Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης

Όπως δημοσίευσε ο επίσημος Ιωνικός Νικαίας κατά την παρουσίαση της ανδρικής ομάδας και χρησιμοποιώντας απόσπασμα από το γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος «Τρύπες» με τίτλο «Το τρένο» φαίνεται ότι έχει μπει σε ράγες. Σε ράγες επανόδου στην κορυφαία κατηγορία μετά από τρεις δεκαετίες. Το ionikosnews κάνει μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, παραθέτει τις προκλήσεις που θα κριθούμε να αντιμετωπίσουμε φέτος και όχι μόνο. 

Ο Ιωνικός της νέας εποχής 
 Ως τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί η έλευση του Βαγγέλη Τσάπα στα μπασκετικά δρώμενα του Ιωνικού. Έχοντας ξεπεράσει το ταβάνι του Φάρου Κερατσινίου κατά πολύ, με δύο ανόδους στην Α1 και όντας φιναλίστ σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, η Επιτροπή μπάσκετ τον έπεισε να μετακομίσει, λίγο πιο δίπλα, στη Νίκαια, προκειμένου να δώσουν στον Ιωνικό και τη Νίκαια, αυτό που προσμένουν εδώ και δεκαετίες.
Ο Βαγγέλης Τσάπας, φυσικά και δεν ήρθε μόνος του. Έφερε μαζί του, όλη εκείνη την «παρέα» (και όχι μόνο), με όλη τη σημασία της λέξης, από τον Φάρο, όχι απλά για να πετύχει τον πρώτο στόχο που ήταν η άνοδος στην Α2, αλλά κυρίως για να κάνει…θόρυβο. Και έκανε.
Από τα πρώτα επίσημα παιχνίδια στο Κύπελλο, η Νίκαια ζει σε τρελούς ρυθμούς. Τετάρτη-Σάββατο και ξανά Τετάρτη-Σαββατο και ξανά Τετάρτη-Σάββατο, φτάνοντας έναν αγώνα πριν ο Ιωνικός υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, στη Νίκαια. Τον σταμάτησε ο Φάρος Λάρισας, είχε όμως προλάβει να αφήσει εκτός συνέχειας μία ομάδα Α1 (Τρίκαλα), τους πρωταθλητές της Α2 (Περιστέρι), όπως και άλλες υπολογίσιμες δυνάμεις της κατηγορίας (Ηρακλής, Δόξα Λευκάδας) αλλά και τον Διαγόρα Δρυοπιδέων, ο οποίος πήρε το δεύτερο εισιτήριο ανόδου στην Α2. Το κλειστό του Πλάτωνα θύμισε άλλες εποχές, συγκεντρώνοντας σε ουκ ολίγα παιχνίδια, τετραψήφιο αριθμό θεατών με αποκορύφωμα το παιχνίδι με τον Φάρο Λάρισας (περισσότερα από 1.200 άτομα).
Το πρωτάθλημα ξεκινούσε, αλλά οι παίκτες ένιωθαν ήδη νικητές. Χωρίς να αντιμετωπίσει την παραμικρή δυσκολία, ο Ιωνικός ήδη από τις αρχές Γενάρη είχε δείξει ότι θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως αναμενόταν. Η ήττα στο Ηράκλειο δεν αποτέλεσε «κοιλιά» καθώς μερικές αγωνιστικές αργότερα, οι Νικαιώτες ξεκίνησαν να μοιράζουν 100άρες αφειδώς, ικανοποιώντας τους οπαδούς της Ομάδας που σε κάθε παιχνίδι το ζητούσαν επιτακτικά.
Με το κλειστό του Πλάτωνα να έχει πάντα κόσμο κι ας είχε κριθεί η τελική έκβαση. Μόνο και μόνο για «σκορ και θέαμα». Το αποκορύφωμα ήταν η φιέστα ανόδου καθώς είχε πολλά χρόνια να στηθεί τέτοιο πάρτυ, στον Πλάτωνα και σίγουρα το χάρηκαν όλοι.


Το τελευταίο εμπόδιο

Θέλοντας να εκμεταλλευτεί το momentum, η διοίκηση του Ιωνικού δείχνει από νωρίς τα δόντια της κάνοντας τα μεταγραφικά «μπαμ» το ένα πίσω από το άλλο. Κρατώντας τον ίδιο κορμό των επιτυχιών και ψωνίζοντας από το πάνω ράφι, είτε αυτό λέγεται Α1 (Τσαγκαράκης, Σαχπατζίδης, Μιλεντίγεβιτς), είτε Α2 (Δημητριάδης – πρωτάθλημα με Περιστέρι, Κομποδιέτας – άνοδος με Χολαργό, Λιακόπουλος). Καμιά φορά βέβαια μπορεί και να ψωνίσεις από το πάνω-πάνω ράφι, όπως έγινε στην περίπτωση του διεθνούς Ολλανδού, Ρόλαντ Σάφτεναρ ο οποίος και  είχε μια εξαιρετική σεζόν με τον Φάρο Λάρισας. Και όταν λέμε διεθνής Ολλανδός, πενταδάτος παρακαλώ.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι σε επίπεδο βάθους και ομάδας, είναι ίσως η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.
Αυτό βέβαια πάντα πρέπει να αποδεικνύεται εντός γηπέδου. Ο Ιπποκράτης Κω, στο Κύπελλο, φρόντισε να μας το θυμίσει αυτό. Το βασικότερο όλων είναι ότι ο κόσμος κατάλαβε. Κατάλαβε ότι δεν θα είναι ένας φαινομενικά περίπατος όπως ήταν η περσινή χρονιά. Σαφώς ο Ιωνικός σε επίπεδο υλικού, έχει την καλύτερη ομάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα κληθεί να περάσει δια πυρός και σιδήρου προκειμένου να φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα. Από την 14η θέση και πάνω, δεν ισχύει κάτι λιγότερο από το «αίμα και άμμος». Με τις διαφορές να έχουν μικρύνει αρκετά και να προβλέπεται ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα είναι δύο ταχυτήτων, δηλαδή ένα γκρουπ 4-6 ομάδων και οι υπόλοιπες, όπως γράφτηκε και πιο πάνω, κανείς δεν εγγυάται αν ο 1ος ή ο 2ος θα κερδίζουν τον 10ο ή τον 14ο κ.ο.κ.

Η Ομάδα
Ο πιο «παλιός» στην Ομάδα, τελικά, είναι ο ίδιος ο προπονητής. Ο Μάριος Γούναρης ανανέωσε και θα βρίσκεται στον πάγκο των Νικαιωτών για τρίτη χρονιά. Όλο το περσινό τεχνικό team ανανέωσε και πιο συγκεκριμένα οι:

Φράττας Δημήτρης (Βοηθός Προπονητή), Αλεξανδράκης Θανάσης (Γυμναστής), Καπλανίδου Δέσποινα (Φυσιοθεραπεύτρια), Αναγνωστόπουλος Κώστας (Φροντιστής), Χατζηκυριακός Αντώνης (Team Manager). Ωστόσο, το τεχνικό team διευρύνθηκε και πιο συγκεκριμένα είχαμε την έλευση του Καλαμπάκου Ντίνου ως Τεχνικού Διευθυντή, του Κουτσούμπα Χρήστου ως Βοηθού Προπονητή, του Τριανταφύλλου Αλέξανδρου ως General Manager, όπως και των Ελληνιάδη Σταύρου και Κηρομίτη Σπύρο ως Manager.
Στο αγωνιστικό σκέλος, αποδεσμεύτηκαν οι: Βασιλόπουλος Θ. (Μάνδρα), Βουγιούκας (Δούκας), Κοντραφούρης (Έσπερος Καλλιθέας), Παλαιοχωρίτης και Κατράνης.
Παρέμειναν οι: Καράμπουλας, Πετροδημόπουλος, Μπατής, Κατούφας, Παπαδόπουλος, Βασιλόπουλος Φ., Κανονίδης Κουντουράς, Χατζηκυριάκος, Λεκάκης.
Αποκτήθηκαν οι: Σαχπατζίδης (Κόροιβος), Δημητριάδης (Περιστέρι), Λιακόπουλος (Δόξα Λευκάδας), Τσαγκαράκης (Κύμη), Κομποδιέτας (Χολαργός), Μιλεντίγεβιτς (Κόροιβος), Σάφτεναρ (ΓΣΛ Φάρος)

 Βαγγέλης Τσάπας

 Έδιωξε όλη τη σκουριά, όπως λέει και ο στίχος από το τραγούδι – ανασκόπηση της Ομάδας. Δυο φορές, τα προηγούμενα χρόνια, είχε φθάσει τόσο κοντά στην Α2 ο Ιωνικός, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Δεν είναι όμως η άνοδος, την οποία «εγγυήθηκε» η παρουσία του. Δε θα πούμε τα προφανή. Είναι η νοοτροπία που περνάει στην ομάδα και στα δρώμενά της. Από τη λειτουργία της, που είναι επαγγελματική, από το διαρκή στόχο να γινόμαστε καλύτερη κάθε φορά. Από την απλή νίκη, στη νίκη με εμφατικό τρόπο, μετά στη νίκη με 100άρα, για να διανθίσουν ακόμα περισσότερο το Χ πρωτάθλημα, αλλά ακόμα και από τη διαχείριση της ήττας. Όλο αυτό το δόγμα “we take no prisoners” (μτφρ. Δεν παίρνουμε φυλακισμένους), δηλαδή πάμε στο στόχο, δυνατά, με όλα τα μέσα, χωρίς να αφήσουμε εμπόδιο στο δρόμο μας. Και κυρίως, καθαρές κουβέντες, είτε λέγεται κόσμος, είτε δημοτική αρχή κλπ.

Επιτροπή μπάσκετ 
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ήταν αυτή που κράτησε την ομάδα όταν έπεσε στην ΕΣΚΑΝΑ. Με σκοπό να ξαναφτιάξει το brand name που λέγεται Ιωνικός. Και πως ξεκινά αυτό; Πρώτα απ’ όλα από την οικονομική εξυγίανση. Από το πόσο νοικοκυρεμένο δείχνει ένα σωματείο. Να δίνει ότι υπόσχεται και οι μόνες υπερβάσεις του να είναι σε επίπεδο…ψυχής και όχι χρηματικών ποσών που είναι αμφίβολο ωστόσο κατά πόσο θα μπορούν να καλυφθούν. Από κει και πέρα, στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Ιωνικός την εποχή της Επιτροπής, κέρδισε δύο ανόδους και έφθασε κοντά και σε μια τρίτη. Ξαναβγήκε πάλι μπροστά και ανέλαβε την ομάδα, μετά τη φυγή Βαρουξάκη. Για να κάνει τη γέφυρα - επαφή με την πλευρά Τσάπα και να ξεκινήσει να χτίζεται αυτό που λένε στον «Πλάτωνα» «για καλύτερα από παλιά».
Η Επιτροπή έκανε τα απαιτούμενα βήματα για να βρεθούν οι ισορροπίες με τον Τσάπα και πλέον κάτι πολύ καλό, με πλάνο και διάρκεια, χτίζεται, κρατώντας αν θέλετε και τις αξίες της. «Από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του, στην Ομάδα σύμφωνα με τις ανάγκες της» (για να μην ξεχνιόμαστε).

Ο συμπαίκτης

Η επάνοδος στην Α2, με την ιδιαίτερη εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα που βγάζει η Ομάδα, είχε ως αποτέλεσμα την έλευση ενός πολύ δυνατού συμπαίκτη. Ή για να το πούμε διαφορετικά, εγένετο «ο Ιωνικός Νικαίας Affidea». Μιλάμε πιθανόν για τη μεγαλύτερη χορηγία, τέτοιου μεγέθους που έχει συμβεί στα χρονικά του Ιωνικού.






  
Ο 6ος παίκτης

Όσο κοινότυπο είναι, άλλο τόσο ουσιώδες να αναφερθεί. Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψαν τα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια του Ιωνικού, οι Rangers, με τον Πλάτωνα να έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στο πρωτάθλημα που πέρασε.
Φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα γιατί αφενός υπάρχουν και άλλες ομάδες με οργανωμένο και μαζικό κόσμο (βλ. Ηρακλής), αφετέρου υπάρχουν πάρα πολλές μετακινήσεις εκτός Αττικής, καθώς οι «αθηναϊκές» ομάδες είναι μόλις 6. Ακόμα όμως και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν γνώση οι φύλακες. Οι Rangers έχουν ανακοινώσει την μεγάλη εκδρομή που διοργανώνεται ενόψει της πρεμιέρας στην Πάτρα, με τη διοίκηση να καλύπτει τα οδοιπορικά και τον κόσμου που θα θελήσει να παρευρεθεί να πληρώνει ουσιαστικά το εισιτήριο του αγώνα.
Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας με τα διαρκείας που αφορούν τους οργανωμένους οπαδούς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση.

Αναμονή τέλος. Πάτρα, 6 Οκτωβρίου. Ερχόμαστε…
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: