Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

To πρωτάθλημα της φετινής Football League συνεχίζεται και ο Ιωνικός αυτή τη φορά αντιμετωπίζει τον Ιάλυσο στη Ρόδο. Άλλος ένας αγώνα με ομάδα που δεν είναι αδιάφορη, λοιπόν, αλλά αντιθέτως καίγεται για βαθμούς. Αλλά, αυτό έτσι όπως έχει εξελιχθεί το πρωτάθλημα είναι λογικό. Και, μάλιστα, έχει δύο προεκτάσεις. Η μία είναι το τεράστιο ενδιαφέρον που μετατρέπει τη συγκεκριμένη κατηγορία σε κάτι το ελκυστικό και το δεύτερο οι μεγάλες δυσκολίες που έχει κάθε ματς για την κάθε ομάδα...


Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ FOOTBALL LEAGUE

Η ομάδα της Ρόδου ξεκίνησε με μία εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία με τον ΟΦ Ιεράπετρας. Στη δεύτερη αγωνιστική ήρθε η πρώτη ήττα με 2-0 στην Καλαμάτα από την τοπική ομάδα. Η επόμενη αγωνιστική είχε και αυτή μία εκτός έδρας αναμέτρηση, αυτή τη φορά με το Αιγάλεω. Εκεί σημειώθηκε μία δεύτερη συνεχόμενη ήττα (1-0) για τον Ιάλυσο. Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει, αλλά η νίκη με 1-0 επί της Νίκης Βόλου εντός έδρας ήταν πολλά πράγματα μαζί. Κυρίως η πρώτη νίκη και η πρώτη σημαντική βαθμολογική ανάσα. Η πρώτη πεντάδα αγώνων τελείωσε με την ήττα στη Νεάπολη από τον Ιωνικό με 1-0.

Η δεύτερη πεντάδα ξεκίνησε με ένα τοπικό ντέρμπι. Ο Ιάλυσος υποδεχόταν το Διαγόρα και οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τους βαθμούς (1-1). Στους επόμενους, όμως, τέσσερις αγώνες ο Ιάλυσος πήρε μόνο ένα βαθμό, με αποτέλεσμα να μείνει πολύ πίσω και να περιορίζονται οι στοχεύσεις στην αποφυγή των τελευταίων θέσεων. Οι αγώνες αναλυτικά ήταν οι εξής: Ολυμπιακός Βόλου-Ιάλυσος 2-0, Ιάλυσος-Τρίγλια 1-2, Ιάλυσος-Καβάλα 0-0 και Ασπρόπυργος-Ιάλυσος 1-0. Ειδικά η ήττα από την Τρίγλια συνιστούσε πραγματική «μαχαιριά».

Και ενώ τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα στην ενδέκατη αγωνιστική ήρθε ένα αποτέλεσμα που ίσως το περίμεναν λίγοι. Αλλά αυτό κράτησε ζωντανό τον Ιάλυσο και απέδειξε πως εν δυνάμει όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά στη φετινή Football League. O Iάλυσος υποδεχόταν τη Βέροια και τη νίκησε με 1-0. Στα Τρίκαλα, την έδρα της πρωτοπόρου ομάδας, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα εξαρχής και αυτό αποδείχθηκε και στο γήπεδο καθώς οι γηπεδούχοι νίκησαν με 3-0 τους Ροδίτες. Ο πρώτος γύρος έκλεισε με άλλη μία σπουδαία (για εύρος ευνόητων λόγων) νίκη, το εντός έδρας 1-0 επί του Θεσπρωτού. Ο Ιάλυσος παρέμεινε ζωντανός και νίκησε και μία ομάδα που έχει τους ίδιους ακριβώς στόχους με αυτόν.

Ο αγώνας με τον ΟΦ Ιεράπετρας, ο πρώτος για τον δεύτερο γύρο, αναβλήθηκε και αυτές τις μέρες θα βγει η απόφαση για την τύχη του. Στη συνέχεια, ο Ιάλυσος είχε μία ακόμα καλή ευκαιρία για μία νίκη, αφού υποδεχόταν την Καλαμάτα. Έμεινε, όμως, στο 0-0. Το πρόγραμμα είχε και δεύτερο αγώνα στη Ρόδο, με αντίπαλο το Αιγάλεω. Ο Ιάλυσος νίκησε με 1-0 και έκανε σημαντικό βαθμολογικής υφής βήμα. Φαινόταν πως οι νίκες ήταν πλέον μία πιο προσιτή υπόθεση σε σχέση με την αρχή του πρωταθλήματος. Την περασμένη αγωνιστική θα αντιμετώπιζε τη Νίκη Βόλου εκτός έδρας. Ένας αγώνας με μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της κατηγορίας τους τελευταίους μήνες, αν όχι την πιο φορμαρισμένη... Ήρθε η ήττα με 2-0, αλλά ο Ιάλυσος δεν μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό το αποτέλεσμα ως μία καταστροφή. 

Ο συνολικός απολογισμός της ομάδας της Ρόδου είναι 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες. Έτσι βρίσκεται στην ενδέκατη θέση, ένα μόλις βαθμό από την τελευταία ομάδα που σώζεται. 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις ομάδες της φετινής Football League είναι οι συχνές προπονητικές αλλαγές. Ο Ιάλυσος δεν θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από αυτόν τον «κανόνα»... Έτσι, ενώ ξεκίνησε με τον Σάκη Παπαβασιλείου, αυτός έφυγε πολύ νωρίς, στις αρχές Οκτώβρη, και τα προπονητικά ηνία ανέλαβε ο Nίκος Kαραμπετάκης. Ο Παπαβασιλείου παραιτήθηκε, καθώς διαπιστώθηκε διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ του ίδιου και της διοίκησης της ομάδας. Μάλλον, «πλήρωσε» το γεγονός πως η αγωνιστική εικόνα των «τοξοβόλων» στα φιλικά και στα δύο πρώτα επίσημα ματς δεν άφησε ικανοποιημένους τους διοικούντες της ροδίτικης ομάδας. 

Με τη σειρά του, ο Νίκος Καραμπετάκης άντεξε μόλις ένα μήνα και κάτι μέρες. Λίγο πριν τα μέσα Νοέμβρη αποτελούσε και αυτός παρελθόν και πιο συγκεκριμένα μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου. Στα τέλη εκείνου του μήνα προστέθηκε στο τεχνικό τιμ ο Βαγγέλης Χοσάδας, που έγινε ο πρώτος προπονητής της ομάδας. Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τον τελευταίο έως τώρα αγώνα, με τη Νίκη Βόλου εκτός έδρας, παρότι η ομάδα του ηττήθηκε έδειξε να είναι ικανοποιημένος και να περιμένει καλά πράγματα από εδώ και πέρα. Δήλωσε, μάλιστα, πως αν είχε την ίδια ομάδα (εννοούσε το ίδιο έμψυχο δυναμικό) από την αρχή του πρωταθλήματος, τώρα ο Ιάλυσος θα ήταν πολύ ψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα.

Η διοίκηση του Ιάλυσου στην προσπάθειά της να παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Γ΄Εθνική προχώρησε σε μεγάλο αριθμό μεταγραφών. Ήρθαν ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο την όρεξη για δουλειά. Μπάρδης, Κούντικ, Ντιατά, Πάτας, Μαστραντωνάκης, Koνέ, Παγώνας, Πριονάς, Τασιούλης, Κυριλλίδης, Χειρίτραντας. Ταυτόχρονα, απομακρύνθηκαν και κάποιοι ποδοσφαιριστές, με τη διοίκηση της ομάδας να δικαιολογεί κάτι τέτοιο ως απόπειρα για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας στο εσωτερικό της...

Ρίχνοντας, παράλληλα, μία ματιά σε διάφορα ροδιακά ΜΜΕ βλέπει κάποιος πως υπάρχει και για τον Ιάλυσο (αλλά και για το Διαγόρα) ένας προβληματισμός. Παρότι κυνηγάει τη σωτηρία του, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας η παρουσία του κόσμου στο Οικονομίδειο δεν είναι αυτή που πρέπει, αυτή που αρμόζει στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

ΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΟΥΜΑ

To μεγάλο πρόβλημα της ροδίτικης ομάδας είναι ξεκάθαρα η επιθετική αφλογιστία. Μόνο έξι γκολ έχει πετύχει ο Ιάλυσος μέχρι τώρα και το γεγονός πως διεκδικεί την παραμονή με αρκετές αξιώσεις, παρότι γκολ δεν μπαίνει ούτε με αίτηση του νόμου 105 που λέει ο λόγος..., συνιστά ένα μικρό θαύμα. Η αμέσως επόμενη «κακή» επίθεση είναι το Αιγάλεω με δέκα μόλις γκολ στο ενεργητικό του. Από την άλλη, ο Ιάλυσος έχει δεχτεί μόλις 15 τέρματα, τη στιγμή που οί άλλες ομάδες που παλεύουν μαζί του έχουν πολύ χειρότερη συγκομιδή (Καλαμάτα 23, Ασπρόπυργος 24, Θεσπρωτός 25, Τρίγλια 26).

Ο Ιωνικός, λοιπόν, καλείται να διατηρήσει τη φετινή «παράδοση» που έχει ο ίδιος ο Ιάλυσος... Να τον αποτρέψει, δηλαδή, από το να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Ύστερα, θα χρειάζεται -το λέμε σχηματικά- απλά ένα γκολ για να φύγει με ένα τεράστιο διπλό, που θα τον διατηρήσει σε πλεονεκτική θέση εν όψει της τελικής ευθείας που σύντομα έρχεται. Αυτά, όμως, είναι λόγια στη θεωρία και στην πράξη θα απαιτηθούν συγκέντρωση και μεγάλη προσοχή για να μείνει το μηδέν στην άμυνα των «κυανόλευκων». Και αν αυτό δεν γίνει, μετά θα πρέπει να μιλήσει η επιθετική λειτουργία...


Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: