Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, καθώς ο Ιωνικός προέρχεται από τρία συνεχόμενα μη νικηφόρα αποτελέσματα, η ομάδα της Νίκαιας καλείται να ανταποκριθεί σε μία πολύ δύσκολη αποστολή. Να αντιμετωπίσει στην έδρα του τον ΟΦ Ιεράπετρας. Μία ομάδα που έχει αρκετά καλή παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα και με την οποία γνωρίζεται πολύ καλά εξαιτίας και της περσινής κοινής τους πορείας στα μονοπάτια της ανόδου από τη Γ΄Εθνική. 

Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΦ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ FOOTBALL LEAGUE

Ο ΟΦ Ιεράπετρας ξεκίνησε την προσπάθειά του με μία «λευκή» ισοπαλία στην έδρα του Ιάλυσου. Αναγνωριστικός αγώνας, πρεμιέρα γαρ, επομένως όλα κινήθηκαν στο πεδίο της λογικής. Δεύτερη αγωνιστική ύστερα, πρώτος εντός έδρας αγώνας, και η παρθενική νίκη ήρθε (2-1 τη Νίκη Βόλου) γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ανθρώπους της κρητικής ομάδας για τη συνέχεια. Στην τρίτη αγωνιστική έλαβε χώρα ένα άκρως σημαντικό αποτέλεσμα για τον ΟΦΙ, καθώς έφυγε από την Νεάπολη νικώντας με 0-1 τον Ιωνικό. Η βαθμολογική συγκομιδή στους δύο επόμενους αγώνες, με τους οποίους έκλεισε η πρώτα πεντάδα, ήταν πενιχρή: μόλις ένας βαθμός, μετά το εντός έδρας 0-0 με το Διαγόρα Ρόδου και την εκτός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου με 2-1. Το ξεκίνημα του ΟΦ Ιεράπετρας στο πρωτάθλημα δεν ήταν εντυπωσιακό, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα αποκτούσε σιγά σιγά επαφή με τις δυσκολίες της κατηγορίας δίχως να δείχνει αδύναμη ή αναποτελεσματική. 

Η δεύτερη πεντάδα αγώνων ξεκίνησε με υπέροχο (για τους Κρητικούς) τρόπο. Πρώτα ο ΟΦΙ νίκησε με 0-2 εκτός έδρας την Τρίγλια κι ύστερα κατάφερε να «λυγίσει» με 3-2 εντός έδρας την Καβάλα. Κάπου εκεί, όμως, σταμάτησαν ξαφνικά τα καλά αποτελέσματα και ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες ήττες: Ασπρόπυργος-ΟΦΙ 3-0, ΟΦΙ-Βέροια 0-1 και Τρίκαλα-ΟΦΙ 3-0. Τότε ήταν που απομακρύνθηκε και ο προπονητής, ο Γιάννης Μάγγος, και αντικαταστάθηκε από τον Τίμο Καβακά. Η πρώτη μεγάλη κρίση ήταν παρούσα και ο ΟΦΙ όφειλε να δείξει σε όλους αν ήταν ικανός να την ξεπεράσει ή όχι...

Στις 8 Δεκεμβρίου επέστρεψε η ηρεμία, καθώς ο ΟΦΙ νίκησε σε ένα πολύ καθοριστικό (μετά το σερί αποτυχιών που προηγήθηκε) αγώνα τον Θεσπρωτό εντός έδρας με 1-0. Αποτέλεσμα που σήμαινε παράλληλα, και βαθμολογική ανάσα, και ψυχολογική, αλλά και λειτούργησε ως μία απαραίτητη τόνωση ηθικού στο νέο προπονητή για να δουλέψει δίχως από την πρώτη στιγμή να έχει υποθηκεύσει το μέλλον του. Το 0-0 με το Αιγάλεω που ακολούθησε, πάλι εντός έδρας, δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ΟΦΙ, αλλά δεν δημιούργησε και κάποια ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση. Επέτρεψε να συνεχιστεί η προσπάθεια χωρίς κραδασμούς. Εξάλλου, η όποια ζημιά καλύφθηκε αμέσως μετά, με το σημαντικό 2-3 επί της Καλαμάτας στη Μεσσηνία. Αγώνας με τον οποίον έκλεισε ο πρώτος γύρος, που βρήκε τον ΟΦΙ σε σχετικά καλό mood...

Στο δεύτερο γύρο ο ΟΦΙ έχει δώσει μόνο έναν αγώνα, αφού η εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ιάλυσο αναβλήθηκε. Η ομάδα της Ρόδου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Κρήτη. Έτσι, οι Κρητικοί καταμετράνε μονάχα την εκτός έδρας ισοπαλία με τη Νίκη Βόλου (0-0). Ένα αποτέλεσμα αρκετά θετικό, γιατί ήρθε απέναντι σε μία ομάδα που από την ώρα που άλλαξε προπονητή πραγματοποιεί αξιοπρόσεκτη έως εξαιρετική πορεία. Το οποίο αποτέλεσμα συνοδεύτηκε και από απόδοση που κρίθηκε άκρως ικανοποιητική. 

Σα συνολικό απολογισμό, ο ΟΦΙ έχει 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Με 22 βαθμούς και έναν αγώνα λιγότερο βρίσκεται στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με προοπτική αν πάρει τον αγώνα που δεν έχει γίνει να βρεθεί στην τέταρτη θέση. Αν μη τι άλλο, μιλάμε για μία από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας...

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Αξίζει να σταθούμε λίγο στην αλλαγή προπονητή που έγινε στις αρχές Δεκέμβρη. Και αυτό γιατί ήταν όντως ριζική «αλλαγή σελίδας» για το σύλλογο. Ο Γιάννης Μάγγος βρισκόταν για περίπου 2,5 χρόνια στον πάγκο της ομάδας. Όταν απομακρύνθηκε έκανε δηλώσεις μέσα από τις οποίες έδινε τη δική του θεώρηση των πραγμάτων γύρω από τον ΟΦΙ και τη γενικότερη πορεία του. «Μετά από 2,5 χρόνια στην Ιεράπετρα, όπου κατακτήσαμε επτά τίτλους ήρθε η ώρα να αλλάξω παραστάσεις. Αφήνω την ομάδα με 14 βαθμούς, 5η θέση στην κατηγορία, ενώ πριν τρεις αγωνιστικές ήμασταν πρώτοι. Το καλοκαίρι λέγαμε ότι θέλουμε 14-15 βαθμούς στον πρώτο γύρο για να μείνουμε και τους έχουμε συγκεντρώσει τρεις αγωνιστικές πριν την λήξη. Θεωρώ ότι η ομάδα έχει εξασφαλίσει κατά 50% την παραμονή». Αξίζει να πούμε πως από την περασμένη εβδομάδα ο συγκεκριμένος προπονητής βρίσκεται στο τιμόνι μίας άλλης ομάδας της κατηγορίας, της Τρίγλιας.

Ο Τιμόθεος Καβακάς, ο διάδοχός του, είναι μία αναγνωρίσιμη προπονητική φιγούρα. Μάλιστα, είναι ένας προπονητής που στο παρελθόν έχει ανεβάσει τη Βέροια, τον Πλατανιά και τη Λαμία από την Γ Εθνική στην Β Εθνική, ενώ ως προπονητής της Κέρκυρας στην Super League κατάφερε να νικήσει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό με 0-1 στις 8 Απριλίου του 2012. Έχει αρκετές παραστάσεις και κάθε ομάδα που τον επιλέγει περιμένει από αυτόν αρκετά καλά πράγματα.

ΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΟΥΜΑ 

Ο ΟΦΙ φαίνεται πως έχει αποφύγει κάθε κίνδυνο για περιπέτειες. Και με βάση τη βαθμολογική του συγκομιδή, και κυρίως με την εικόνα που βγάζει. Δεν είναι από τις ομάδες που σε υποψιάζουν για κάτι άσχημο. Μπορεί, άραγε, το κάτι παραπάνω; Και εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα. Για αυτό και είναι πολύ κρίσιμος ο αγώνας με τον Ιωνικό. Όμως, από τη στιγμή που στόχος εξαρχής ήταν μία άνετη παραμονή, που θα συνοδευόταν με αγωνιστική αξιοπρέπεια, ο ΟΦΙ μπορεί να παλεύει δίχως άγχος. Και ότι κάτσει. Αυτό είναι κάτι, που αν το εκμεταλλευτεί ως συνθήκη ο οργανισμός της ομάδας, μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία χρόνια ο ΟΦΙ είναι μία ομάδα που κατά γενική ομολογία διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της αγωνιστικής αξιοπρέπειας. Η ομάδα της Ιεράπετρας έχει μπει στο χάρτη του εγχώριου ποδοσφαίρου για τα καλά, πλέον από το μετερίζι του επαγγελματισμού, και δεν δείχνει πως έχει σκοπό να οπισθοδρομήσει άμεσα... Όπως, μάλιστα, παρουσιάζουν και οι ίδιοι (στη σελίδα ΟΦ Ιεράπετρας 1970 στο facebook) την επερχόμενη αναμέτρηση με τον Ιωνικό φαίνεται πως γνωρίζουν καλά τα διακυβεύματα: «Μεγάλο ματς, μεγάλο ντέρμπυ όπως όλοι οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων αυτά τα δύο χρόνια που είναι στην ίδια κατηγορία. Πέρυσι διεκδικούσαν άνοδο και οι δύο και τελικά τα κατάφεραν και οι δύο, φέτος και οι δύο είναι ξανά στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Ο ΟΦΙ ξεκίνησε με στόχο την σωτηρία. Κακά τα ψέματα ήδη με την λήξη του πρώτου γύρου η βαθμολογία είναι τέτοια που θα πρέπει να αυτοκτονήσει ο ΟΦΙ για να υποβιβαστεί. Και τι κάνει από εδώ και πέρα; Αυτό που αρμόζει στην ιστορία του. Τα δίνει ΟΛΑ για το κάτι παραπάνω. Εξαντλεί όλες τις πιθανότητες ανόδου. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει δηλαδή; Και η αρχή πρέπει να γίνει το Σάββατο κόντρα στο Ιωνικό». Δεν θα διαφωνήσει κάποιος εύκολα μαζί τους με το πνεύμα των λόγων τους...
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: