Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

O αγώνας του Ιωνικού στην Καβάλα ξεκίνησε και προχώραγε για πολλά λεπτά σαν ένας αγώνας «χαμηλών τόνων» και από τις δύο ομάδες. Παρά τη σημασία του όσον αφορά στα σημαντικά βαθμολογικά του διακυβεύματα. Στο πρώτο ημίχρονο δεν υπήρχε κάτι το αξιοσημείωτο, που να έγερνε την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Όμως, ο Ιωνικός σεβόμενος τον εαυτό του στην επανάληψη, και αφού κατάλαβε πως και αυτή τη φορά μπορούσε το κάτι παραπάνω, έψαξε το γκολ για να φτάσει σε μία σπουδαία νίκη που θα ήταν στην κυριολεξία υπογραφή στο συμβόλαιο της διεκδίκησης της ανόδου. Βγήκαν ευκαιρίες, κάποιες δε σπουδαίες, αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ... Το αποτέλεσμα έμεινε στο 0-0 και επομένως τα πορίσματα είναι πολλά και διαφορετικά, αλλά η ουσία μία και αδιατάρακτη: η ομάδα είναι για τα καλά μέσα στα πράγματα...

Ο Ιωνικός αφήνει μία γεύση που αρέσει, ακόμα κι αν δεν κερδίζει. Όμως, ισοπαλίες όπως αυτή ή την άλλη φορά με τον Ολυμπιακό Βόλου εκτός έδρας, έχουν πολλαπλά οφέλη. Χτίζουν ψυχολογία αήττητης ομάδας. Και αυτό επηρεάζει και την ομάδα της Νίκαιας και τους αντιπάλους της... «Στα σημεία», που λένε σε άλλα σπορ, ο Ιωνικός έχει προβάδισμα. Είναι πολύ σημαντικό να κατοχυρώσει πως θα κερδίζει εκεί που είναι το φαβορί και δεν θα χάνει εκεί που οι δυσκολίες είναι αυξημένες. Αυτή, σε θεωρητικό επίπεδο, είναι μία συνταγή επιτυχίας. 

Βλέπουμε, εξάλλου, και κάποιους οιωνούς που δεν γίνεται να ξεπεράσουμε. Όταν ο Ιωνικός φέρνει ισοπαλίες οι ομάδες που βρίσκονται από πίσω του δεν μπορούν όλες να νικήσουν. Με αποτέλεσμα η ομάδα της Νίκαιας να διατηρεί την πολύ καλή θέση που έχει. Και την έχει, γιατί μόνη της τη δημιούργησε... Για παράδειγμα, το να χάσει η Βέροια από τον ουραγό Ιάλυσο μόνο ως δώρο για τον Ιωνικό μπορεί να γίνει αντιληπτό. Έτσι, αντί η διαφορά να μειωθεί αυξήθηκε κιόλας. Άρα, δεν γίνεται να μιλήσει κανείς για γκέλα του Ιωνικού στην Καβάλα. Παρά μόνο για θετικό αποτέλεσμα, που στην οικονομία του πρωταθλήματος ενδέχεται να αποβεί πολύ σημαντική. Τα συχνά αλληλοεξουδετερώματα που βλέπουμε στην κατηγορία είναι μία παράμετρος η οποία, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Και τα σημάδια παραμένουν βαμμένα στα χρώματα του Ιωνικού. Είτε είναι τα κλασικά «κυανόλευκα», είτε τα «πορτοκαλί» ορισμένων συγκυριών όπως ο αγώνας στην Καβάλα.

ΥΓ. Oι αγωνιστικές περνάνε, λοιπόν. Οδεύουμε στο τέλος του πρώτου γύρου, και ο Ιωνικός έχει παγιώσει τα δεδομένα του. Δεν είναι πως έκανε σε κάποιες αρχικές αγωνιστικές ένα πρόσκαιρο «άλμα προς τα εμπρός» και μετά άρχισε η ραθυμία ή κάποια πτωτική πορεία. Αντιθέτως, παρατηρούμε ποδοσφαιρική λογική, σωστή αντίληψη των πραγμάτων, ποιοτικές εκφάνσεις και καλή ροή. Σε μόνιμη βάση. Για αυτό και προς ώρας απώλειες βαθμών όπως αυτή στην Καβάλα δεν δημιουργούν αρνητικό κλίμα, αλλά αυξάνουν τα πείσματα.

ΥΓ1.Υπάρχει και ένα θέμα που αν δεν γίνει σωστά αντιληπτό μπορεί να λειτουργήσει σαν παγίδα από το πουθενά. Τα Τρίκαλα έχουν ξεφύγει τέσσερις βαθμούς. Αυτό δεν πρέπει να αγχώνει τον Ιωνικό. Θα είναι εντελώς επιζήμιο και αυτοκαταστροφικό να γίνονται συζητήσεις σα να είναι η ομάδα στο -4. Δεν έχει υποσχεθεί κανένας το πρωτάθλημα για να γίνονται οι συγκρίσεις με την πρώτη θέση και μόνο. Οι μόνες υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την ομάδα είναι η ίδια η απόδοσή της και η σοβαρή νοοτροπία της... Ο κόσμος της ομάδας τα καταλαβαίνει όλα αυτά και στηρίζει διατηρώντας το μυαλό του μέσα στο κεφάλι του.

ΥΓ2. Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε κατανοεί τι σημαίνει να βοηθηθεί η ομάδα για δύο συνεχόμενες εντός έδρας νίκες στο τέλος του πρώτου γύρου, ας σπεύσει στο γήπεδο της Νεάπολης. Έχοντας μαζί του/της και όσους περισσότερους/περισσότερες μπορεί... Για να γίνει η κουβέντα για το δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου με άλλους όρους.
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: