Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης

 Ήταν τη χρονιά 2002-03 που Απόλλων Πατρών και Ιωνικός Νικαίας συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε εθνική κατηγορία αλλά και σε επίπεδο Α2, συγκεκριμένα. Ήταν τότε που ο Απόλλωνας έπαιρνε την άνοδο για τα μεγάλα σαλόνια. Παρ’ όλα αυτά, Ιωνικός και Απόλλωνας είχαν συστηθεί περίπου δύο δεκαετίες πριν. Ιδιαίτερα στην Α2, συντριπτική υπέρ του Απόλλωνα, η προϊστορία.
Ιωνικός και Απόλλωνας λοιπόν, συναντήθηκαν πρώτη φορά την περίοδο 1974-75. Ο Ιωνικός συμμετείχε στη Β’ Εθνική (τότε δεν υπήρχε Α2) και είχε πάρει την πρόκριση για τον τελικό όμιλο της Β’ Εθνικής του Νότου. Σε εκείνο το παιχνίδι διασταυρώθηκαν, παίζοντας ισάριθμες φορές μεταξύ τους, Ιωνικός, Απόλλων Πατρών, Εθνικός Π. και Ηράκλειο με τον Ιωνικό και τον Απόλλωνα να ισοβαθμούν με 5 νίκες και 1 ήττα, όμως ο Ιωνικός είχε τις διαφορές και πήρε πανηγυρικά την άνοδο στην Α’ Εθνική. Για εκείνο το παιχνίδι, είχε γράψει ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο λεύκωμα για τον Κώστα Πετρόπουλο, τον «Νουρέγιεφ» του Απόλλωνα, «Κι αυτός όπως κι εγώ έπαιζε από μικρός στην ομάδα του, τον Απόλλωνα Πατρών και μάλιστα προκαλούσε αίσθηση η επιθετική του ικανότητα. Πάντα θαύμαζα τον τρόπο που έπαιζε και δεν θα ξεχάσω αυτά τα παιγνίδια, ούτε φυσικά αυτά που πατήσαμε το ίδιο γήπεδο σαν αντίπαλοι. Όπως οι φοβεροί αγώνες και τα μπαράζ που είχαν γίνει μεταξύ Ιωνικού Νικαίας και Απόλλωνα Πατρών*. ». Από το 1976-77 μέχρι και την περίοδο 1986-87, διασταυρώνονται ανελλιπώς σε επίπεδο Α1 (εκτός από την περίοδο 1978-79 όπου ο Απόλλωνας είχε υποβιβαστεί), με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται ή να βρίσκονται σε κοντινές βαθμολογικές θέσεις. Την περίοδο 1986-87, ο Ιωνικός υπολειπόταν μιας νίκης από Απόλλωνα Πατρών και Ηλυσιακό. Έπαιξε play-out με τον Ηλυσιακό, χάνοντας 2-0 στη σειρά και υποβιβάστηκε, αγωνιζόμενος έκτοτε από την Α2 και κάτω.

Απόλλωνας και Ιωνικός ξανασυναντιούνται την περίοδο 1991-92, για λογαριασμό της Α2, αυτή τη
φορά, με τον Απόλλωνα να κερδίζει πανηγυρικά την άνοδο στην Α1, ισοβαθμώντας με τη Λάρισα. Την 3η και τελευταία θέση πήρε ο Πειραϊκός κερδίζοντας στην ισοβαθμία τον Φίλιππο Θεσσαλονίκης και τον Ιωνικό. Από τις πιο οδυνηρές στιγμές στην ιστορία του συλλόγου, καθώς ο Ιωνικός μέχρι και πριν 3 αγωνιστικές από το τέλος κρατούσε την τύχη του στα χέρια του. Του αρκούσε μόλις μία νίκη. Έχασε όμως πρώτα από τον Φίλιππο στη Θεσσαλονίκη, έχασε μέσα στον Πλάτωνα από τον Πειραϊκό και την τελευταία αγωνιστική έχασε εκτός έδρας στη Λάρισα που ήθελε τη νίκη και εκείνη για να κλειδώσει την άνοδο.

Στην Α2, θα ξαναβρεθούν εκ νέου και πιο συγκεκριμένα από τη χρονιά 1999-2000 με τις δύο ομάδες να γνωρίζουν αμφότερες τη νίκη εντός έδρας (67-60 στον Πλάτωνα, 81-53 στην Πάτρα). Οδυνηρή εκείνη η χρονιά για τον Απόλλωνα, χάνοντας στην ισοβαθμία από τον Μίλωνα, την άνοδο στην Α1.
Στο ίδιο έργο θεατές και την επόμενη χρονιά (2000-01) με τον Ιωνικό να κερδίζει στον Πλάτωνα 47-45 και τον Απόλλωνα να πράττει το ίδιο στην Περιβόλα, με 71-67. Πικρία στο τέλος για τον Ιωνικό εκείνη τη χρονιά, καθώς έχασε την άνοδο στην Α1 για μία νίκη.

2001-02. Παρ’ ότι ο Ιωνικός σε επίπεδο roster διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα, δεν κάνει καλή χρονιά (τερματίζει 11ος) με τον Απόλλωνα να χάνει την άνοδο για μία νίκη. Εκείνη τη χρονιά, ο Απόλλωνας άλωσε τόσο τον Πλάτωνα (68-81) με προσωπική μονομαχία Σπανού – Αργυρόπουλου, σταματώντας και οι δύο στους 21π. Στην Πάτρα, ο Απόλλωνας επικράτησε με 91-73.

2002-03. Ο Απόλλωνας παίρνει την άνοδο και το πρωτάθλημα της Α2. Επικρατεί δύσκολα του Ιωνικού, στη Νίκαια με 71-73 με το παιχνίδι να κρίνεται στην παράταση (66-66 κανονική διάρκεια). Τρομερό παιχνίδι από τον Τσαμάτο, με 22π. που για 42’ κάνει κατάθεση ψυχής για τους Νικαιώτες, στην αντίπερα όμως όχθη, ο Κουκλάκης με 24π. έγειρε σημαντικά την πλάστιγγα υπέρ των Πατρινών. Στην Πάτρα, ο Απόλλωνας επικρατεί για δεύτερη φορά, εκείνη τη χρονιά του Ιωνικού με 88-76, με το Νίκο Μπάρλο για τους Πατρινούς να το παίρνει ως προσωπική υπόθεση καθώς σημείωσε 31π. Ο Ιωνικός εκείνη τη χρονιά κατετάγη 6ος.

 Αυτή ήταν και η τελευταία συνάντηση των δύο, μέχρι τώρα, καθώς την επόμενη χρονιά ο μεν Απόλλων ήταν στην Α1, ο δε Ιωνικός κατετάγη προτελευταίος γνωρίζοντας τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική. Έκτοτε, οι δύο ομάδες δεν ξανασυναντήθηκαν. Την περίοδο 2006-07 ο Απόλλωνας υποβιβαζόταν από την Α1 όπως και ο Ιωνικός από την Β’ Εθνική. Την περίοδο 2009-10, ο Απόλλωνας θα αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική λόγω μη αδειοδότησης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (για την Α2) ωστόσο λόγω ανακατατάξεων κέρδισε την άνοδο για την Α2 στο τέλος της χρονιάς, όταν ο Ιωνικός θα γνώριζε τον υποβιβασμό στην ΕΣΚΑΝΑ. Τη χρονιά 2011-12, αμφότεροι γνώρισαν την άνοδο. Ο μεν Απόλλωνας για τα σαλόνια της Α1, ο δε Ιωνικός για τη Γ’ Εθνική, ενώ τη χρονιά 2012-13 ο Ιωνικός γνώρισε δεύτερη διαδοχική άνοδο στη Β’ Εθνική και ο Απόλλωνας κατατασσόταν 8ος στην Α1, παίζοντας με τον Ολυμπιακό στα play-off. Ιστορική χρονιά το 2014-15 για τους Πατρινούς καθώς ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας, χάνοντας από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Έκτοτε, αρχίζει η σταδιακή παρακμή των Πατρινών, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό για την Α2, την περίοδο 2016-17 ενώ και πέρσι δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο στην Α1, χάνοντας στα play-off από τον Χολαργό (sweep).

Από το 1999 και έπειτα, η προϊστορία είναι σε 8 παιχνίδια: 2 νίκες για τον Ιωνικό και 6 για τον Απόλλωνα, με τον Ιωνικό να μην έχει γευτεί τη χαρά της νίκης στην Πάτρα.
Μένει να δούμε αν θα ισχύσει η ρήση, «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε».



*Απόσπασμα από westbasket.gr

Φωτογραφίες από το αρχείο του Κώστα Αλεξανδρίδη.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: