Από το 1989 που ο Ιωνικός ανέβηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία δεκάδες ξένοι παίκτες φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα μέχρι σήμερα, κάποιοι πέρασαν και… δεν «ακούμπησαν», ενώ άλλοι λατρεύτηκαν για τις επιδόσεις τους . Μεταξύ αυτών υπήρξε και ο Αμαέκι Τίτους Ότιτζι, όπου όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να τον κατατάξει κάπου θα διαπιστώσει ότι ήταν μια κατηγορία μόνος του!

Γεννημένος  στο Ενούγκου της Νιγηρίας στις 28 Δεκεμβρίου του 1969, ξεκίνησε την καριέρα του από την Ενούγκου Rangers κι έπειτα «μετακόμισε» στην BCC Lions. Εν συνεχεία o Νιγηριανός επιθετικός καταφθάνει στην Ελλάδα για λογαριασμός της Παναχαϊκής το 1990, όντας παντελώς άγνωστος στο Ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό. Σύντομα όμως καταφέρνει και συστήνεται τόσο εντός, όσο κι εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Στους Πατρινούς θα αγωνιστεί για 5 χρόνια -στην Ά Εθνική- πετυχαίνοντας σε 104 αγώνες 45 τέρματα αποτελώντας έναν από τους καλύτερους ξένους που έχουν φορέσει την φανέλα της Παναχαϊκής.

Ωστόσο ο Αμαέκι, που λατρεύεται από τους φιλάθλους, γίνεται επίσης γνωστός για τα νυχτοπερπατήματά του σε νυχτερινά μαγαζιά της Πάτρας οπού ξόδευε όλο του τον μισθό σε ποτά και ναρκωτικά. Όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός τον παρακολουθεί θέλοντας να τον αγοράσει, ωστόσο η εξωγηπεδική του ζωή και οι σχέσεις του με ανθρώπους του υποκόσμου είναι γνωστές κι έτσι οι ερυθρόλευκοι κάνουν πίσω.

Το 1993 συλλαμβάνεται με 26.5 γραμμάρια χασίς στην κατοχή του και οδηγείται ενώπιον του εισαγγελέα στον οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν για προσωπική χρήση. Αρχικά προφυλακίζεται όμως σύντομα αφήνεται ελεύθερος και συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς. Οι Πατρινοί προσπαθούν και καταφέρνουν να περάσει το συμβάν στα «ψιλά», και ο παίκτης επιστρέφει στο γήπεδο.  
Ενάμιση χρόνο αργότερα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά για τον Νιγηριανό φορ οπού φαίνεται να βρίσκεται ακόμα πιο βαθιά μπλεγμένος με τα κυκλώματα της νύχτας κι έτσι η διοίκηση της Παναχαϊκής αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο εκείνο το καλοκαίρι, με την πόλη να μην τον «χωράει» πια!

Σε εκείνο το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο Ιωνικός, όπου αποφασίζει να κάνει δικό του τον ταλαντούχο επιθετικό παίρνοντας το ρίσκο παρά τα όσα τον συνοδεύουν. Ο Ότιτζι φτάνει στην Νίκαια και φυσικά δεν αλλάζει καθόλου. Κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα αγωνιστικά και στον Ιωνικό αναγνωρίζουν αμέσως το ταλέντο του αλλά και τις αδυναμίες του στα γνωστά θέματα.
Οι ιστορίες από τα χρόνια της παρουσίας του στην Ελλάδα ήταν πολλές, με τον παίκτη να τρώει ουκ ολίγες φορές τσάμπα σε σουβλατζίδικα της περιοχής στέλνοντας το «μπουγιουρντί» στους εκάστοτε προέδρους, μιας και τα δικά του λεφτά έφευγαν από τα πρώτα κιόλας βράδια μετά τις πληρωμές του.

Στον Ιωνικό θα μείνει για δύο χρόνια καθώς τον Μάιο του 1997 συλλαμβάνεται στο σπίτι του στην Νίκαια έχοντας στην κατοχή του ποσότητα Ηρωίνης. Την ίδια ημέρα η αστυνομία συλλαμβάνει στην Κυψέλη 9 ακόμα Αφρικανούς φίλους του που είχαν στην κατοχή τους 545 γραμμάρια Ηρωίνης συσκευασμένα σε σακούλες έτοιμα προς εμπορία. Στην απολογία του ο Ότιτζι παραδέχεται πως κάνει ο ίδιος χρήση αλλά αρνείται της κατηγορίες για κατοχή και εμπορία. Τελικώς, ο παίκτης θα καταφέρει να ξεμπλέξει φεύγοντας από την χώρα, έχοντας πετύχει με την φανέλα του Ιωνικού 14 γκολ σε 62 αγώνες. Επόμενος προορισμός του η Γερμανία όπου θα συνεχίσει να αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες της μέχρι και το 2003 όπου και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
 
Στις 25 Δεκεμβρίου του 2004, ανήμερα Χριστουγέννων, ο Ότιτζι σκοτώνεται σε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε δύο συμμορίες, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο Αμαέκι άφησε την τελευταία του πνοή στην χώρα που κυβερνούν τα Καρτέλ ναρκωτικών, την Κολομβία, σε σχεδόν κινηματογραφικές συνθήκες, όπως ακριβώς είχε ζήσει όλη του την ζωή.

Οι άνθρωποι που γνώρισαν τον Ότιτζι τον περιγράφουν ως έναν παίκτη με τρομερή αίσθηση του γκολ, σκληροτράχηλο οπού χωρίς ιδιαίτερη τεχνική ξεχώριζε μέσα στο γήπεδο. Ήταν ένας καλός άνθρωπος, που παρά τις συνεχείς μάχες με τους προσωπικούς του δαίμονες, ήταν πάντα χαμογελαστός και σε έναν δικό του κόσμο. Χαρακτηριστική η ιστορία που τον ήθελε να πηγαίνει για προπόνηση στο γήπεδο της Νεάπολης με τις παντόφλες!

Αν, λοιπόν, μιλήσουμε κάποια στιγμή για όλους εκείνους τους μεγάλους ξένους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα -σε ομάδες εκτός των παραδοσιακά «μεγάλων»- τότε ο Αμαέκι Ότιτζι, έχει σίγουρα μια περίοπτη θέση ανάμεσα τους.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: