Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

Ο Ιωνικός, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο ματς με την ΑΕΚ στις 28 Δεκεμβρίου (17:00/ΟΑΚΑ/COSMOTE SPORT 4 HD Live), ολοκληρώνει έναν άκρως επιτυχημένο πρώτο γύρο στην Basket League και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» καθώς θα πρέπει να μάθει να ζει μπασκετικά και να επιβιώνει με αρκετές αλλαγές στο παρκέ αλλά κυρίως δίχως τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που θα είναι παίκτης του Προμηθέα.

Σε εμάς τους δημοσιογράφους αρέσουν πάρα πολύ τα κλισέ, οι… ταμπέλες. Το έχω γράψει και εδώ και αρκετό καιρό: Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είναι ο σπουδαιότερος αθλητής και άνθρωπος που φόρεσε τη φανέλα του σύγχρονου μπασκετικού Ιωνικού. Προλαβαίνω όσους θα βιαστούν να κάνουν συγκρίσεις με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και υπογραμμίζω: Είναι ασύγκριτες οι δύο περιπτώσεις. Ο Λουκάς μέσα σε 12 μήνες κατάφερε να γίνει «Άγιος Λουκάς» της Νίκαιας. 

Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε ριζικά το παιχνίδι του Ιωνικού από την πρώτη μέρα που ήρθε στη Νίκαια, αποτελώντας ίσως τη σπουδαιότερη μεταγραφή ever για το επίπεδο της Α2. Έχοντας προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους και ενδιαφέρον από ομάδες της Euroleague, o 34χρονος, τότε Λουκάς αποφάσισε να έρθει στον «Πλάτωνα» και να αγωνιστεί το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Ήρθε, ίδρωσε τη φανέλα και απέδειξε πόσο σπουδαίος επαγγελματίας είναι: Πήρε τον Ιωνικό από το χέρι και τον οδήγησε στα «σαλόνια» της Α1, ξανά μετά από 32 χρόνια, μαζί με τον Βασιλόπουλο, τον Καράμπουλα και τα υπόλοιπα παιδιά. 

Η «λάμψη» του Λουκά «ανάγκασε» πολλούς να στρέψουν το βλέμμα τους στον Πλάτωνα τα Σάββατα. Πολλοί συνάδερφοι με ρωτούσαν, κάποιοι άλλοι έρχονταν στο γήπεδο για να τον δουν ιδίοις όμμασι βάζοντας έναν «αστερίσκο»: «Για να τον δούμε και του χρόνου στην Α1». Και η ώρα της Basket League ήρθε και ο «Sweet Lou»… έβγαλε μάτια: MVP… κατά συρροή με σχεδόν 20+ πόντους σε κάθε ματς. Στα 35 του χρόνια είναι ο παίκτης με τον καλύτερο αριθμό ranking των 12 πρώτων αγωνιστικών (272) αφού έχει μέσους όρους 19,67 πόντων, 6,75 ριμπάουντ και 2,25 ασίστ. Η συνέχεια λίγο – πολύ αναπόφευκτη.

Το μπάσκετ δεν είναι ούτε αριθμητική ούτε… πρόσθεση. Όμως, πλέον, ο Ιωνικός θα πρέπει να στερηθεί τους περίπου 20+ πόντους του Λουκά. Αλλά η μεγαλύτερη απώλεια δεν είναι οι πόντοι στο παρκέ αλλά είναι η σταθερότητα, η ηρεμία και η ηγετική φυσιογνωμία του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Οι «κυανόλευκοι» χάνουν πολλά παραπάνω από έναν σπουδαίο σκόρερ. Σε κάθε περίπτωση, η ζωή συνεχίζεται. Και για τον Ιωνικό και για τον Μαυροκεφαλίδη.

Κρατήστε και αυτό: Το κεφάλαιο «εθνική ομάδα» ίσως και να μην έχει κλείσει οριστικά για τον έμπειρο power forward/center. Οι εμφανίσεις του δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, ειδικά από τη στιγμή που θα παίξει στον Προμηθέα, μία ομάδα που αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Την ίδια ώρα, βρίσκεται στο τιμόνι της «επίσημης αγαπημένης» ένας πραγματικός «μπασκετάνθρωπος», ο Ρικ Πιτίνο, που ξέρει να «μετράει» σωστά την μπασκετική αξία ενός αθλητή.

Μαυροκεφαλίδης: «Ο καλύτερος μπασκετικός χρόνος της ζωής μου στον Ιωνικό»

Το καλύτερο το κρατούσε για το τέλος ο Λουκάς. Σε αποκλειστική του δήλωση στο Ionikosnews.gr, τονίζει πως ήταν ο πιο ωραίος μπασκετικός χρόνος της ζωής του.
«Πήρα πολύ αγάπη και δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό. Δίχως υπερβολή ήταν ο πιο ωραίος μπασκετικός χρόνος της ζωής μου γιατί τα πράγματα ήταν αγνά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν θα ξαναγύριζε ποτέ στον Ιωνικό, σχολίασε το εξής: «Δεν μπορείς να προβλέψεις ποτέ στην ζωή... Αλλά αν οι συνθήκες είναι  αυτές που πέρασα μέχρι τώρα ναι θα το ήθελα πολύ».

Η επόμενη ημέρα

Το δίχως άλλο βρισκόμαστε σε μία περίοδο ανακατατάξεων σε όλα τα επίπεδα. Παίκτες φεύγουν, έρχονται, ίσως υπάρξει και συνέχεια, ο Νίκος Βετούλας αποχώρησε από το τιμόνι της ομάδας και ανέλαβε ο Γιώργος Καλαφατάκης. Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Το «στίγμα» έδωσε ο ίδιος ο Βαγγέλης Τσάπας που έκανε λόγο για «συντήρηση δυνάμεων» τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, έθεσε πολύ υψηλό στόχο για την επόμενη χρονιά ώστε να «σκαρφαλώσει» ακόμα περισσότερο η ομάδα της Νίκαιας.

Για να συμβεί αυτό έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις – απαιτήσεις: Πρώτον να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα και στο 100% η δέσμευση για πλήρη ανακατασκευή του Πλάτωνα ώστε την ερχόμενη σεζόν ο Ιωνικός να παίζει στο «σπίτι» του. Δεύτερη προϋπόθεση αλλά εξίσου σημαντική είναι οι φίλοι της ομάδας της Νίκαιας να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθεια. Ναι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατεβαίνουν κάθε Σάββατο 600-700 άτομα στη φιλόξενη γειτονιά του Φαλήρου αλλά ο στόχος των 13 sold out, που είχε θέση η διοίκηση, δεν επετεύχθη και η ενόχληση του Βαγγέλη Τσάπα ήταν εμφανής ακόμα και στο βίντεο της δήλωσής του…

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διατύπωση του κ. Τσάπα καθώς προανήγγειλε επίσημα: «νέους παίκτες στο διοικητικό πλάνο οι οποίοι θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες». Ίδωμεν…
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: