Συνέντευξη: Γιώργος Μαργιούκλας

Μια μαγική χρονιά στον ποδοσφαιρικό Ιωνικό έλαβε τέλος με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, καθώς η ομάδα της Νίκαιας κατέκτησε την άνοδο μέσω της διαδικασίας των μπαράζ. Ωστόσο η διαδρομή προς την… «Ιθάκη» μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε μια σεζόν όπου κατά την έναρξή της είχαμε Διοικητικές αποχωρήσεις, οικονομικά προβλήματα και αβεβαιότητα.

Ακόμα κι όταν η πολυπόθητη ηρεμία επήλθε, το σενάριο της ανόδου έμοιαζε ουτοπικό ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο φίλαθλο. Όμως με σταθερά και προσεγμένα βήματα οι Νικαιώτες δημιούργησαν ένα αξιόμαχο σύνολο που δούλευε απρόσκοπτα σε ένα υγειές περιβάλλον ροκανίζοντας -σχεδόν αθόρυβα- την βαθμολογική διαφορά από τους πρωτοπόρους μέχρι την στιγμή της απόλυτης επιτυχίας.

Λίγα 24ωρα μετά το παιχνίδι ανάμεσα στον Ιωνικό και τον Αιολικό το Ionikos News και ο Γιώργος Μαργιούκλας συνάντησαν στο γήπεδο της Νεάπολης τον αρχιτέκτονα αυτής της επιτυχίας. Ο Δημήτρης Αρναούτης μας ανέλυσε σε μια συνέντευξη/απολογισμό όλα τα στάδια από τα οποία πέρασε ο Ιωνικός για να οδηγηθεί, εκ νέου μετά από οχτώ χρόνια, στην Football League.
 


- Στις 12 Οκτώβρη ανακοινώνεστε επίσημα από τον Ιωνικό ως μία από τις πρώτες διορθωτικές κινήσεις της νέας Διοίκησης. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που κάνατε τότε;
Γνώριζα σε θεωρητικό επίπεδο για την κατάσταση που επικρατούσε στον Ιωνικό, αλλά για να μπορείς να έχεις μια καθαρή εικόνα, πρέπει να διαπιστώσεις από μόνος σου κάποια πράγματα για να έχεις και την ευθύνη μετά.
Ήταν, λοιπόν, ιδιαίτερες οι συνθήκες τότε καθώς είχα ξεκινήσει προπονητής σε μία άλλη ομάδα του ομίλου, το Κερατσίνι, και έπρεπε ερχόμενος την δεύτερη αγωνιστική στον Ιωνικό να κάνω μια γρήγορη αξιολόγηση υλικού. Άρα το πρώτο ζητούμενο ήταν να δω σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα. Δουλέψαμε για περίπου 10 μέρες και αποφασίσαμε με την Διοίκηση ότι πρέπει να αποχωρήσουν 8 ποδοσφαιριστές. Έτσι το ρόστερ μίκρυνε σημαντικά, μείναμε με 18 ποδοσφαιριστές και με αυτούς θα έπρεπε να πορευτούμε μέχρι τον Δεκέμβρη που είχαμε δικαίωμα μεταγραφών.

- Μέχρι τότε οι κυανόλευκοι είχαν μία ήττα στο μοναδικό παιχνίδι που είχαν αγωνιστεί. Πως ήταν το κλίμα στις προπονήσεις;
Το κλίμα δεν ήταν καλό, υπήρχε αβεβαιότητα με όλες τις διοικητικές εξελίξεις ενώ υπήρχε και στάση πληρωμών. Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν το πρώτο παιχνίδι όπου 2-3 παίκτες δεν αγωνίστηκαν για τους λόγους που σας προανέφερα.
Έπρεπε να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που βρήκαμε στην Διοίκηση και φυσικά με τους παίκτες για να βρεθούν λύσεις. Έτσι από την πλευρά του κ. Τσιριγώτη δόθηκαν διαβεβαιώσεις και έγιναν κινήσεις έμπρακτα για να αντιστραφεί το κλίμα, πράγμα το οποίο συνέβη άμεσα και «στρωθήκαμε» στην δουλειά.

- Τις πρώτες εβδομάδες ο Ιωνικός μετράει δύο νίκες (Ατρόμητος, ΣΥΝΚΑ) μία ισοπαλία (Α.Ε. Νεάπολης) και δύο εντός έδρας ήττες (Κερατσίνι, Παλαιοχώρα). Το φοβηθήκατε σε εκείνο το σημείο;
Το ρόστερ σε εκείνο το σημείο ήταν μικρό, όμως ήταν ποιοτικό και με ποδοσφαιριστές που είχαν μεγάλη θέληση. Έτσι μέρα με την μέρα αξιολογούσαμε την κατάσταση και ήταν ζήτημα χρόνου η ομάδα να βρει τα πατήματά της για να μπορέσει να μπει σε μία κανονικότητα που ήταν και το ζητούμενο εκείνη την περίοδο. Οπότε ήξερα πως θα βρει τον δρόμο της η ομάδα.

- Ο κόσμος υπήρξε επιφυλακτικός προς το πρόσωπό σας μέχρι τότε. Σας δημιούργησε περισσότερο άγχος αυτό;
Ο κόσμος δικαιολογημένα έχει απαιτήσεις. Πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση πως ένας νέος προπονητής έχει το μαγικό ραβδί και θα διορθωθούν όλα από την μία μέρα στην άλλη. Τα πράγματα δεν είναι έτσι φυσικά, ωστόσο είμαι 18 χρόνια προπονητής και τα γνωρίζω αυτά.
Από την πλευρά μου ήμουν πεπεισμένος ότι μόλις περνούσε ο πρώτος μήνας, όπου ήταν και ο πιο δύσκολος, όλα θα έπαιρναν τον δρόμο τους. Ξέραμε τις δυνατότητές μας, ξέραμε ότι θα έρθουν τα θετικά αποτελέσματα και ο κόσμος θα μας αγκάλιαζε ακόμα περισσότερο.

- Για αυτό τον λόγο είχατε ζητήσει και πίστωση χρόνου μέχρι τον Γενάρη;
Αυτή ήταν μια συνειδητή δήλωση καθώς πίστευα πραγματικά ότι η ομάδα ήταν ικανή και πως μαζί με προσθήκες 3-4 ποδοσφαιριστών, ανάλογα και με το ποιοι θα αποχωρούσαν, δεν θα αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως όταν αναλάβαμε ο στόχος ήταν η γρήγορη σωτηρία. Αυτή την εντολή είχαμε.

- Στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο υπήρξε σημαντική ενίσχυση και παρόλο που δεν βρέθηκε επιθετικός το πρωτάθλημα έληξε με των Ιωνικό να έχει την τρίτη καλύτερη επίθεση. Πως άλλαξε πρόσωπο η ομάδα;
Τον Γενάρη είχαμε τρεις αποχωρήσεις βασικών παικτών (Παντελίδης, Μαντζώρος, Ντάλλας) και τέσσερις προσθήκες. Στην ουσία δεν έγινε κάποια μεγάλη αλλαγή στο ρόστερ, απλά ήταν τέτοιες οι επιλογές όπου τα παιδιά που ήρθαν βοήθησαν ουσιαστικά και αγωνιστικά και με την εμπειρία τους.
Στον πρώτο γύρο χάθηκαν κάποιοι βαθμοί σε παιχνίδια που η ομάδα είχε ευκαιρίες, είχε τον πρώτο λόγο αλλά δεν έβαζε γκολ, όπως συνέβη και στο παιχνίδι με τον Γιούχτα στο δεύτερον γύρο όπου είχαμε 18 τελικές προσπάθειες και τελικά δεν σκοράραμε.
Ο Ιωνικός είναι μια ομάδα που πρέπει ο προπονητής, οι ποδοσφαιριστές, όλοι όσοι τον απαρτίζουν να μάθουν να ζουν υπό πίεση. Ακόμα και στις προπονήσεις πρέπει να υπάρχει μεγάλη πίεση για να είναι μια προσομοίωση του αγώνα. Είναι δεδομένο αυτό στις μεγάλες ομάδες όταν βρίσκονται χαμηλά και υπάρχει από πίσω ένας μεγάλος όγκος φιλάθλων που αδημονούν για την επιστροφή στις επιτυχίες.
Όταν λοιπόν δουλέψαμε το κομμάτι της πίεσης -διότι ευκαιρίες υπήρχαν στα παιχνίδια- άρχισαν να έρχονται και τα γκολ.

- Και ξαφνικά, γυρίζει ένας διακόπτης και από τις 11/11 μέχρι και σήμερα η ομάδα τελειώνει το πρωτάθλημα αήττητη. Τι άλλαξε;
Η φιλοσοφία μας, να βλέπουμε ένα ένα τα παιχνίδια, ήταν αυτή που λειτούργησε θετικά προς το αήττητο. Ο πρώτος στόχος ήταν να σωθεί η ομάδα όμως πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε  ότι εφόσον χτίζεται ένα αήττητο, ειδικά μετά από 6-7 αγώνες, κάτι άλλαζε. Ήταν η στιγμή που όλοι μας, πρόεδρος, προπονητής, παίκτες πιστεύαμε ότι ένας άλλος στόχος πλέον, αυτός των πρώτων θέσεων, είναι εφικτός.
Όμως το να είμαστε αήττητοι δεν αρκούσε καθώς η Ιεράπετρα ήταν 12 βαθμούς μπροστά και ο εθνικός 11 . Αυτό λοιπόν που έγινε στον πρώτο γύρο με τον Ιωνικό που έχανε βαθμούς, συνέβη για τους άλλους στον δεύτερο.

-  Έτσι καλύφθηκε μία μεγάλη διαφορά βαθμών και φτάσαμε την τελευταία αγωνιστική να διεκδικείτε και πρωτάθλημα. Το πιστεύατε ότι θα πάει τόσο καλά;
Για μένα το σημείο κλειδί ήταν το 0-0 με τον Γιούχτα. Εκεί το πίστεψα, παρόλο που δεν ήρθε η νίκη, ήταν τέτοια η εικόνα των παιδιών στο γήπεδο όπου πλέον ήμουν σίγουρος ότι η ομάδα έχει έρθει σε ένα σημείο που πολύ δύσκολα θα χάσει. Ήταν όμως πολύ σημαντικό ότι το πίστεψαν και οι παίκτες μαζί μου, γιατί η δουλειά ενός προπονητή είναι να μπορεί να εμπνέει και τους παίκτες του.



- Και φτάνουμε στο μπαράζ. Πείτε μας πως βιώσατε την ατμόσφαιρα;
Για μένα ήταν το τέταρτο μπαράζ ανόδου που συμμετέχω. Κάπως έτσι ήταν και τα υπόλοιπα, όμως η διαφορά του Ιωνικού ήταν στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε. Για μένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο και θεωρώ πως είναι πρωτόγνωρο για όλους όσους αγωνίζονται σε αυτές τις κατηγορίες. Είναι πραγματικότητα και όχι υπερβολή πως ο κόσμος του Ιωνικού είναι ο 12ος παίκτης της ομάδας.
Η ένταση και ο παλμός που έβγαινε από την κερκίδα ήταν κάτι το ξεχωριστό και αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα γήπεδο με τόσες χιλιάδες κόσμο δεν έγινε το παραμικρό, ούτε ένα μπουκάλι δεν έπεσε μέσα και μάλιστα στο τέλος είδαμε πολύ όμορφες εικόνες με τους φιλάθλους των δύο ομάδων να χειροκροτούνται. Αυτό είναι μια τεράστια νίκη για την Διοίκηση που είχε λάβει τα μέτρα της και που κινείται από την αρχή του πρωταθλήματος προς αυτή την λογική.

- Ποια ξεχωρίζετε ως την πιο όμορφη στιγμή σας αυτούς τους 8 μήνες στην ομάδα.
Σίγουρα τα μπαράζ εφόσον είναι τα παιχνίδια που μας έδωσαν την άνοδο στο φινάλε. Ωστόσο κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος, το παιχνίδι που μας έδωσε την μεγαλύτερη ώθηση για να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και το χαρήκαμε πραγματικά, ήταν το παιχνίδι του πρώτου γύρου με την Επισκοπή στην Κρήτη που κερδίσαμε 1-2 ενώ ήμασταν με 13 παίκτες στην αποστολή! Ήταν μια μεγάλη επιτυχία.


- Την πιο δύσκολη;
Η ήττα με την Παλαιοχώρα, καθώς ήταν ένα παιχνίδι όπου χάναμε διαρκώς ευκαιρίες και τελικά σε μία άτυχη στιγμή δεχθήκαμε το γκολ και χάσαμε. Η μπάλα μας τιμώρησε σε ένα παιχνίδι που ο Ιωνικός θα έπρεπε να κερδίζει με πολλά γκολ, όπως ακριβώς είχε γίνει και με το Κερατσίνι στην Νεάπολη.

- Το κλίμα στα αποδυτήρια;
Κάθε επιτυχία ξεκινάει από τα αποδυτήρια κι εμείς είχαμε πολύ καλή χημεία μεταξύ μας. Ο πρόεδρος, οι παίκτες, ο προπονητής, το τεχνικό τιμ είχαμε ταιριάξει και αυτό αποτυπωνόταν στο γήπεδο.

- Η σχέση σας με την Διοίκηση σε όλη αυτή την χρονιά;
Είχαμε θέσει ένα στόχο με την Διοίκηση και καταφέραμε μέσα από μια άρτια συνεργασία να επαναπροσδιορίσουμε τον στόχο μας και να θέσουμε έναν υψηλότερο. Αναπόφευκτα μια τέτοια πορεία δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν δεν ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στον κο. Τσιριγώτη κι εμένα καλές.

- Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο φέτος ήταν οι συμμετοχές του νεαρού Γιώργου Καρυτινού που προέρχεται από τα τμήματα υποδομών της ομάδας. Θα υποστηρίζατε ένα πλάνο με «γηγενείς» παίκτες από τις ακαδημίες;
Πράγματι το επόμενο βήμα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι η αναβάθμιση της σχέσης ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και τις ακαδημίες του Ιωνικού. Οι ακαδημίες υπάρχουν και λειτουργούν σε καλό επίπεδο οπότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλάνο που θα συμβαδίζει με την πρώτη ομάδα έτσι ώστε τα νεαρά παιδιά να είναι πιο έτοιμα να προσφέρουν στην πρώτη ομάδα.
Αυτό πρέπει να γίνεται απ’ όλες τις ομάδες, δεν γίνεται να αγωνίζονται στις μεγαλύτερες κατηγορίες τόσοι παίκτες από το εξωτερικό και να μην δίνονται ευκαιρίες σε παιδιά που δουλεύουν στην Ελλάδα από μικρά και έχουν και το ταλέντο και την όρεξη να παίξουν ποδόσφαιρο.

- Η επόμενη μέρα; Θα θέλατε να συνεχίσετε αυτό που χτίσατε, νιώθετε ότι το δικαιούστε μετά από μια πετυχημένη χρονιά ;
Είμαι επαγγελματίας προπονητής, δεν έχει να κάνει με αν το δικαιούμαι ή όχι. Όλα συζητιόνται και αποφασίζονται σε ένα τραπέζι όπου η Διοίκηση και ο εκάστοτε προπονητής αναλύουν τα πλάνα και τις σκέψεις τους. Το να ανέβει μια ομάδα δεν αρκεί από μόνο του, πρέπει και να κινηθεί ανάλογα για να μην κάνει την επόμενη χρονιά πισωγύρισμα.
Από την πλευρά μου σίγουρα θα ήθελα να παραμείνω σε αυτή την ομάδα. Υπάρχει ένας καλός κορμός παικτών ενώ θα γίνουν και προσθήκες. Ο Ιωνικός είναι μια ομάδα που έχει στόχο την επιτυχία, είναι το βάρος της φανέλας που σε αναγκάζει να κυνηγάς κάτι τέτοιο.

- Ποια ειναι η γνώμη σας για την αναδιάρθρωση; 
Σαν ιδέα φαίνεται καλή, όμως στην πράξη θα φανεί αν είναι όντως μια αξιόλογη αλλαγή. Διότι δεν αρκεί να μόνο η αναδιάρθρωση, πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται αυτό το πλάνο συνολικά. Αυτό που με βρίσκει αντίθετο όμως είναι πως είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα και δεν γνώριζαν οι ομάδες σε ποια κατηγορία θα αγωνίζονται αν βγουν πρωταθλητές. Πάντως είναι προς θετική κατεύθυνση η αναδιάρθρωση, μένει να φανεί όμως αν αυτοί που το επέλεξαν θα το στηρίξουν και στην πράξη.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: