Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Tρίτη 7 Αυγούστου 2018. Προχωρημένο (χρονικά) απόγευμα και στο γήπεδο της Νεάπολης υπάρχει κινητικότητα. Παλμός. Ελπίδα. Πίστη. Πρόσωπα που κουβαλάνε συνάμα την ταλαιπωρία του παρελθόντος με τη χαρά για το παρόν και το διαφαινόμενο μέλλον. Αυτή τη χρονιά ο Ιωνικός ξεκινάει αλλιώς. Σαν κανονική ομάδα. Με φιλόδοξη διοίκηση. Με πλειάδα ποδοσφαιριστών, που προκαλούν προσδοκίες γιατί το βιογραφικό τους είναι σε θέση να ανοίξει συζητήσεις (για καλό σκοπό...). Με τον κόσμο ανυπόμονο (με τη θετική χροιά της λέξης...) και αποφασισμένο να εξαντλήσει τα δικά του όρια στήριξης. Έχοντας, μάλιστα, στο πίσω μέρος του μυαλού, πως αυτή τη φορά η συνέπεια στη στήριξη της ομάδας δεν θα συνεπάγεται σωτηρία από υποβιβασμό ή μία απλή διεκπεραιωτικής υφής λειτουργία για «να βγει η χρονιά»... Φαίνεται πως το ταβάνι ψήλωσε ξαφνικά και κάθε σύνθημα, κάθε δυνατή φωνή, κάθε καπνογόνο, δίνoυν extra ώθηση στους ποδοσφαιριστές και αυξάνουν το βεληνεκές του σωματείου.

Σε αυτήν την προπόνηση κυριάρχησε (στις κερκίδες) η αδημονία για κάτι καλό και (στο γρασίδι) η όρεξη και η επιθυμία για σοβαρή και επιπέδου -για τα δεδομένα της κατηγορίας- δουλειά. Λίγο πριν τα μέσα του Αυγούστου είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα πάει φέτος ο Ιωνικός. Εξάλλου συχνά-πυκνά οι προβλέψεις στο ποδόσφαιρο είναι μία «διαδικασία» που εκθέτει πολλούς. Προέχει να δουλέψει ο προπονητής και οι παίκτες του, απερίσπαστοι και με όραμα. Να χαραχθούν συγκεκριμένα αγωνιστικά πλάνα, να αποκτηθεί συνοχή, να περιοριστούν τα όποια τρωτά σημεία, να αποκτηθεί φυσική κατάσταση που θα επιτρέπει «σπρινταρίσματα» όταν αυτά απαιτούνται, και αντοχή για να φτάσει η ομάδα στο τέλος του πρωταθλήματος και να είναι άκρως ικανοποιημένη -και με την απόδοσή της και με τα αποτελέσματά της. Να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ποδοσφαιριστές να θέλουν να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό, να γίνει η υπόθεση Ιωνικός κάτι συνυφασμένο με τον καλώς εννοούμενο εσωτερικό εγωισμό που διαθέτει ο καθένας από αυτούς.

Τώρα περνάει στο προσκήνιο το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε η δουλειά, αυτή που λαμβάνει χώρα στην προετοιμασία ενός ποδοσφαιρικού συγκροτήματος. Εκεί που μπαίνουν οι βάσεις, εκεί που καταλαβαίνουν όλοι (και κυρίως τα ίδια τα μέλη μίας ομάδας) ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Όταν θα έρθουν τα πρώτα φιλικά, τότε θα μπορούμε και οι υπόλοιποι να κάνουμε τις πρώτες απτές (ποδοσφαιρικές) εκτιμήσεις.  Βέβαια, άλλο πράγμα οι εκτιμήσεις, άλλο οι προβλέψεις. Οι πρώτες προκύπτουν αναπόφευκτα, οι δεύτερες θέλουν νηφαλιότητα, σύνεση και μεγάλη «εγκράτεια». Το μόνο σίγουρο είναι πως το φετινό ρόστερ του Ιωνικού προδιαθέτει για εντελώς διαφορετικά πράγματα από τα περσινά. Φαινόταν αυτό, ευδιακρίτως, από την πρώτη άσκηση στην ανοιχτή προπόνηση που πραγματοποιήθηκε μετά τον αγιασμό της περασμένης Τρίτης. Υλικό υπάρχει, μία σειρά από προϋποθέσεις απαραίτητες στο ποδόσφαιρο, επίσης...
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: