Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Kάθε μεγάλη ευκαιρία είναι μία συνθήκη που εμφανίζεται όχι και τόσο συχνά. Ειδικά στο εγχώριο ποδόσφαιρο, και καθώς βρισκόμαστε πια στον ένατο χρόνο της λεγόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αυτές οι μεγάλες ευκαιρίες είναι σπάνιες. Και ίσως γίνουν ακόμα πιο σπάνιες στο μέλλον. Ο Ιωνικός είναι, όμως, ένα σωματείο που μπορεί να έχει -εξαιτίας της πολύπλευρης δυναμικής του- κάποιες τέτοιες μεγάλες ευκαιρίες. Ευκαιρίες αρχικά για «να σωθεί η παρτίδα», και ύστερα για να ξεκινήσει η πορεία προς τη μεγάλη επιστροφή. Το βασικό ζητούμενο είναι να μην επαναπαυθεί σαν συλλογικός οργανισμός στην ευκαιρία που έχει πια μπροστά του και να προβεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των καινούριων δυνατοτήτων που παρέχει η νέα τάξη πραγμάτων στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Η ενασχόληση του Αλέξη Κούγια με τα διοικητικά πράγματα του ποδοσφαιρικού Ιωνικού από μόνη της αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία. Αυτό το καταλαβαίνει κάποιος πολύ εύκολα και από το ντόρο που έκανε στον ποδοσφαιρόκοσμο του ελλαδικού χώρου η σχετική είδηση όταν βγήκε στο φως, αλλά και από τις αντιδράσεις στο ευρύτερο σώμα των υποστηρικτών της ομάδας της Νίκαιας. Κάποιες ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν σε κάποιους ανθρώπους, αλλά στην πλειοψηφία των Νικαιωτών επικράτησε ευλόγως η αναγνώριση της απτής προοπτικής. Ο Ιωνικός μετά από μία δύσκολη χρονιά ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, με τη δυναμική που φαίνεται πως αναπτύσσεται να είναι ικανή να ανταποκριθεί σε πολλά θέλω των φίλων της ομάδας.

Όμως, όπως και μέσα στο γρασίδι στο πραγματικό ποδόσφαιρο, οι ευκαιρίες είναι μία βάση. «Για να γίνει η ευκαιρία γκολ», για να μετατραπεί στην πράξη η έλευση Κούγια σε προωθητική πραγματικότητα διαρκείας για την ομάδα της Νίκαιας, πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Από τον ίδιο τον Αλέξη Κούγια μέχρι τους υποστηρικτές της ομάδας. Από τους υποστηρικτές της ομάδας μέχρι τον Αλέξη Κούγια. Δεν είναι μια ιστορία ανάθεσης στον ισχυρό, στον γνώστη του χώρου, στο «γερό πορτοφόλι», στον ικανό, και «όλα καλά».... Ούτε, όμως, μία ιστορία που θα μπλέκονται τα πόδια, θα χάνεται ο έλεγχος, θα υπερβαίνονται τα επιμέρους καθήκοντα, και θα δημιουργούνται προβλήματα. Ο καθένας από τη θέση του, όλοι για τον Ιωνικό. Ο σωστός καταμερισμός, ο οποίος γίνεται ξεκάθαρος από την αρχή κιόλας, είναι το θεμέλιο για την περαιτέρω ευδοκίμηση κάθε εγχειρήματος. Οι καθαρές και λειτουργικές σχέσεις είναι οι παράμετροι που θα οδηγήσουν στην επιτυχία και θα αυξήσουν τη δημοφιλία όλων όσων συμβάλλουν για αυτήν.

Η ποδοσφαιρική καθημερινότητα είναι γεμάτη παραδείγματα και πετυχημένων οργανωτικών σχημάτων που επέφεραν θετικά αποτελέσματα, και περιπτώσεων που έγιναν λάθη (όχι λόγω προθέσεων, αλλά από κακό συντονισμό ή από μη ορθές εκτιμήσεις), επήλθαν συγχύσεις, και τελικά προέκυψαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Στο σημερινό ποδοσφαιρικό Ιωνικό αρκεί με σύνεση, ψυχραιμία και τη δέουσα όρεξη, να κάνει ο καθένας αυτό που αναλογεί στο ρόλο του. Κι ύστερα θα μπορεί η ομάδα στο σύνολο της να χαρεί τους καρπούς της επιτυχίας. Προετοιμασμένοι όλοι για μάχη, εθισμένοι οι περισσότεροι στο πάθος και στις υψηλές φιλοδοξίες, σε κάποιο βαθμό συγκινημένοι κιόλας όταν πραγματοποιείται μέσα τους η σύμφυση παρελθόντος και μέλλοντος, ξεκίνησε ήδη μία καινούρια (σημαντικότατη) προσπάθεια. Ελπιδοφόρα, που τάραξε τα νερά, κέντρισε την προσοχή των τρίτων, και αύξησε κατακόρυφα το ενδιαφέρον στο εσωτερικό πεδίο.

Πήραν μπρος οι μηχανές στη Νίκαια, λοιπόν. Στόχος; Όχι με τη μία «άπιαστα όνειρα» (γιατί αυτό δεν γίνεται πρακτικά...), αλλά οι βάσεις που θα επιτρέπουν τη δημιουργία του δρόμου προς τα καλύτερα. Βήμα-βήμα, λιθαράκι-λιθαράκι, για να γίνει ξανά σε εύλογο χρονικό διάστημα ο Ιωνικός αυτό που θέλουν οι φίλοι του, αυτό που είχαν συνηθίσει για δεκαετίες όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι. Υπομονή, στήριξη και καθαρό μυαλό, και ο Ιωνικός θα ανοίξει καινούρια κεφάλαια στο βιβλίο της ήδη γεμάτης από εύρος παραστάσεων ιστορίας του.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: