Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης

Σε λίγες μέρες έχουμε το εξ αναβολής Ηρακλής – Ιωνικός για το πρωτάθλημα της Α2 και το ionikosnews.gr θυμάται από πότε ξεκινάνε οι μάχες των δύο σε πρωτάθλημα αλλά και κύπελλο σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Ηρακλής και Ιωνικός αναμετρήθηκαν για το πρωτάθλημα για 10 σεζόν, αποκλειστικά για την Α’ Εθνική και πιο συγκεκριμένα από το 1975 μέχρι το 1987. Για το Κύπελλο, 4 φορές με τον Γηραιό να έχει πανηγυρίσει τις 3.

Η ιστορία λοιπόν, ξεκινά από το μακρινό 1975. Παρθενική εμφάνιση του Ιωνικού στην Α’ Εθνική ως νεοφώτιστου με τον Ηρακλή τότε να τερματίζει 6ος (11-11) και τον Ιωνικό 7ο (9-13). Υψηλές πτήσεις για τις δύο ομάδες όσον αφορά το Κύπελλο τότε, με τον Ιωνικό να χάνει οριακά στον Πλάτωνα με 66-72 από την ΑΕΚ για τους «8» και τον Ηρακλή να ηττάται στον ημιτελικό, εντός έδρας με 71-73 από τον μετέπειτα κυπελλούχο Ολυμπιακό. Εκείνη τη χρονιά, κάνει την εμφάνισή του και ο νεαρός τότε, Παναγιώτης Γιαννάκης όπου σε επίπεδο Εφήβων, ο Ιωνικός κερδίζει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Λάρισα απέναντι στον Ηρακλή.

Την επόμενη περίοδο (1976-77) οι Νικαιώτες κάνουν ακριβώς την ίδια συγκομιδή και με 9-13 καταλαμβάνουν εκ νέου την 7η θέση. Ωστόσο, οι Θεσσαλονικείς θα τερματίσουν τελευταίοι και θα πάρουν το δρόμο για τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά, συναντήθηκαν οι δυο τους για τους «8» του Κυπέλλου, με τον Ηρακλή να επικρατεί του Ιωνικού με 79-77.
Μετά από ένα χρόνο παύσης, Ιωνικός και Ηρακλής θα ξαναδιασταυρώσουν τα ξίφη την περίοδο 1978-79. Ο Ιωνικός όπως και την προηγούμενη χρονιά έτσι και τότε, κάνει μια πολύ καλή σεζόν τερματίζοντας 6ος (13-13) γεγονός που του έδωσε το εισιτήριο για να αγωνισθεί στο Κύπελλο Κόρατς. Ο Ηρακλής απ’ την άλλη τερματίζει 8ος (10-16). Ωστόσο, όπως και προ διετίας έτσι και τώρα, θα συναντηθούν για τους «8» του Κυπέλλου και πάλι στη Θεσσαλονίκη με το «Γηραιό» να επικρατεί στον πόντο με 86-85 και να παίρνει εκείνος το εισιτήριο για τον ημιτελικό απέναντι στον μετέπειτα κυπελλούχο Παναθηναϊκό.

Την επόμενη χρονιά, 1979-80, τη χρονιά του Κυπέλλου Κόρατς για τον Ιωνικό απέναντι στη ελβετική Νιόν (όπου και αποκλείστηκε για ένα καλάθι!), χρονιά που ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναδεικνύεται 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 766 πόντους, οι δύο ομάδες δε συναντήθηκαν μιας και το πρωτάθλημα χωρίστηκε σε Όμιλο Βορρά και Νότου με τον Ιωνικό να χάνει για μία νίκη τη συμμετοχή του στη Β’ Φάση για το πλασάρισμα στις θέσεις 1-8, δίνοντας τη μάχη τελικά για τις θέσεις 9-14.


Την επόμενη χρονιά, 1980-81, επανέρχεται το πρωτάθλημα σε ενοποιημένο όμιλο όπου και ο Ηρακλής τερματίζει 5ος (16-10) και ο Ιωνικός 8ος (12-14). Εκείνη τη χρονιά, αμφότεροι θα βρεθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Όμως ο Ιωνικός θα ηττηθεί δυο φορές από την ΑΕΚ (εντός κι εκτός) ενώ ο Ηρακλής θα επικρατήσει δις του Εσπέρου Καλλιθέας, στον τελικό ωστόσο θα υποκλιθεί και αυτός της ΑΕΚ.

Την περίοδο 1981-82, οι βίοι είναι αντίθετοι με τον Ηρακλή να πραγματοποιεί για τρομερή πορεία τερματίζοντας 3ος (17-9) ενώ ο Ιωνικός από την άλλη έδωσαν μάχη για την παραμονή. Πιο συγκεκριμένα τετραπλή ισοβαθμία (7-19) μεταξύ Δημόκριτου Θεσσαλονίκης, Ιωνικού, Σπόρτιγκ και ΒΑΟ με τις εν λόγω ομάδες να δίνουν μονούς αγώνες μπαράζ παραμονής στο ουδέτερο γήπεδο των Τρικάλων με τους Νικαιώτες με 2-1 νίκες να πανηγυρίζουν την παραμονή.
Τη χρονιά 1982-83, Ηρακλής και Ιωνικός πραγματοποιούν καλές πορείες στο πρωτάθλημα με τον πρώτο να τερματίζει στην 6η θέση (15-11) και το δεύτερο στην 8η (13-13).

Η χρονιά 1983-84 είναι ίσως η πιο σημαντική στην ιστορία του Ιωνικού, μαζί με τη χρονιά 1980-81. Ο Ιωνικός τερματίζει 6ος (14-12) και παίρνει το εισιτήριο για δεύτερη φορά στην ιστορία για το Κύπελλο Κόρατς. Εκείνη τη χρονιά λαμβάνει χώρα και το πιο επικό ματς στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ όπου ο Ιωνικός ηττάται στον κατάμεστο «Πλάτωνα» από τον Άρη με 113-114 με τον Γιαννάκη να σκοράρει 72 πόντους και τον Γκάλη 63. 7ος στην βαθμολογία ο «Γηραιός» που ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό (13-13). Στο Κύπελλο, ο Ιωνικός αφού υπέταξε για τους «8» τον Πανιώνιο με 87-80, συνάντησε στα ημιτελικά τον Άρη όπου μετά από ένα οριακό παιχνίδι, θα ηττηθεί στη Νίκαια με 98-102. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πραγματοποιείται η πολύκροτη μεταγραφή του Γιαννάκη στον Άρη.

Την περίοδο 1984-85, ο Ιωνικός ξεκινά τη σεζόν για το Κύπελλο Κόρατς απέναντι στη Χάποελ Τελ Αβίβ. Ήττα στον Πλάτωνα με 74-77, ήττα και στο Ισραήλ και αποκλεισμός. Στο πρωτάθλημα, 5η θέση για τους Θεσσαλονικείς (16-10) και 8η θέση για τους Νικαιώτες (9-17).
1985-86, οι δύο ομάδες συμβαδίζουν με τον Ηρακλή να κατατάσσεται 7ος (12-14) και τον Ιωνικό μια θέση πιο κάτω (11-15). Στο Κύπελλο, ο Ιωνικός συνάντησε στους «8» τον μετέπειτα αήττητο πρωταθλητή Άρη, όπου και ηττήθηκε με σκορ 119-74 στη Θεσσαλονίκη.

Περίοδος 1986-87. Η πρώτη χρονιά της Α1. Είναι η χρονιά επίσης που ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ιβανώφειου όπου στεγάζει μέχρι σήμερα τον Ηρακλή. Και είναι επίσης το «κύκνειο άσμα» του Ιωνικού στην πρώτη κατηγορία. Με τις ομάδες να μειώνονται από 14 σε 12, ο Ιωνικός καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Παίζε αγώνες μπαράζ για την παραμονή με τον προτελευταίο Ηλυσιακό με τον οποίο ήταν στο 1-1 στην κανονική διάρκεια. Ο Ηλυσιακός επικρατεί και στα δύο παιχνίδια και ο Ιωνικός υποβιβάζεται. Ο Ηρακλής σε εκείνο το πρωτάθλημα με το 9-9 που πέτυχε, τερμάτιζε 4ος. Το μόνο θετικό από εκείνη την περίοδο; Η κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων από τον Ιωνικό.

Οι δύο ομάδες έκτοτε δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ για το πρωτάθλημα ακολουθώντας βίους αντίθετους. Τελευταία έκλαμψη του Ιωνικού σε υψηλό επίπεδο, την περίοδο 1988-89, η συμμετοχή στη φάση των «8» για τον κύπελλο όπου όμως συνετρίβη από τον Άρη σε διπλούς αγώνες όπου και αργότερα θα κατακτούσε και το τρόπαιο. Από την άλλη, ο Ηρακλής άρχισε να εδραιώνεται για τα καλά στους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’90. Πιο συγκεκριμένα, το 1994 ο Ηρακλής αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το 1995 αγωνίζεται στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με κορυφαίο τον Γουώλτερ Μπέρι. Το 1995, ο Ηρακλής είναι πρωτοπόρος και σε επίπεδο ακαδημιών με την εφηβική ομάδα μπάσκετ να κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1996 αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έχοντας στη σύνθεσή του το Ρόι Τάρπλεϊ και τον Ξάβιερ Μακντάνιελ δυο αθλήτες με αξιόλογη θητεία στο NBA. Το 1997 αγωνίζεται στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Το 1998 οι ομάδες μπάσκετ εφήβων και παίδων του Ηρακλή αναδείχθηκαν Πρωταθλήτριες Ελλάδος στις κατηγορίες τους. Κατά το τέλος της δεκαετίας η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή συγκέντρωσε και ανέδειξε ορισμένους από τους πιο χαρισματικούς νεαρούς Έλληνες αθλητές με κορυφαίο το Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα το 1999.

Εκείνη την περίοδο, και πιο συγκεκριμένα το 1999, Ιωνικός και Ηρακλής θα αναμετρηθούν για το Κύπελλο και πιο συγκεκριμένα για τους «16». Εμφανής η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων με τον Ηρακλή να επικρατεί άνετα του Ιωνικού μέσα στον Πλάτωνα με 47-65, με τον Τσοπόκη (14π.) να ξεχωρίζει για τους γηπεδούχους από την άλλη όμως η τριπλέτα Ντίνκινς (14π.) – Χατζηβρέττας (11π.) και Παπαδόπουλος (17π.) ήταν ασταμάτητη. Εκείνη τη χρονιά, ο μεν Ιωνικός τερμάτισε στο μέσον της βαθμολογίας της Α2 και αντίστοιχα ο Ηρακλής στο μέσον της βαθμολογίας της Α1.

Τη δεκαετία του 2000, το χάσμα μεταξύ των δύο μεγάλωσε με τον Ιωνικό, ιδίως μετά τα μέσα της δεκαετίας να αρχίσει να παραπαίει με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ το 2010. Ο Ηρακλής από την άλλη, στις αρχές της δεκαετίας κατάφερε ακόμα ένα κατόρθωμα φτάνοντας μέχρι τους «16» για το θεσμό της Σουπρολίγκας, ενώ πέραν του Διαμαντίδη, Παπαδόπουλου, Χατζηβρέττα, κάνει την εμφάνισή του στον Ηρακλή και ο Σχορτσιανίτης.

Βίοι αντίθετοι όμως για τους δύο είναι και η επόμενη δεκαετία, αυτή του 2010, μέχρι σήμερα. Το 2010 ξεκινά η ανασυγκρότηση του Ιωνικού με στόχο την επαναφορά στις εθνικές κατηγορίες. Από την άλλη, ο Ηρακλής αντιμετωπίζει τρομερά οικονομικά προβλήματα και το 2011 δηλώνει οικειοθελή υποβιβασμό στη Β’ Εθνική. Όταν την περίοδο 2011-12 ο Ιωνικός γνωρίζει την επάνοδό του στις εθνικές κατηγορίες, ο Ηρακλής μόλις και με τα βίας σώζεται στη Β’. Τη χρονιά 2012-13, ο Ιωνικός γνωρίζει άλλη μία άνοδο, φθάνοντας στη Β’ Εθνική, επικρατώντας σε αγώνα μπαράζ του Εθνικού. Μια μέρα αργότερα, στα Τρίκαλα, ο Ηρακλής θα ηττηθεί σε αγώνα μπαράζ από την ΑΕΚ για την άνοδο στην Α2. Ωστόσο, λόγω αναδιαρθρώσεων θα ανέβει ως επιλαχών.
Τη χρονιά 2013-14, όπου ο Ιωνικός έχανε οριακά την άνοδο στην Α2, ο Ηρακλής εδραιωνόταν στην Α2 κάνοντας πορείες που τον έφερναν στο μέσον της βαθμολογίας. Όλα αυτά μέχρι το 2016. Εκείνη την περίοδο (2015-16), ο Ιωνικός έχασε την άνοδό στην Α2 λόγω τριπλής ισοβαθμίας στη 2η θέση (Αμύντας, Ηράκλειο, Ιωνικός).

Τις τελευταίες δύο χρονιές, ο Ηρακλής έφθασε μιαν ανάσα από την άνοδο στην Α1. Όμως, την περίοδο 2016-17 αν και τερμάτισε 2ος στην κανονική περίοδο, ήταν ο Φάρος Κερατσινίου που του «έσπασε» την έδρα και πήρε αυτός την άνοδο, ενώ πέρσι, το διασταύρωμά του με τον Απόλλωνα Πατρών (είχε χάσει 2-0 στην κανονική διάρκεια) δεν του επέτρεψε να προχωρήσει (τελικό, 3-1) όπου και θα συναντούσε τον Χολαργό που τελικά ανέβηκε όπου και τον είχε κερδίσει στην κανονική διάρκεια με 2-0.

Από την άλλη, οι Νικαιώτες μετά από μια αναγνωριστική πορεία την περίοδο 2016-17 όπου και κατετάγησαν 5οι, πέρσι κατέκτησαν πανηγυρικά την άνοδο στην Α2 με μόλις μία ήττα (!) πραγματοποιώντας παράλληλα μια εξαιρετική πορεία και στο θεσμό του Κυπέλλου όπου έφθασαν μέχρι τους «10». Μάλιστα, την περίοδο 2017-18, Ιωνικός και Ηρακλής συναντήθηκαν για τον εν λόγω θεσμό, για τη 2η αγωνιστική της Β’ Φάσης του Κυπέλλου, με τους Νικαιώτες να γνωρίζουν την παρθενική τους νίκη στο θεσμό απέναντι στο «Γηραιό» με 92-80 (βλ. σχετικό βίντεο).
Κατά τη φετινή πορεία τους, Ιωνικός και Ηρακλής συμβαδίζουν στην 1η θέση της βαθμολογίας με μόλις μία ήττα αμφότεροι, στοιχείο που δίνει το χαρακτηρισμό ως η «μητέρα των μαχών» σε λίγες μέρες, στη Θεσσαλονίκη.




Share To:

Ionikos News

Post A Comment: