Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Συμμετέχοντας στον πρώτο όμιλο της περσινής Γ΄Εθνικής και παίρνοντας την πρώτη θέση η Καβάλα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στη φετινή Football League. Ο τίτλος ήρθε στην κυριολεξία στο νήμα, καθώς την τελευταία αγωνιστική οι «Αργοναύτες» (όπως είναι το προσωνύμιο της ομάδας) νίκησαν με 0-3 εκτός έδρας την Ασπίδα Ξάνθης, φτάνοντας στους 66 βαθμούς έναντι των 65 του δεύτερου Νέστου Χρυσούπολης που πήγε στα μπαράζ. Αυτή την αγωνιστική η Καβάλα υποδέχεται τον Ιωνικό σε έναν αγώνα που θα επιδιώξει, πέρα από τα προφανή (κατάκτηση βαθμών και βελτίωση βαθμολογικής θέσης), κυρίως να επανακτήσει τον αυτοσεβασμό της, αλλά και να τονώσει την αυτοπεποίθησή της που έχει κάπως κλονιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ FOOTBALL LEAGUE 

H Kαβάλα ξεκίνησε εντυπωσιακά στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς νίκησε εντός έδρας με 4-1 την Τρίγλια. Βλέποντας τη συνέχεια του πρωταθλήματος καταλαβαίνει κάποιος πόσο δύσκολο είναι για μία ομάδα να σημειώσει τέσσερα τέρματα σε έναν αγώνα. Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε και δεύτερο σερί εντός έδρας αγώνα με το Αιγάλεω. Εκεί, όμως, επικράτησε ένα διαφορετικό σενάριο, η Καβάλα δεν σκόραρε, και το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Η εκτός έδρας ήττα από τον Ασπρόπυργο με 1-0 άφησε πίσω στη βαθμολογία την Καβάλα και δημιούργησε την πρώτη αναγκαιότητα για υπέρβαση κάποιας (ήπιας) μορφής κρίσης. Η ομάδα αντέδρασε σωστά και νικώντας εντός έδρας 1-0 τη Βέροια έδειξε πως πραγματικά είναι ικανή για καλά πράγματα. Αυτή την άποψη την ενίσχυσε και το εκτός έδρας 0-0 με τα Τρίκαλα που ακολούθησε. Το κλίμα διαρκώς γινόταν καλύτερο και το 4-1 επί του Θεσπρωτού εντός έδρας ανέβασε ακόμα περισσότερο την τέρψη, τις προσδοκίες και τις «μετοχές» της ομάδας. 

Η έβδομη αγωνιστική δεν εξελίχθηκε καλά. Η Καβάλα ηττήθηκε με 3-2 εκτός έδρας από τον ΟΦ Ιεράπετρας, αλλά σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα αυτό δεν συνιστούσε κάποια καταστροφή. Και πάλι, πάντως, οι ποδοσφαιριστές του Παύλου Δερμιτζάκη όρθωσαν ανάστημα και νίκησαν στην έδρα τους την Καλαμάτα με 2-1. Εκεί, όμως, προς το παρόν «στέρεψε η δεξαμενή των επιτυχιών», καθώς ήρθαν δύο «κολλητά» αποτυχημένα αποτελέσματα: το 0-0 στη Ρόδο με τον ουραγό Ιάλυσο και η ήττα από την «αναβαπτισμένη» το τελευταίο διάστημα Νίκη Βόλου, πάλι εκτός έδρας. 

Αν προσθέσουμε και τη συντριβή από τον ΟΦΗ για το Κύπελλο με 4-0 (για την οποία θα μιλήσουμε και πιο κάτω) η Καβάλα έχει ένα σερί τριών συνεχόμενων αποτυχημένων αποτελεσμάτων. Κάτι που συνιστά την πιο δύσκολη συνθήκη την οποία έχει να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Συνολικά, η Καβάλα με 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες έχει 15 βαθμούς και «φιγουράρει» στην (υψηλή) τέταρτη θέση. Έχει δείξει πως έχει δυνατότητες, όμως πρέπει στο σήμερα να γυρίσει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Μιλάμε, δηλαδή, για μία αποδεδειγμένα καλή ομάδα που μπορεί ακόμα και να κυνηγήσει την άνοδο, αλλά που στο τώρα πρέπει να επανέλθει στο (δικό της) ίσιο δρόμο. Η ομάδα της Βορείου Ελλάδας θα κλείσει τον πρώτο γύρο με δύο αγώνες. Αρχικά θα παίξει στη Ρόδο με τον τοπικό Διαγόρα και ύστερα θα υποδεχτεί στην έδρα της τον Ολυμπιακό Βόλου. 




Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ

Στα μέσα του περασμένου Ιούνη η Γενική Συνέλευση της Καβάλας αποφάσισε τη σύσταση νέας ΠΑΕ, με το όνομα ΠΑΕ ΑΟΚ 1965. Παράλληλα, ορίστηκε το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου στα 30.000 ευρώ, με την αξία της μίας μετοχής να ανέρχεται στα 30 ευρώ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση μίας πενταμελούς διοικούσας επιτροπής που θα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονταν για τη σύσταση της ΠΑΕ.

Ο προπονητής της ομάδας Παύλος Δερμιτζάκης, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πάγκο από τον Ιούλιο του 2018 και είναι αναμφισβήτητα ένα καταξιωμένο όνομα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, είχε δώσει το στίγμα για την επόμενη μέρα αμέσως μετά την εξασφάλιση της ανόδου: «Η Καβάλα επιβάλλεται να πρωταγωνιστεί, γιατί είναι μια ομάδα με οντότητα και ιστορία. Το μπάτζετ θα είναι πάλι ελεγχόμενο. Θα κοιτάξουμε την αύξηση παιδιών από το νομό στο ρόστερ. Είδα πολλά παιχνίδια όλο το χειμώνα στο ερασιτεχνικό του νομού μας. Έχω καλή εικόνα. Ο στόχος ο δικός μου είναι αυτό που είχα ζήσει και εγώ κάποτε. Όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά από το νομό που να έχουν στόχους και οράματα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία το πρωτάθλημα και το αφιερώνουμε σε όλες τις διοικήσεις που όλα αυτά τα χρόνια βάλανε τις βάσεις».

Πολύ πρόσφατα, στις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τον επαναληπτικό με τον ΟΦΗ ο Δερμιτζάκης επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει τότε όσον αφορά στους στόχους της ομάδας της Καβάλας : «(σ.σ. Στόχος) Είναι να οργανωθούμε σε όλα τα επίπεδα, σε ότι έχει να κάνει με υποδομές, εγκαταστάσεις. Υπάρχει μία φιλοσοφία να δίνουμε τη δυνατότητα σε παιδιά του νομού να παίζουν, να έχουμε ένα μικρό μέσο όρο ηλικίας και να γίνονται στόχος άλλων ομάδων έτσι ώστε να κάνουμε μία καλή βάση. Δεν είναι αυτοσκοπός η άνοδος, αλλά να είμαστε ψηλά και ότι καταφέρουμε. Η διοίκηση αγαπάει την ομάδα, το νομό και θέλουν να επενδύσουν. Είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας».

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Καβάλα φέτος στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας πήρε δύο προκρίσεις και έφτασε κοντά να πάρει και μία τρίτη, που θα έκανε (δικαιολογημένα) μεγάλο ντόρο σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη μπήκε στο θεσμό στην τρίτη φάση όπου απέκλεισε δύσκολα στην παράταση τον Θιναλιακό με εκτός έδρας νίκη με 0-1. Στην επόμενη φάση η Καβάλα εντός έδρας λύγισε με 2-0 τον Κισσαμικό/Χανιά. 

Έτσι βρέθηκε απέναντι στον ΟΦΗ σε διπλούς αγώνες. Στον πρώτο αγώνα συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων, καθώς επικράτησε με 2-0 αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα για μία σπουδαία (αν τελικώς ερχόταν...) πρόκριση. Δεν τα κατάφερε, όμως, αφού λίγες μέρες νωρίτερα ηττήθηκε με το βαρύ 4-0 στην Κρήτη και αποκλείστηκε από τους 16 του θεσμού. Σίγουρα, ένας αποκλεισμός με συντριβή είναι κάτι που πληγώνει πολύ, όμως στους προηγούμενους αγώνες για το Κύπελλο η Καβάλα έδειξε στοιχεία στα οποία αξίζει να ποντάρει εν όψει της συνέχειας των υποχρεώσεών της στο πρωτάθλημα της Football League. Εξάλλου, ο ΟΦΗ αυτή τη στιγμή είναι κατά γενική ομολογία μία από τις τρεις-τέσσερις καλύτερες ελληνικές ομάδες. Αυτό που μετράει για την Καβάλα είναι να φανεί αν αυτή η ήττα ήρθε γιατί απλά ο ΟΦΗ «δεν παιζόταν» ή αν η ίδια η Καβάλα βρίσκεται σε κάποια αγωνιστική δυσλειτουργικότητα.

ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντίπαλες στην έδρα της Καβάλας ήταν στις 11 Ιανουαρίου του 2009 στο πλαίσιο της Β΄Εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Νίκαιας είχε επικρατήσει με 0-1 με γκολ του Φουκούντα στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης. Εκείνη τη μέρα ο Νίκος Γκουλής είχε χρησιμοποιήσει τους εξής ποδοσφαιριστές: Πουρής, Οικονόμου, Μπαλάφας, Φαμπίνιο, Αναστασιάδης, Γκονζάλεθ, Πέτρου, Παπαζούδης, Ουκάρ, Κιμπικούλα, Αποσκίτης, και ως αλλαγές ο Φουκούντα και ο Μακόρ. 

Στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, όμως, η Καβάλα (που τερμάτισε τρίτη πίσω από Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννινα) ήταν αυτή που πανηγύριζε καθώς πήρε το εισιτήριο ανόδου για τη Super League, ενώ ο Ιωνικός έμεινε τέταρτος χάνοντας την ευκαιρία να επιστρέψει στη μεγαλύτερη στην ιεραρχία εθνική κατηγορία.

Στο πλαίσιο της Ά Εθνικής οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντίπαλοι κάποιες φορές, με τα αποτελέσματα να είναι τα εξής:

1996-1997 Καβάλα-Ιωνικός 2-0

1997-1998 Καβάλα-Ιωνικός 2-3

1998-1999 Καβάλα-Ιωνικός 1-3

1999-2000 Καβάλα-Ιωνικός 0-0

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ: 

TEΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Παπαδόπουλος Ιω. (25), Δήμιζας (1), Σιαματάς (15), Παπαποστόλου (20)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Παπαστεριανός (6), Στίκας (22), Τουμανίδης (5), Κουτσούμπας (27), Αρναούτογλου (3), Μαϊντανός (23), Ορφανίδης (19), Καζαντζίδης (2)

ΜΕΣΟΙ: Παπαδόπουλος Γρ. (7), Θωμαϊδης (18), Κέρθι (12), Γαβριηλίδης (8), Χαντί (30)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Τσολακίδης (14), Ντουρτμές (16), Βόσαλικ (17), Σουλεϊμάν (10), Μελισσόπουλος (11), Καθάριος (21), Μαρκόπουλος (9), Παπαδόπουλος Βασ. (28), Παυλίδης (29)
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: