Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

Το Κυριακάτικο ματς στο «Σοφία Μπεφόν» είχε… κάτι από την πασίγνωστη ομώνυμη αμερικανική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Μπρους Γουίλις.


Σε ένα ματς ζωής και θανάτου ή «ο θάνατός σου, η ζωή μου», ο Ιωνικός κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα με 72-65 απέναντι στον Άρη, που πήγε στο «Σοφία Μπεφόν» χωρίς να πείσει κανέναν πως χρειαζόταν όσο τίποτα το ματς για να κρατηθεί ζωντανός στη διεκδίκηση της παραμονής. Αντίθετα, ο Ιωνικός, με πρώτο βιολί τον Γιάννη Δημάκο, και με τη βοήθεια του κόσμου του που έδωσε βροντερό «παρών», έδειξε να έχει σφυγμό για τη μάχη της παραμονής που δεν έχει τελειώσει.
Ο Δημάκος έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με τα κυανόλευκα και την πιο μεστή σε επίπεδο Basket League. Ο 25χρονος guard βρέθηκε στο παρκέ για 25'30'' έχοντας 19 πόντους με 3/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος και 1 κλέψιμο. Καλός και ο Βαγγέλης Σακελλαρίου με 12 πόντους πετυχαίνοντας το καλάθι που ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Νικαιωτών διαμορφώνοντας το 70-64 στο 39’ ενώ μάζεψε ένα σημαντικό επιθετικό ριμπάουντ 30 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Θα ήταν τεράστιο ατόπημα να μην αναφερθεί κανείς στην συνεισφορά του Σωτήρη Κατούφα. Μόνο όσοι δεν παρακολούθησαν το ματς δεν κατάλαβαν πως ο αειθαλής Κατούφας άλλαξε τη ροή του αγώνα με την παρουσία του εντός παρκέ δίνοντας λύσεις, ενέργεια και περισσότερη σιγουριά με την πλούσια εμπειρία του. Στα 11 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα που αγωνίστηκε, ο 40χρονος (οδεύει προς τα 41 αισίως) Σωτήρης ίδρωσε τη φανέλα του, κατεύθυνε τους συμπαίκτες του στο παρκέ και άμα τη απουσία του, όταν αυτός καθόταν στον πάγκο δηλαδή, ο Άρης «ψαλίδιζε» τη διαφορά. Αυτός είναι ο αφανής ήρωας του Κυριακάτικου ματς, για όσους ψάχνουν MVP και διακριθέντες μόνο από το φύλλο αγώνα…

Κακό πρώτο δεκάλεπτο

Το πρώτο δεκάλεπτο όχι μόνο δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας αλλά ήταν ένα από τα χειρότερα, από πλευράς θεάματος, στη φετινή Basket League. Ιωνικός και Άρης έδειχναν απρόθυμοι να παίξουν καλό μπάσκετ, έκαναν αρκετά λάθη ενώ η ευστοχία… αγνοείτο στο κλειστό του Φαλήρου.

Η προσέλευση

Καθοριστικός παράγοντας στην «εξίσωση» που έκρινε το ματς αποδείχτηκε ο κόσμος του Ιωνικού που ήταν για ένα ακόμα αγώνα καθοριστικός, δίνοντας παλμό στους παίχτες του Μιχάλη Κουταλιανού ώστε να φτάσουν στην πολυπόθητη νίκη.

Το «οκτώ» δεν είναι αρκετό

Αυτή είναι η 8η επικράτηση του Ιωνικού στη φετινή Basket League, πρώτη για το ημερολογιακό έτος 2020 και παρθενική για τον Μιχάλη Κουταλιανό στον πάγκο των Νικαιωτών. Υπό άλλες συνθήκες, οι οκτώ νίκες θα ήταν το «εισιτήριο» για την παρουσία μίας ομάδας στην ερχόμενη σεζόν. Ωστόσο, ελλείψει Ολυμπιακού, και με γνώμονα πως παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα… ροντέο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι Νικαιώτες θα πρέπει να αναζητήσουν μία ακόμα νίκη και ίσως μία δεύτερη με… αστερίσκο. Ωστόσο, οι φίλοι του Ιωνικού μπορούν από… χθες να είναι ένα... κλικ πιο ήσυχοι καθώς ακόμα και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον Άρη, η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση.

Ηρεμία και… Λάρισα

Σε κάθε περίπτωση, η νίκη κόντρα στον Άρη, δίνει στον Μιχάλη Κουταλιανό και τους παίκτες του λίγη ηρεμία για τη δύσκολη συνέχεια. Υπενθυμίζεται πως το ερχόμενο Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου (15:45 ERTSPORTS/ ΕΡΤ PLAY 3) ο Ιωνικός αγωνίζεται στη Λάρισα κόντρα στην τοπική ομάδα σε άλλο ένα κομβικής σημασίας παιχνίδι, απέναντι σε μία ομάδα που δεν τρομάζει, σε καμία περίπτωση.

Υ.Γ.1: Ο Ρόλαντ Σάφτενααρ, μετά τις… ανακατατάξεις, δείχνει πως είναι ο πιο σταθερός ψηλός, η πιο αξιόπιστη λύση στο «ζωγραφιστό», μακράν από τη δεύτερη.
Υ.Γ.2: Η συνέχεια για τον Άρη; Μάλλον εξαιρετικά δύσκολη και οι προβλέψεις μάλλον εξαιρετικά δυσοίωνες για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του ελληνικού μπάσκετ…
Υ.Γ.3: Άλλον έναν αγώνα του Ιωνικού παρακολούθησε από κοντά ο Φώτης Βασιλόπουλος. Ο έμπειρος guard, που έχει πάρει από το χέρι το Μεσολόγγι και το οδηγεί στην Basket League, έδωσε το «παρών» στο κλειστό, έγινε αποδέκτης… αγάπης από τον κόσμο και πανηγύρισε τη νίκη της πρώην ομάδας του…
Υ.Γ.4: Το ματς παρακολούθησαν από κοντά και οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (που αγωνιζόταν έως τα Χριστούγεννα στον Ιωνικό ως δανεικός από τον Ολυμπιακό), ο Σάσα Βεζένκοφ (που έχει παίξει στον Άρη) και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: