα να εμφανίζονται ανταγωνιστικοί και με πιο έντονη aggressive προδιάθεση.

Πιο πριν, όμως, στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης η ποδοσφαιρική λογική αναδείκνυε κάποια προβλήματα. Η επιθετική λειτουργία στηρίζεται κυρίως στις ατομικές κινητικότητες, οι οποίες ακόμα δεν μπορεί να πει κάποιος πως λαμβάνουν χώρα σε επιθυμητά επίπεδα. Επίσης, στη μεσαία γραμμή καλό είναι η ομάδα να φροντίσει να επιβάλλει τους δικούς της όρους με μεγαλύτερη επιτυχία. Γιατί έτσι, και θα μειώνονται οι κίνδυνοι πίσω, και θα αυξάνονται οι πιθανότητες για να δοκιμάζει μπροστά υπό ευνοϊκότερους όρους να σπάσει τις αντίπαλες άμυνες. Όσο περισσότερο σε νιώθει εκεί ο αντίπαλος δυνατό, τόσο αυξάνονται οι πολύμορφες πιέσεις στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του.

ΥΓ. Αυτό που, όμως, αναδύεται παράλληλα είναι και κάτι πολύ σημαντικό. Ο Ιωνικός πρέπει να ξεχάσει αυτά με τα οποία «συγχρωτίστηκε» όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την πολύχρονη παρουσία του στη Γ΄Εθνική. Η Football League, με βάση τα όσα έχουμε δει από τους αντιπάλους του Ιωνικού στα φετινά φιλικά που προέρχονται από αυτήν, έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές, γιατί και μεγαλύτερη ατομική και συνολική ποιότητα υπάρχει, και διαφορετικές νοοτροπίες, και διαφορετικές σωματοδομές, και διαφορετικά «πατήματα» από τα πρώτα κιόλας λεπτά των αναμετρήσεων.

ΥΓ1. Η ομάδα της Νίκαιας οφείλει να αποκτήσει όσο το δυνατόν συντομότερα εξοικείωση με τη νέα κατηγορία και τα δεδομένα της. Το όποιο χτίσιμο γίνεται, η όποια ψυχολογία σμιλεύεται, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες. Υπάρχει χρόνος, όπως προείπαμε, απτά δείγματα έχει πλέον η ομάδα. Επομένως, κατ΄ουσίαν απομένουν οι κινήσεις που θα κάνουν τον Ιωνικό ακόμα πιο «προστατευμένο» στις δύσκολες μάχες που θα ξεκινήσουν στα τέλη του Σεπτεμβρίου.  Θα ήταν παράλογο και ανεδαφικό να έχει αποκτηθεί αυτή η εξοικείωση πριν καν μπει η ομάδα στα γρασίδια, αλλά τώρα που έχει αγωνιστεί σε φιλικά με συγκεκριμένες ομάδες θα πρέπει να κατανοήσει πιο επιτακτικά και τις νέες αναγκαιότητες.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: