Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης

Με αφορμή το επερχόμενο πρωτάθλημα και τις φετινές υποχρεώσεις των ομάδων της Α2 που ξεκινούν από τις 19 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό του Κυπέλλου Ελλάδος και με το πρώτο τζάμπολ για το πρωτάθλημα να λαμβάνει χώρα στις 6 Οκτωβρίου, το Ionikos News σας παρουσιάζει τους παλιούς γνώριμους που αναμένεται να συναντήσουμε μπροστά μας, στο πρωτάθλημα της Α2.

Αμύντας
 
Μα φυσικά ο Θοδωρής Βαρδιάνος, ποιος άλλος; Ο Θοδωρής πάτησε αισίως τα 40 του χρόνια, όμως διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, παραμένοντας ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Στην Ομάδα μας αγωνίστηκε από  την περίοδο 1997-98 μέχρι και την περίοδο 2002-03. Από το πρωτάθλημα στη Β’ Εθνική και την άνοδο στην Α2 (1998-99) με την Ομάδα της Νίκαιας μέχρι την παραλίγο άνοδο στην Α1 (2000-01, 3η θέση στην Α2) ενώ την τελευταία του χρονιά φορώντας τη φανέλα με το αστέρι, ο Ιωνικός τερμάτιζε 5ος στην Α2 (2002-03). Μεγάλη συνεισφορά στα δύο σερί πρωταθλήματα του Ρεθύμνου σε Γ’ και Β’ Εθνική, όπως και στον Ιωνικό Λαμίας, κατακτώντας το πρωτάθλημα στη Β’ Εθνική και αφού πέρασε από Τρίκαλα, Απόλλωνα Πάτρας και Παγκράτι, το λιμάνι του Βαρδιάνου μοιάζει να είναι ο Αμύντας καθ’ ότι αποτελεί μέλος του από το 2011, πανηγυρίζοντας την άνοδο στην Α2 την περίοδο 2015-16, όταν σε τριπλή ισοβαθμία Αμύντα – Ηρακλείου – Ιωνικού, ευνοήθηκαν οι δύο πρώτοι.
Ιωνικός vs Βαρδιάνος: Έχει βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Ιωνικό, στη Β’ Εθνική, τη χρονιά 2013-14 και 2014-15 με απολογισμό 2-2 και τη χρονιά 2015-16 με δύο καθαρές νίκες εντός κι εκτός έδρας που στοίχισαν, τελικά, στους Νικαιώτες την άνοδο.
-Πέρσι, ο Βαρδιάνος αγωνιζόταν κατά μέσον όρο, 23 λεπτά/παιχνίδι και πέτυχε 6 πόντους/παιχνίδι.



Νυν παίκτης του Αμύντα και παλιός μας γνώριμος είναι και ο Παναγιώτης Κουκουνιάς. Ο ύψους 2.00 μέτρα αθλητής, αγωνίσθηκε στην ομάδα μας την περίοδο 2008-9, τη χρονιά που ο Ιωνικός κρατήθηκε στη Γ’ Εθνική σε αγώνες μπαράζ απέναντι στη Νικόπολη Πρέβεζας, στο κλειστό του Απόλλωνα Πατρών με τη συγκλονιστική συμπαράσταση εκατοντάδων οπαδών του.
Από το 2012 έως και σήμερα είναι παίκτης του Αμύντα, γνωρίζοντας την άνοδο με το σωματείο του Υμηττού την περίοδο 2016-17.
Ιωνικός vs Κουκουνιάς: Όπως και ο Βαρδιάνος έτσι και ο Κουκουνιάς βρέθηκε αντίπαλος με τον Ιωνικό στη Β’ Εθνική τις περιόδους 2013-14, 2014-15 και 2016-17 με απολογισμό 2 νίκες υπέρ του Ιωνικού και 4 υπέρ του παίκτη.
-Την περσινή περίοδο, με τον Αμύντα, αποτέλεσε εκ των βασικών μοχλών του Αλέξανδρου Ζαβού, αγωνιζόμενος σε όλα τα παιχνίδια και σε κατά μ.ο. 24 λεπτά/παιχνίδι είχε 10 πόντους/παιχνίδι και 5 rebound/παιχνίδι.

Καστοριά

Δύο γνωστούς από τα παλιά θα συναντήσουμε στην Καστοριά. Πρώτος, ο προπονητής Νίκος Καραγιάννης και δεύτερος ο Ανδρέας Πετρόπουλος.


Ο Νίκος Καραγιάννης ανέλαβε τον Ιωνικό στη Γ’ Εθνική (2012-13), μετά την αποπομπή του προκατόχου του, Δημήτρη Μισιακού, μετά την εντός έδρας ήττα από τη Λιβαδειά. Ξεκίνησε με νίκη στη Χαλκίδα, απέναντι στην Έξω Παναγίτσα. Παιχνίδι ορόσημο εκείνης της χρονιάς ήταν το μπαράζ στου Σπόρτιγκ, απέναντι στον Εθνικό για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Με περισσότερους από 1.000 οπαδούς στο πλευρό του, ο Ιωνικός υπό τις οδηγίες του Νίκου Καραγιάννη, επικρατεί του Εθνικού και προβιβάζεται.
Με τον Εθνικό θα ξανασυναντηθεί και την επόμενη χρονιά (2013-14), καθώς λόγω των ανακατατάξεων θα προβιβαστούν και οι Πειραιώτες στη Β’ Εθνική και σε μια κούρσα για τρεις, ο Ιωνικός θα χάσει την άνοδο στο νήμα, σε ένα παιχνίδι για το οποίο έχουν λεχθεί πολλά, γνωρίζοντας την ήττα από το Μαρούσι, στον Πλάτωνα, με τον Αετό και τον Εθνικό να παίρνουν τα εισιτήρια για την Α2.
Την τελευταία του χρονιά στους Νικαιώτες (2014-15), ο Ιωνικός έκανε μια πορεία συντήρησης, κρατώντας κάποιους από τον περσινό κορμό. Όμως μια εντός έδρας ήττα από το Ηράκλειο και το πρόσωπο που παρουσίασε σε εκείνο το παιχνίδι ο Ιωνικός ήταν το αποκορύφωμα, αποτελώντας και το «κύκνειο άσμα» του στη Νίκαια, καθώς λίγες μέρες αργότερα, ο Καραγιάννης βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου.

Ιωνικός vs Καραγιάννης: Με τον Ιωνικό ξανασυναντήθηκαν ως αντίπαλοι δύο χρονιές. Σε δύο παιχνίδια πρωταθλήματος Β’ Εθνικής (2016-17) όπου το Περιστέρι σχετικά άνετα κατέκτησε το πρωτάθλημα, σημειώνοντας δύο νίκες απέναντι στον Ιωνικό με τους Νικαιώτες όμως να φωνάζουν έντονα για τη διαιτησία σε εκείνο το παιχνίδι στον Πλάτωνα. Την επόμενη χρονιά, ο Ιωνικός ήταν η μία από τις δύο ομάδες που υποχρέωσαν σε ήττα το Περιστέρι του Καραγιάννη, για το Κύπελλο Ελλάδος, αποκλείοντάς το από τη συνέχεια.
-Ο Νίκος Καραγιάννης, την περσινή χρονιά, κοούτσαρε το Περιστέρι οδηγώντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 29-1.


Ο Αντρέας Πετρόπουλος φόρεσε τη φανέλα με το αστέρι την περίοδο 2016-17, όντας εκ των τελευταίων μεταγραφικών κινήσεων. Έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ιδίως στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, ξεχωρίζοντας πέραν της εκτελεστικής του δυνατότητας, και για τα τεχνικά του προσόντα. Σ’ αυτόν τον ένα χρόνο, ήταν από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας.
Την επόμενη χρονιά συνέχισε στη Δόξα Λευκάδας (Α2) με την οποία βρέθηκε αντίπαλος της ομάδας για το θεσμό του κυπέλλου, με τον Ιωνικό να επικρατεί πολύ εύκολα, στον Πλάτωνα.
Ιωνικός vs Πετρόπουλος: Το περσινό νικηφόρο παιχνίδι του κυπέλλου υπέρ των Νικαιωτών.
-Την περσινή περίοδο στην Α2, κατά μέσον όρο αγωνιζόταν σε 21 λεπτά/παιχνίδι, μετρώντας 7 πόντους/παιχνίδι.

Διαγόρας Δρυοπιδέων
 
Νίκος Περσίδης. Αγωνίστηκε στον Ιωνικό την περίοδο 2016-17, έχοντας σταθερή και σχετικά ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ξεχώριζε για το rebound του αλλά και το γεγονός ότι απειλούσε και από μακρινή απόσταση όπως επίσης και για τα καρφώματά του. «Εξαργύρωσε» την σεζόν που έκανε, παίρνοντας μεταγραφή στον Εθνικό με τον οποίο και τερμάτισε 5ος στην Α2, συμμετέχοντας στα μπαράζ για την άνοδο στην Α1.
-17 λεπτά/παιχνίδι και 6 πόντοι/παιχνίδι, η συγκομιδή του στον Εθνικό.

Ερμής Αγιάς

Στη Λάρισα θα συναντήσουμε δύο παλιούς γνώριμους∙ τους Στέργιο Τσιαμπαλή και Δημήτρη Λόλα.

Ο Στέργιος Τσιαμπαλής αγωνίσθηκε στην ομάδα μας από το 2002 μέχρι και το 2005.Την πρώτη του χρονιά στη Νίκαια (2002-3), οι Νικαιώτες κατέλαβαν την 5η θέση ενώ τη δεύτερη (2003-4), ο Ιωνικός με χαμηλό μπάτζετ, μοιραία, γνώρισε τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική. Την τελευταία του χρονιά στους Νικαιώτες (2004-5) παρ’ ότι από τη Β’ Εθνική στην Α2, ανέβαιναν 6 ομάδες, ο Ιωνικός κατετάγη 7ος, χάνοντας την άνοδο για πολύ λίγο. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν το Περιστέρι για να συνεχίσει το μπάσκετ στο νομό Λάρισας όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα (Φοίνικας Λάρισας, ΓΣ Λάρισας, Ερμής Αγιάς).
-Ο Στέργιος κατά την περσινή περίοδο στην Αγιά, αποτέλεσε εκ των βασικών παικτών της ομάδας όπου σε 29 λεπτά/παιχνίδι, σημείωνε 10 πόντους/παιχνίδι.


Δημήτρης Λόλας. Βρέθηκε στην Ομάδα της Νίκαιας την περίοδο 2013-14, τη χρονιά του «Αμαρουσίου». Σταθερός παίκτης, «πενταδάτος» που όμως όπως συνέβη με την πλειοψηφία των παικτών εκείνης της περιόδου, πλην εξαιρέσεων, δε νοσταλγούνται λόγω της χαμένης ανόδου, εκείνη τη χρονιά.
Μετά τον Ιωνικό βρέθηκε στην Κύμη όπου κέρδισε δύο διαδοχικές ανόδους, συνέχισε στο Ηράκλειο όπου γνώρισε τον υποβιβασμό για να βρεθεί στον Ερμή Αγιάς όπου συνεχίζει για δεύτερη χρονιά.
-Ο περσινός απολογισμός του, έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια, 27 λεπτά/παιχνίδι με 11 πόντους/παιχνίδι και 7 rebound/παιχνίδι.


 Κόροιβος Αμαλιάδας

Δύο παλιούς γνωστούς θα συναντήσουμε στον Κόροιβο∙ τους Γκιουζέλη και Περδικάρη.
 
Ο Γιώργος Γκιουζέλης συστήθηκε στο κοινό του Ιωνικού, την περίοδο 2015-16 στη Β’ Εθνική με προπονητή το Νίκο Οικονόμου του οποίου και αποτέλεσε προσωπική επιλογή καθώς ο τότε κόουτς τον πίστεψε πολύ. Παρά το χλιαρό ξεκίνημά του, στην πορεία ανέβασε στροφές, και ερχόμενος ως αλλαγή από τον πάγκο προσπαθούσε να συμβάλλει στα της oμάδας του. Εκείνη τη χρονιά ο Ιωνικός έχασε την άνοδο στην Α2 στην τριπλή ισοβαθμία (Αμύντας, Ηράκλειο), άλλαξε η διοίκηση και δε συνέχισε στους Νικαιώτες μιας και δε συμπεριλαμβανόταν στο τότε πρότζεκτ.
Έπεισε ωστόσο τους ιθύνοντες του Περιστερίου και βρέθηκε στη Δυτική Όχθη, πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά. Την επόμενη χρονιά, βρέθηκε λίγο πιο πάνω, στο Χαϊδάρι. Παρά το αξιόλογο σύνολο που διέθετε η Δάφνη Δαφνίου, η έλλειψη εμπειρίας και όχι μόνο, είχε οδηγήσει την ομάδα να βρίσκεται στο όριο του υποβιβασμού από τη Β’ Εθνική. Η έλευση Σορώτου, έδωσε άλλη πνοή στην ομάδα και με έναν καλό δεύτερο γύρο, η Δάφνη κατέλαβε την 8η θέση με τον Γκιουζέλη να έχει καλή παρουσία, κάτι που μέτρησε ο Σορώτος και όταν ανέλαβε τον Κόροιβο, τον πήρε μαζί του.
Ιωνικός vs Γκιουζέλης: Ο Γκιουζέλης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ιωνικό 4 φορές (2-2).


Ο Ανδριανός Περδικάρης βρέθηκε στην ομάδα της Νίκαιας την περίοδο 2016-17. Αποκτήθηκε λόγω της επιθετικής του δεινότητας κυρίως, αποτελώντας ένα στοίχημα παράλληλα καθώς ο εν λόγω παίκτης δεν καταφέρνει συχνά να ολοκληρώσει σεζόν σε ομάδα. Αυτό έμελλε να μην αλλάξει ούτε στον Ιωνικό. Με αποκορύφωμα την εντός έδρας ήττα από τον Εργοτέλη που ουσιαστικά εκμηδένιζε τις όποιες ελπίδες του Ιωνικού για το κυνήγι της 2ης-3ης θέσης, εκείνη τη χρονιά, και βάσει της αγωνιστικής του (και όχι μόνο) εικόνας, ο Περδικάρης αποπέμφθηκε από τον Ιωνικό μετά από εκείνο το παιχνίδι.
Περιπετειώδης η επόμενη χρονιά για εκείνον μιας και με τον Πανελλήνιο δεν αγωνίστηκε ποτέ (η ΕΟΚ απέβαλλε τον Πανελλήνιο από τα εθνικά πρωταθλήματα) ενώ και με την Ακράτα δεν έπαιξε σε επίσημο παιχνίδι, καθώς μετά τα πρώτα φιλικά, το συμβόλαιό του τερματίστηκε. Τον Γενάρη, ο ΑΣΕΑΔ δικαίωσε τους αθλητές του Πανελληνίου και έτσι ο Περδικάρης βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή (Γ’ Εθνική), σώζοντάς την κατηγορία, προτού πάρει τη φετινή μεταγραφή για την Αμαλιάδα.




Μαρούσι

Ο Χριστόφορος Λυκογιάννης αγωνίστηκε στον Ιωνικό την περίοδο 2015-16, με προπονητή το Νίκο Οικονόμου. Ξεχώρισε για τα αλτικά προσόντα κυρίως, και τα εντυπωσιακά του καρφώματα. Από τους παίκτες που βοήθησαν σημαντικά εκείνη τη χρονιά.
Οι εμφανίσεις του εκείνη την περίοδο του έδωσαν τη δυνατότητα να μεταπηδήσει στο Περιστέρι το οποίο και κατακτούσε το πρωτάθλημα (2016-17). Την επόμενη χρονιά και πάλι στη Β’, αγωνίσθηκε με τα χρώματα του Διαγόρα Δρυοπιδέων όπου ανέβηκαν ως δεύτεροι στην Α2.
Ιωνικός vs Λυκογιάννης: Σε 5 αναμετρήσεις απέναντι στον Ιωνικό, ο Λυκογιάννης έχει ηττηθεί 3 φορές.

Τρίτωνας *

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, Αίολος Τρικάλων και Εθνικός έχουν δηλώσει συμμετοχή στη φετινή Α2. Ωστόσο, επειδή και οι δύο ομάδες δεν έχουν κινηθεί μεταγραφικά ως τώρα, υπάρχει η πιθανότητα να αποσυρθούν από το πρωτάθλημα, με το Πευκοχώρι και τον Τρίτωνα να είναι οι ομάδες που θα κληθούν να τις αντικαταστήσουν. Ας κάνουμε λοιπόν μια μνεία και στην ομάδα των Σεπολίων, σχετικά με τους «παλιούς γνώριμους».

Τον έχουν αποκαλέσει «μικρό Ιωνικό» και εύστοχα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι 5 παίκτες (πέρσι 6 καθώς ο Θυμνιός θα αγωνίζεται φέτος στα Γιάννενα) έχουν φορέσει τη φανέλα με το αστέρι. Πιο συγκεκριμένα:



Γιάννης Ντιπ: Αγωνίσθηκε στον Ιωνικό της Β’ Εθνικής τη χρονιά 2005-06 για να ξαναγωνισθεί στους Νικαιώτες 10 χρόνια μετά, την περίοδο 2015-16. Παίκτης ολοκληρωμένος, με εκτελεστική δεινότητα, «κρύο αίμα» και πολύ καλά αμυντικά χαρακτηριστικά. Από τους μοχλούς, τη χρονιά του τελευταίου περάσματός του, στη Νίκαια. Φαίνεται να βρίσκει το λιμάνι του στον Τρίτωνα, καθώς θα είναι η 3η του χρονιά, εκεί.
Ιωνικός vs Ντιπ: Τις 4 τελευταίες φορές που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, έχει επικρατήσει ο Ιωνικός.


Νίκος Κούτουλας: Συστήθηκε ως παίκτης της Ομάδας μας, τη χρονιά 2013-14. Παρ’ ότι εκείνη η χρονιά άφησε πίκρα όσον αφορά την τελική έκβαση, ο βραχύσωμος point guard, ήταν από τους αθλητές που αγαπήθηκαν στη Νίκαια. Πάντα χαμηλών τόνων με έκρηξη στο παιχνίδι του, με προσήλωση σε άμυνα και επίθεση, έδινε πάντα το 100% και αυτό αναγνωρίσθηκε από τον κόσμο. Ίδιο σκηνικό και την 3η χρονιά του στη Νίκαια, με προπονητή το Νίκο Οικονόμου, έκανε ένα πολύ καλό 1-2 με τον Ντιπ, στον «άσσο». Και τις δύο φορές που ήρθε ως αντίπαλος στον Πλάτωνα, όντας συγκινημένος, αποθεώθηκε από τον κόσμο.
Ιωνικός vs Κούτουλας: Τις 4 τελευταίες φορές που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, έχει επικρατήσει ο Ιωνικός.


Νίκος Βερτούδος: Βρέθηκε στον Ιωνικό την περίοδο 2013-14. Δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο ως προς την ομάδα. Η ατομική του βελτίωση ωστόσο ήταν ραγδαία και έτσι την επόμενη χρονιά, βρέθηκε στον Τρίτωνα του οποίου και παίκτης παραμένει μέχρι σήμερα.
Ιωνικός vs Βερτούδος: Τις 4 τελευταίες φορές που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, έχει επικρατήσει ο Ιωνικός.


Γιάννης Κουκουνιάς: Ήρθε στον Ιωνικό την περίοδο 2013-14, ως back-up του Λάρρυ Τασόπουλου. Στην πορεία ανέβασε ραγδαία την απόδοσή του. Εντυπωσιακό άλμα και φοβερά καρφώματα. Ωστόσο, η απόδοσή του στο «καταραμένο» παιχνίδι με το Μαρούσι και ο τρόπος που επέλεξε να χωρίσει από τους Νικαιώτες, δεν άφησε κάποιο περιθώριο νοσταλγίας από πλευράς κόσμου. Την επόμενη χρονιά, βρέθηκε στην Α2 με τον Αετό (περσινό συνδιεκδικητή της ανόδου) και επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Τρίτωνας του οποίου παίκτης είναι μέχρι σήμερα.
Ιωνικός vs Κουκουνιάς: Τις 4 τελευταίες φορές που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, έχει επικρατήσει ο Ιωνικός.


Λάζαρος Τασόπουλος: Ο Λάρρυ συστήθηκε κι αυτός ως παίκτης του Ιωνικού την περίοδο 2013-14. Αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή από τον κόσμο. Ήταν από τους λίγους που διασώθηκαν από εκείνη την περίοδο. Συνέχισε για ακόμα δύο χρονιές, όντας εκ των αρχηγών, την τελευταία (2015-16). Ισχύει ότι και για τον Νίκο Κούτουλα ως προς την αγάπη του κόσμου. Κυρίαρχος κάτω από το καλάθι, αγωνιζόταν ακόμα και τραυματίας. Δεν υστέρησε ποτέ.
Τη χρονιά 2016-17, βρέθηκε στο Περιστέρι, όμως λόγω τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε αγωνίστηκε λίγο. Την περσινή χρονιά, βρέθηκε στον Τρίτωνα με σημαντική συμβολή στην πορεία της ομάδας.
Ιωνικός vs Τασόπουλος: 2 νίκες – 2 ήττες


* Υπάρχει πιθανότητα Εθνικός και Τρίκαλα να μην κατέβουν στο πρωτάθλημα της Α2. Τις θέσεις τους θα κληθούν να πάρουν κατά σειρά οι επιλαχούσες ομάδες Πευκοχώρι, Τρίτωνας και Ίκαροι Σερρών

Share To:

Ionikos News

Post A Comment: