Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης


Το πρωτάθλημα της Basket League είναι προ των πυλών και το ionikosnews όπως και πέρσι έτσι και φέτος «σχεδιάζει» το χάρτη των αντιπάλων που θα βρει στο δρόμο του ο Ιωνικός Νικαίας. Προτού παρουσιάσουμε την κάθε ομάδα να σταθούμε πολύ συνοπτικά στα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταθλήματος που δεν είναι άλλα από τη μη ύπαρξη του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, γεγονός που δίνει ιδιαιτερότητα. Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι ότι το φετινό πρωτάθλημα θα διακρίνεται σε 3 ταχύτητες (μέχρι απόδειξης του αντιθέτου). Στην πρώτη και απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι ο Παναθηναϊκός. Στη δεύτερη βρίσκεται ένα γκρουπ ομάδων που αποτελείται από τους ΑΕΚ, Προμηθέα και Περιστέρι και η τρίτη ταχύτητα είναι οι υπόλοιπες με τις όποιες μεταξύ τους διαφορές.

Πέραν τούτου όμως και σε σχέση με την περσινή χρονιά, θα είμαστε φειδωλοί όσον αφορά τις προβλέψεις για κατάταξη. Ο λόγος; Η Basket League πρόκειται για μια παγκοσμιοποιημένη κατηγορία με παίκτες από τα μήκη και τα πλάτη της γης, τους οποίους αγνοούμε ως οντότητες. Να το πούμε διαφορετικά, από την Α’ ΕΣΚΑΝΑ μέχρι την Α2, η αγορά ήταν πολύ πιο προβλέψιμη καθ’ ότι σε συντριπτικό βαθμό ελληνική, συνεπώς υπήρχαν οι παραστάσεις. Τα μεταγραφικά μεγέθη της Basket League είναι κάτι καινούργιο και για εμάς, κάτι που τώρα ανακαλύπτουμε. Οπότε δεν θα διακινδυνεύσουμε. Παράλληλα, ιδίως οι Αμερικάνοι που έρχονται με τη «σέσουλα» και παρελαύνουν εδώ, αποτελούν κι ένα εν δυνάμει λαχείο, καθώς μπορεί και να «βγουν» μπορεί όμως και «να περάσουν και να μην ακουμπήσουν» με ουκ ολίγα παραδείγματα να το επιβεβαιώνουν αυτό.

Τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνα για το πρωτάθλημα λόγω της μη παρουσίας του Ολυμπιακού. Απ’ ότι φαίνεται ωστόσο και κεντρικός χορηγός βρέθηκε δίνοντας ένα ικανό ποσό σε κάθε ομάδα όπως επίσης και τα τηλεοπτικά έμειναν σε καλά επίπεδα, γεγονός που χαιρετίστηκε θετικά από τις ομάδες.

Τέλος, την επισκόπηση θα συνοδεύει και μια ανάλυση SWOT, μια ανάλυση των δυνατών σημείων, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών.

Ξεκινάμε με βάση την περσινή βαθμολογική κατάταξη.






Παναθηναϊκός
Έτος ίδρυσης: 1919
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Περσινή θέση: Πρωταθλητής


Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ελλάδα και από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη. Αλλιώς, με αριθμούς, 6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 37 πρωταθλήματα Ελλάδας, 19 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Διηπειρωτικό και 2 τριπλ κράουν (Πρωτάθλημα Ευρώπης + Ελλάδας + Κύπελλο). Το πιο σπουδαίο είναι ότι σχεδόν τα μισά του πρωταθλήματα τα έχει κατακτήσει την τελευταία εικοσαετία ενώ τα 13/19 κύπελλα είναι από το 2003 μέχρι σήμερα. Πληθώρα αστέρων και κολοσσών του μπάσκετ έχει φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι όπως οι Γκάλης, Βράνκοβιτς, Γιαννάκης, Πάσπαλι, Γουίλκινς, Σκοτ, Αλβέρτης, Μποντίρογκα, Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους, Σπανούλης, Φώτσης κλπ. 

Η ομάδα: Η θητεία του Ρικ Πιτίνο έληξε και ανέτειλε εκ νέου το άστρο του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να κρατήσει έναν ικανό και δή ελληνικό κορμό παικτών προεξάρχοντος του Νικ Καλάθη, ακολουθούμενος από τους Παπαπέτρου, Παππά, Μήτογλου, Παπαγιάννη, Βουγιούκα και Καλαϊτζάκη. Κράτησε επίσης και την περσινή του «καλαθομηχανή», Ντεσόν Τόμας (13,6π./αγώνα). Έφερε στα γκαρντ των Τάιρι Ράις από τη Μπάμπεργκ (16π. και 6 ασίστ ανά αγώνα), δυνάμωσε στο «4» με τον Τζέικομπ Ουάιλι από τη Γραν Κανάρια (16,5π. και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα), έντυσε στα πράσινα τον Τζιμέρ Φριντέτ ο οποίος είναι σεσημασμένος σκόρερ και έχει κάνει ήδη αίσθηση στα φιλικά ενώ έφερε κατευθείαν από το ΝΒΑ και τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς τον Ουέσλι Τζόνσον. Εγχώρια πήρε ότι καλύτερο υπήρχε από ξένους και πιο συγκεκριμένα έναν εκ των κινητήριων μοχλών του Προμηθέα, τον Ράιον Μπράουν (11π., 2 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα) όπως και τον καλύτερο παίκτη του Περιστερίου Μπεν Μπέντιλ (12π., 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο).

Αδιαμφισβήτητος στόχος του Παναθηναϊκού το νταμπλ και η καλή πορεία στην Ευρωλίγκα.



Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Υπερπλήρης ομάδα, ιδίως για τις ελληνικές διοργανώσεις 
(+) Οι ξένοι και οι Έλληνες παίκτες είναι εγνωσμένης αξίας 
(+) Πολύ καλή διοικητική οργάνωση αλλά και σε επίπεδο μάρκετινγκ 
(+) Εξαιρετικές εγκαταστάσεις

Αδυναμίες:
(-) Μηδαμινή προώθηση παικτών από τις ακαδημίες

Ευκαιρίες:
(?) Λόγω του πλήρους ρόστερ, το πιθανότερο είναι στις εγχώριες διοργανώσεις να βρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής οι Έλληνες παίκτες του Παναθηναϊκού όπου για κάποιους θα είναι καλή ευκαιρία επανένταξής τους στη δράση (βλ. Παππάς μετά τον τραυματισμό)

Απειλή:
(*) Το γεγονός της απουσίας του Ολυμπιακού και κατ’ επέκταση του άμεσου ανταγωνισμού, λογικά θα εντείνει την έτσι κι αλλιώς χαμηλή προσέλευση των φίλων της ομάδας στις εγχώριες διοργανώσεις, τουλάχιστον για την κανονική περίοδο.





Προμηθέας Πάτρας
Έτος ίδρυσης: 1985 
Γήπεδο: Κλειστό «Τόφαλος» 
Περσινή θέση: 2η


Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Σύντομη πολύ η ιστορία του Προμηθέα πλην όμως αξιομνημόνευτη τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά, Προμηθέας αρχίζει να υφίσταται όταν προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 2000, εμπλέκεται με τα της ομάδας, ο Βαγγέλης Λιόλιος γνωστός και ως “Mr. Coffee (Island)” λόγω της γνωστής αλυσίδας καφέ με έδρα την Πάτρα. Μέχρι το 2013 η ομάδα πήγε συντηρητικά φτάνοντας μέχρι την Α1 ΕΣΚΑΗ, φεύγοντας από το «Τόφαλος» ή μάλλον από το βοηθητικό αυτού και πηγαίνοντας στο κλειστό της ΕΑΠ. Τότε, ο πρόεδρος της ομάδας βρήκε συμπαίκτες, έθεσαν τους στόχους και άρχισαν να οραματίζονται. Το 2013, ο Προμηθέας θα ανέβει στις εθνικές κατηγορίες καθώς η Νίκη Προαστείου δήλωσε κόλλημα. Έκτοτε, η ομάδα γνωρίζει διαρκείς ανόδους, ενώ πάλι από «καραμπόλα» θα ανέλθει το 2016 στη Basket League καθώς ο Φάρος Κερατσινίου του Βαγγέλη Τσάπα δήλωσε κόλλημα. Έκτοτε, παρουσιάζεται κάθε χρόνο και καλύτερος, ακολουθώντας μια φιλοσοφία παντρέματος ταλαντούχων Ελλήνων παικτών όπως οι Γκίκας, Σαλούστρος με τους Αλίχοτζιτς, Μουρ, Φαγιέ, Λίποβι κλπ. Με το νυν προπονητής της, Γιατρά, ο Προμηθέας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας ενώ πέρσι έκανε πολύ καλή πορεία στο Ευρωπαϊκό του ταξίδι στο Champions League περνώντας από έναν πολύ ανταγωνιστικό όμιλο και χάνοντας στα σημεία από τη μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού Τενερίφη.

Η ομάδα: Κράτησε έναν καλό κορμό από πέρσι. Τον καλύτερό της παίκτη Οκτάβιους Έλις (10π., 6 ριμπάουντ, 1 τάπα, 1 ασίστ ανά αγώνα) όπως και τους Λίποβι, Χολ, Κασελάκη, Κατσίβελη και τον φέρελπι Ματζούκα. Έφερε στην Πάτρα παίκτες από το εγχώριο πάνω ράφι όπως ο Μπόγρης και ο Αγραβάνης που ήρθαν από τον Ολυμπιακό, τον Φίλερ από τη βελγική Οστάνδη που πάντα έχει καλές ευρωπαϊκές πορείες, τον Ρόμπερτ Λόουερι από την πολωνική Τορούν και τον Κρις Μπαμπ από την τουρκική Μπασακσεχίρ που πέρσι τερμάτισε κάτω από τη μέση του τουρκικού πρωταθλήματος.

Φέτος, ο Προμηθέας θα αγωνιστεί στο EuroCup έχοντας θέσει πολύ ψηλά τον πήχη στη διοργάνωση.



Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Έμεινε σημαντικό κομμάτι του κορμού και έγιναν καλές προσθήκες
(+) Πολύ καλή διοικητική οργάνωση αλλά και σε επίπεδο μάρκετινγκ
(+) Εξαιρετικές εγκαταστάσεις τόσο ως προς το κύριο γήπεδο όσο και ως προς τις βοηθητικές με νεόδμητο βοηθητικό κέντρο και γυμναστήριο κλπ
(+) Πολύ καλές και διαρκώς αναπτυσσόμενες οι υποδομές όπου και αρχίζουν να στελεχώνουν την πρώτη ομάδα (4η θέση στους Εφήβους, 1η θέση στους Παίδες)

Αδυναμίες:
(-) Δε διαθέτει οργανωμένο κοινό με αποτέλεσμα ομάδες που έχουν κόσμο να κερδίζουν τη μάχη της εξέδρας, στην Πάτρα.

Ευκαιρίες:
(?) Αναδεικνύουν συνεχώς νέους ταλαντούχους Έλληνες αθλητές και η οργάνωσή τους σε επίπεδο ακαδημιών είναι ίσως η καλύτερη στην Ελλάδα, στο μπάσκετ

Απειλή:
(*) Το κατά πόσο θα μπορέσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μείνει σε υψηλό επίπεδο, παράλληλα σε Ελλάδα και Ευρώπη, πόσο μάλλον όταν μετέχει σε πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οργάνωση






ΑΕΚ
Έτος ίδρυσης: 1924
Γήπεδο: Κλειστό ΟΑΚΑ
Περσινή θέση: 3η



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Από τις πιο ιστορικές ομάδες με ρίζα από τη Μικρά Ασία. Έχει κατακτήσει 3 ευρωπαϊκούς τίτλους, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο και 12 εθνικούς τίτλους (8 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 4 Κύπελλα Ελλάδας), ενώ ήταν φιναλίστ της Euroleague μία φορά. Ήταν μάλιστα η πρώτη ελληνική ομάδα που πανηγύρισε ευρωπαϊκό τίτλο, το 1968 στο Καλλιμάρμαρο (Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης) απέναντι στη Σλάβια Πράγας.
Την καλύτερη περίοδο της ιστορίας την πέρασε γύρω από το 2000 όταν τότε κατέκτησε 2 Κύπελλα και 1 Πρωτάθλημα. Η φυγή του προέδρου Φιλίππου το 2006, οδήγησε την ΑΕΚ σε μαρασμό και το 2011 θα υποβιβαζόταν για πρώτη φορά στην ιστορία στην Α2. Παρ’ ότι βγήκε 2η στην Α2, χάνοντας όμως την άνοδο λόγω ισοβαθμίας με τον Απόλλωνα Πατρών, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε τον οικειοθελή υποβιβασμό στη Β’ Εθνική για να «καθαρίσει» από ένα σημαντικό μέρος των χρεών της. Με δύο διαδοχικές ανόδους, η ΑΕΚ βρέθηκε ξανά στην Α1 και την περίοδο 2014-15, κατετάγη 5η. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά τα διοικητικά ηνία της ομάδας έχει αναλάβει ο Μάκης Αγγελόπουλος με την ΑΕΚ να έχει συνεχώς ανοδική τάση στην εγχώρια κατάταξής. Στα επόμενα χρόνια, η ΑΕΚ είναι διαρκώς στην πρώτη τετράδα. Το 2018 ήταν η χρονιά της κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας αφού νίκησε διαδοχικά Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ενώ κατέκτησε και το Champions League που έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε και το Διηπειρωτικό.
Φέτος και ελέω μη συμμετοχής του Ολυμπιακού, ο στόχος της είναι να βρεθεί φιναλίστ στο πρωτάθλημα, κάτι που μόνον εύκολο δεν θα είναι και να έχει μια καλή πορεία στο Champions League.

Αξιόλογοι παίκτες που πέρασαν από την ΑΕΚ, πολύ συνοπτικά, Γιώργος Αμερικάνος, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Δήμος Ντικούδης, Μπάνε Πρέλεβιτς, Βίκτορ Αλεξάντερ, Τζο Αρλάουκας κλπ.


Η ομάδα: Η αλλαγή προπονητή με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να διαδέχεται τον Λούκα Μπάνκι άλλαξε πολλά στην Ένωση. Από τους ξένους κράτησε μόλις τους Ματσιούλις και Σαντ-Ρος ενώ από Έλληνες κράτησε τον Γιαννόπουλο και τους φερέλπιδες Τσαλμπούρη και Ρογκαβόπουλο. Μεγάλη τρύπα όμως αφήνουν τα κενά των Χάντερ, Σάκοτα, Λαρεντζάκη, Τζέιμς, Γκρίφιν, Θίοντορ, Γιορκ. Αυτά τα κενά θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν οι Τολιόπουλος ο οποίος αναγεννήθηκε στον Άρη, Γκίκας από Προμηθέα, Κακλαμανάκης ο οποίος έκανε την καλύτερη χρονιά του στο Λαύριο γι’ αυτό και έγινε διεθνής. Το μεταγραφικό «μπαμ» στην Ένωση έγινε με τον Κιθ Λάνγκφορντ ο οποίος ήρθε από τον Παναθηναϊκό ενώ απέκτησε και τον Σλότερ από την Μπασακσεχίρ, τον σκόρερ Ρέι από τη γαλλική Λε Μαν (ομάδα στο μέσον του βαθμολογικού πίνακα), επαναπάτρισε τον Μαυροειδή (11,5π. και 7,6 ριμπάουντ) από τον Κολοσσό Ρόδου, ο οποίος ήταν ο καλύτερος παίκτης των Ροδιτών, απέκτησε από τον ΠΑΟΚ τον Χρυσικόπουλο και απέκτησε από την Παρτιζάν τον Γιάνκοβιτς για την «αεροπορία» της.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Καλή διοικητική οργάνωση
(+) Γεμάτο ρόστερ
(+) Οργανωμένος κόσμος που ακολουθεί και στα εκτός

Αδυναμίες:
(-) Έχει αποδειχθεί ότι το ΟΑΚΑ είναι πολύ μεγάλο γήπεδο για τη μπασκετική έδρα και δύσκολα γίνεται έδρα
(-) Σαρωτικές οι αλλαγές του ρόστερ και θα χρειαστεί χρόνο για να «δέσει»

Ευκαιρίες:
(?) Οι «καραβιές» των Αμερικάνων περιορίστηκαν, και φέτος η Ένωση πήγε σε πιο “safe” και εγχώριες επιλογές. Έχοντας ως προεξάρχων τον Λάνγκφορντ και γύρω του μια μίξη Ελλήνων εγνωσμένης αξίας ή/και με ταλέντο και ξένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί στην «πιάτσα», μπορεί να βγει κάτι καλό.

Απειλή:
(*) Παρά τη συμμετοχή σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι δύσκολο να μείνει εκτός τετράδας. Ωστόσο, με τέτοια υπέρβαση φέτος θα έχει ενδιαφέρον πως θα αντιδράσει ο πρόεδρος της ομάδας αν και φέτος δεν ανταποκριθεί ο κόσμος.





Περιστέρι
Έτος ίδρυσης: 1971
Γήπεδο: Κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου»
Περσινή θέση: 4η



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Το Περιστέρι μέχρι τις αρχές του ’90, πέρα από παρουσίες στην Α’ Εθνική δεν είχε να επιδείξει κάτι άλλο. Ήταν τότε (1989) που θα αποκτούσε την έδρα του, η οποία το 1996 πήρε το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Με τη δυναμική της έδρας του και με τον Άγγελο Κορωνιό ως προεξάρχουσα αθλητική προσωπικότητα, καταφέρνει και καταγράφει 7 εξόδους στο κύπελλο Κόρατς μέσα σε εκείνη τη δεκαετία. Είναι τότε που τους «κολλούν» το προσωνύμιο «Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης». Μάλιστα, στις αρχές του 2000, με τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ να «γαζώνει» και τον Αργύρη Πεδουλάκη να αποτελεί τον καθοδηγητή, το Περιστέρι κάνει τρελά πράγματα. Τερματίζει 2ο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ενώ φτάνει μέχρι τους «16» της Euroleague. Το 2004 ωστόσο, έρχεται η πτώχευση και ο οικειοθελής υποβιβασμός της ομάδας στην Α2. Το Περιστέρι έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και τη Β’ Εθνική. Με τα πολλά, το 2009 επανέρχεται στην Α1 και μένει μέχρι το 2013 όπου υποβιβάζεται ναι μεν αγωνιστικά, ωστόσο και πάλι οικονομικά προβλήματα είχαν «γονατίσει» το σύλλογο και έτσι νέο δρομολόγιο για Β’ Εθνική για να «καθαρίσει». Εκεί, κινδύνεψε μέχρι και με υποβιβασμό στη Γ’, σώθηκε, αποτέλεσε «ασανσέρ» μεταξύ Α2 και Β’ Εθνικής, μέχρι να πλαισιώσει τη διοίκηση Κώτση ο Ανδρέας Πολέμης και με προπονητή το Νίκο Καραγιάννη να πάρουν διαδοχικές ανόδους και να φτάσουν στη Basket League. Πέρσι, με τον Αργύρη Πεδουλάκη και στο φανερά ανακαινισμένο κλειστό του Περιστερίου, οι κυανοκίτρινοι έκαναν εξαιρετική πορεία και τελικά τερμάτισαν 4οι, κερδίζοντας τη συμμετοχή τους στο Champions League.
Φέτος, και με νέο προπονητή τον Ηλία Ζούρο, ο στόχος είναι να καταφέρουν να συνδυάσουν επιτυχώς Ελλάδα και Ευρώπη.

Και τι δεν έχουν δει πάντως τα μάτια μας από παίκτες που έχουν φορέσει την εν λόγω φανέλα: Γκούροβιτς, Σμους Πάρκερ, Λότερντέιλ, Γιάριτς, Μπράμος, Τσαρτσαρής κ.ά.


Η ομάδα: Μεγάλη η απώλεια του Μπέντιλ που πήγε στον Παναθηναϊκό, ωστόσο κράτησαν τον Βασιλόπουλο και τον Γκρέι που ήταν καθοριστικοί πέρσι. Από πέρσι επίσης, έμεινε ο Σκορδίλης ο οποίος παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως και οι νέοι Καράμπελας και Αγραβάνης τους οποίους φαίνεται να πιστεύουν πολύ. Όσον αφορά το νέο αίμα, στο Περιστέρι ήρθε ο Σαλούστρος από τον Προμηθέα, ο Ξανθόπουλος από την ΑΕΚ ενώ η μεγάλη κίνηση ακούει στο όνομα Χάτσερ ο οποίος πέρσι με τον ΠΑΟΚ είχε 13,4π. και 3 ασίστ ανά αγώνα. Το Περιστέρι «ψώνισε» επίσης από Γερμανία φέρνοντας τον Μπλέικ για τη θέση που θα μοιραστεί με τον Βασιλόπουλο όπως και τον σέντερ Μόρρισον από ομάδες ωστόσο που θεωρούνται μεσαίου βεληνεκούς στη Γερμανία και με μέτρια συμβολή στις ομάδες τους. Ερωτηματικά παραμένουν οι Κίνγκσλει από τη βελγική Αντβερπ ο οποίος αγωνίστηκε εκεί για μόλις 3 παιχνίδια όπως και ο Γόντικας με μικρή συνεισφορά στον Ήφαιστο Λήμνου.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Καλή διοικητική οργάνωση
(+) Οργανωμένος κόσμος που ακολουθεί και στα εκτός

Αδυναμίες:
(-) Έχασε αρκετούς κομβικούς από την περσινή χρονιά με σημαντικότερους τον Χάρροου (13π. και 5 ασίστ / αγώνα) και τον Ντάνιελ
(-) Σαρωτικές οι αλλαγές του ρόστερ και θα χρειαστεί χρόνο για να «δέσει»

Ευκαιρίες:
(?) Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, το πρότζεκτ ανάδειξης αθλητών από τις ακαδημίες συνεχίζεται, πέραν και του Καράμπελα και του Αγραβάνη

Απειλή:
(*) Αν το υπάρχον ρόστερ μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς Ελλάδα και Ευρώπη, με το Περιστέρι να φαντάζει πιο κοντά με το «τρίτο γκρουπ» σε σχέση με ΑΕΚ και Προμηθέα






ΠΑΟΚ
Έτος ίδρυσης: 1926
Γήπεδο: ΠΑΟΚ Sports Arena
Περσινή θέση: 5η



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Μεγάλο μέγεθος στο χώρο του μπάσκετ με τη δυναμική του ωστόσο να φαντάζει ξεθωριασμένη. 1 Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, 1 Κύπελλο Κόρατς το 1994, 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας με το τελευταίο να είναι το 1992 και 3 Κύπελλα Ελλάδας με το τελευταίο να είναι το 1999. Παρά τα οικονομικά του προβλήματα, ο ΠΑΟΚ έχει τέτοια φανέλα που καταφέρνει από το 2013 κι έπειτα και παίζει μεταξύ 3ης και 5ης θέσης ενώ στην Ευρώπη και τη διοργάνωση που αγωνίζεται φτάνει μέχρι του «16» ή «32».

Κι από παίκτες… Μπάρλοου, Κόρφας, Φασούλας, Πρέλεβιτς, Λέβινγκστον, Μπέρι, Σάβιτς, Σκάιλς, Στογιάκοβιτς κλπ.


Η ομάδα: Ακόμα ένα καλοκαίρι που δεν έπληξαν στον ΠΑΟΚ. Έφτασαν και πάλι σε οριακό σημείο όμως ο «σαν από μηχανής Θεός» Ιβάν Σαββίδης έβαλε το χέρι του, άρθηκαν τα ban, καταβάλλοντας οφειλόμενα σε πρώην παίκτες όπως επίσης και τα χρωστούμενα σε ΙΚΑ και εφορία και έτσι ο ΠΑΟΚ μπόρεσε και έφτιαξε ρόστερ. Με προπονητή εκ νέου, τον Φλεβαράκη και με «κράχτη» τη συμμετοχή του στο Champions League, μπόρεσε και έφερε παίκτες που αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη γεμίζουν το μάτι, στα φιλικά έδειξαν ότι και φέτος θα πάνε για άλλη μια υπέρβαση, δεδομένων των προβλημάτων τους.
Τα 1.000 διαρκείας που έχουν δώσει μέχρι τώρα και η βοήθεια… της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι κάτι, σίγουρα όμως όχι βιώσιμο. Αγωνιστικά, από πέρσι έμειναν μόνον ο αρχηγός της ομάδας Μαργαρίτης και ο Τσόχλας κι αυτό τα λέει όλα. Κι οι μεταγραφές του ωστόσο είναι αμφιβόλου ποιότητας που πέραν των φιλικών, θα έχει ενδιαφέρον αν ο Φλεβαράκης βγάλει και στα επίσημα λαγούς από το καπέλο του. Ουσιαστικά το πιο δυνατό όνομα είναι ο Λιούις ο οποίος έπαιξε για ένα γύρο στην Κύμη, όντας εντυπωσιακός με περίπου 13π., 6 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα, πριν πάει να συνεχίσει στην Κίνα. Από εκεί και έπειτα, έκανε τις προσθήκες των Ουίγκινς από Ήφαιστο Λήμνου και Χατζηνικόλα από Ιπποκράτη Κω, ο οποίος ήταν εμφανώς βελτιωμένος και ίσως ο κορυφαίος της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α2 (13π., 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα). Επαναπάτρισε τον Ζήση Σαρικόπουλο από το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας και απέκτησε τον Σμιθ από τη Β’ Κατηγορίας Ιταλίας, τον Νόουλς από τη Γ’ Κατηγορίας Γαλλίας, τον Εγκεκέζε από το πρωτάθλημα της Ιαπωνίας και τον Μπεστ που προέρχεται από τη γερμανική Λούντβιγκσμπουργκ, μεσαίου επιπέδου ομάδα της Γερμανίας.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Η συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ καθώς μόνον έτσι μπορεί και προσελκύει παίκτες
(+) Οργανωμένος κόσμος που ακολουθεί και στα εκτός (αν πειστεί και σταματήσει την αποχή)
(+) Διαθέτει έμπειρο προπονητή
(+) «Βαριά φανέλα»  

Αδυναμίες:
(-) Έχασε όλους τους πρωτοκλασάτους του και τους αναπλήρωσε με αμφιβόλου ποιότητας παίκτες
(-) Μικρό ρόστερ για δύο διοργανώσεις
(-) Διοικητική αδυναμία
(-) Το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε στις μικρές κατηγορίες ήταν το 2017 στους Παίδες, χωρίς να φαίνεται ότι προωθούνται αθλητές στην πρώτη ομάδα

Ευκαιρίες:
(?) Αυτό το μοντέλο λειτουργίας δεν έχει κανένα μέλλον.

Απειλή:
(*) Βάσει ρόστερ και συμμετοχής σε διοργανώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αν δεν κάνει και φέτος υπέρβαση, θα περάσει δύσκολες στιγμές






Ήφαιστος Λήμνου Έτος ίδρυσης: 2017
Γήπεδο: Κλειστό «Νίκος Σαμαράς»
Περσινή θέση: 7η


Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Σύντομη σαν… τηλεγράφημα η ιστορία του Ήφαιστου. «Πάτησε» πάνω στον ΓΣΛ Φάρο ο οποίος είχε πατήσει πάνω στον Φάρο Κερατσινίου. Η οικογένεια Μπούμπουρα πήρα μια ομάδα σωσμένη μεν αλλά παρατημένη από τη Λάρισα, την πήγε στη Λήμνο, την ξαναβάφτισε ωστόσο είδε το εγχείρημά του για πρώτη χρονιά να πηγαίνει πρίμα, με διαρκή sold out και γενικά με το νησί να είναι κοντά στην ομάδα. Έχοντας στο τιμόνι το Σωτήρη Μανωλόπουλο η ομάδα κέρδισε τη συμμετοχή της στα play off όπου αποκλείστηκε από το Περιστέρι, βάζοντάς του όμως δύσκολα.


Η ομάδα: Συνεχίζει και φέτος η οικογένειά Μπούμπουρα όμως διαφαίνεται να έχει κατεβάσει λίγο ταχύτητα όσον αφορά το μπάτζετ. Κράτησε μεν τα δύο κύρια γρανάζια, τους Έβανς (13π., 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο) και Σμιθ (11π., 2,5 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ) όπως και τους Μούρτο, Διαμαντάκο, Σταμάτη και Χαριτόπουλο οι οποίοι όμως ως επί το πλείστων ήταν ρολίστες. Γκότσερ, Φρεϊμανις και Μπρέιζελτον αφήνουν μεγάλα κενά τα οποία θα κληθούν να καλύψουν οι Τσαϊρέλης από Προμηθέα Πάτρας, το «4άρι» Μολντοβεάνου από την τουρκική Μπουγιουκτσεμεκτσέ, ο Γκίμπερτ ο οποίος αγωνιζόταν στη Β’ Ισπανίας, ο Μάριο Λιτλ, δυναμικό «3άρι» από την κροατική Ζαντάρ και ο Ορφέας Στασινός ο οποίος προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με το Μαρούσι στην Α2 (14π., 4,5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο ανά αγώνα). Προσθήκη της τελευταίας στιγμής, ο πολύπειρος Μιχάλης Πελεκάνος ο οποίος μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στον Οίακα Ναυπλίου (Β’ Εθνική).

Στα μέχρι τώρα φιλικά έχει επικρατήσει υποδεέστερων αντιπάλων. Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις περιπέτειες.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Η έδρα του

Αδυναμίες:
(-) Έχασε σημαντικούς παίκτες που δεν είναι σίγουρο ότι θα αναπληρωθούν
(-) Μικρό ρόστερ
(-) Πέρσι ίσως να έφτασε το ταβάνι της η ομάδα, σε όλα τα επίπεδα καθώς μέχρι τώρα δεν παρουσιάζει κάτι καινούργιο, εντός κι εκτός των γραμμών.
(-) Η απόσταση, καθώς μιλάμε για μια ομάδα που βρίσκεται σε νησί του βορείου Αιγαίου

Ευκαιρίες:
(?) Ενδιαφέρον θα έχει η περίπτωση του Ορφέα Στασινού και το κατά πόσον μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Απειλή:
(*) Δεν θα κινδυνέψει αλλά δύσκολα θα τερματίσει στις ίδιες θέσεις με πέρσι.






Κολοσσός Ρόδου Έτος ίδρυσης: 1963
Γήπεδο: Κλειστό Καλλιθέας, Ρόδος
Περσινή θέση: 14η


Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Ο Κολοσσός κατάφερε να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1 το 2005 χωρίς ωστόσο επιτυχία. Στην Α1 ξαναβρέθηκε το 2007, αυτή τη φορά με περισσότερη εμπειρία και με προπονητή τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Σφαιρόπουλος, Φραγκιάς μερικοί από τους προπονητές που πέρασαν από τη Ρόδο, με τον Κολοσσό να κάνει την καλύτερη χρονιά την περίοδο 2011-12 όπου και τερμάτισε 4ος, ενώ γενικά βρισκόταν στα μέσα της βαθμολογίας όλα αυτά τα χρόνια. Ρέλεφορντ, Μακ Γκι, ο εμβληματικός Γεωργαλλής, Ασημακόπουλος, Λαρεντζάκης, Τσαλδάρης κλπ. μερικοί από τους παίκτες που έπαιξαν στη Ρόδο.

Την περσινή περίοδο, ο Κολοσσός υποβιβάστηκε βαθμολογικά όμως από τα «απίστευτα και μόνον ελληνικά» που συμβαίνουν, συγχωνεύτηκε με τον Χολαργό που τερμάτισε 8ος και έτσι «έσωσε» την κατηγορία.


Η ομάδα: Δεν έμεινε κανείς από την περσινή ομάδα της Ρόδου. «Έμεινε» όμως ο προπονητής του Χολαργού, Άρης Λυκογιάννης, χτίζοντας ένα ρόστερ από το μηδέν. «Σοφτ» οι μεταγραφικές επιλογές από Ελλάδα με τους Μαραγκό, Τουτζιαράκη και Πουλιανίτη να πηγαίνουν πακέτο από την Κύμη στη Ρόδο. Από το Ρέθυμνο πήρε τον Καλογιαννίδη, δανεικό από την ΑΕΚ τον φέρελπι Μωραΐτη για να «ψηθεί» και από την Καβάλα που υποβιβάστηκε από την Α2 πήρε τον Σκλήβα. Οι ξένοι ωστόσο που πήρε από ελληνικές όπως ο Μπράζελτον (9π. και 4 ασίστ / αγώνα) από Ήφαιστο, ο Ντάνιελς (8,5π., 6 ριμπάουντ και 1 ασίστ) από Ρέθυμνο και ο Αγκμπελέζε (8π., 7 ριμπάουντ και 2 τάπες) τον οποίο είχε παίκτη στο Χολαργό, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά. Οι καλές διασυνδέσεις με μάνατζερ φαίνεται ότι δούλεψαν στην περίπτωση του Τζάκσον ο οποίος έρχεται από την τσεχική Παρντούμπιτσε με την οποία είχε αρκετά καλή χρονιά, ο επαναπατρισμός του Νικ Παύλος ο οποίος αγωνίστηκε σε ομάδα στην Α’ Σουηδίας και είχε καλή χρονιά ενώ ερωτηματικό στο τι μπορούν να προσφέρουν είναι ο Κρομά ο οποίος με τη Ρουέν που παίζει στη Β’ Κατηγορία Γαλλίας είχε 16,6π./αγώνα και ο Μπρούσεβιτς που αγωνίστηκε στη ρωσική Ενισέι.



Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Ο μπαρουτοκαπνισμένος προπονητής του και ορισμένες μονάδες παικτών

Αδυναμίες:
(-) Αν δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, ο κόσμος έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη στον Κολοσσό με λίγους θεατές πια στο γήπεδο. Τουλάχιστον αυτή ήταν η εικόνα στο Βενετόκλειο
(-) Ρόστερ εκ του μηδενός, θα πάρει χρόνο για να έχει συνοχή
(-) Βάσει παικτών και ομάδων που προέρχονται, ιδίως οι του εξωτερικού, η χαρά του μάνατζερ
(-) Η απόσταση θα παίξει κι αυτή το ρόλο της, ιδίως αν δεν αγκαλιαστεί αυτή η νέα προσπάθεια από τους ντόπιους

Ευκαιρίες:
(?) Το εν λόγω μοντέλο λειτουργίας ότι ήταν να δώσει το έδωσε. Χωρίς ακαδημίες, χωρίς κόσμο, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι ευκαιρίες όπως κάποτε με τον Λαρεντζάκη έτσι και τώρα με τον Μωραΐτη. Δεν έχει πολύ μέλλον όμως το εν λόγω «πρότζεκτ»

Απειλή:
(*) Δεν θα κινδυνέψει, το πιθανότερο






Άρης Θεσσαλονίκης 
Έτος ίδρυσης: 1922
Γήπεδο: Nick Galis Hall
Περσινή θέση: 9η




Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ, ότι προβλήματα και αν έχει πια.10 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 8 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Κύπελλο Σαπόρτα, 1 Κύπελλο Κόρατς και 1 Eurocup Challenge. Ωστόσο, το τελευταίο του τρόπαιο ήταν το 2004 και συγκεκριμένα το κύπελλο Ελλάδας. Γενικότερα, ο Άρης πάντα είχε υπερβατικές τάσεις. Μετά τις ένδοξες πορείες με Γκάλη, Γιαννάκη κλπ. και την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1993 απέναντι στην Εφές Πίλσεν, οι διοικήσεις του Άρη έκαναν διαρκή οικονομικά ανοίγματα. Το 1997, αυτό βγήκε καθώς οι κίτρινοι κατέκτησαν ακόμα έναν ευρωπαϊκό τίτλο απέναντι στην Τόφας Μπούρσα. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, η «φούσκα» έσκασε, με τα χρέη να είναι πολλά. Ωστόσο, ο Άρης παρ’ ότι στα μέσα της χρονιάς έμεινε με 6 επαγγελματίες παίκτες, κέρδισε τη μία χρονιά την πολυδιαφημισμένη ομάδα του Παναθηναϊκού (1998) και την επόμενη έκανε το ίδιο απέναντι στην ΑΕΚ, δείχνοντας σπουδαίο «μέταλλο». Από το 2003 μέχρι το 2011 παρουσιάζεται ένα σπουδαίο διάστημα με τον Άρη όπου κατακτά το Eurocup Challenge (2003), το κύπελλο Ελλάδας (2004), ενώ όπως το 2003 έτσι και το 2005 θα βρεθεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας όπου θα ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό. Το 2006 επίσης, βρέθηκε στον τελικό του Eurocup όπου και ηττήθηκε από τη Ντιναμό Μόσχας. Την περίοδο 2007-11 εδραιώνεται στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας ενώ συμμετέχει και στην Ευρωλίγκα. Την περίοδο 2012-14, ο Άρης αντιμετωπίζει και πάλι οικονομικά προβλήματα, καταφέρνει ωστόσο να παραμείνει στον «αφρό» με αποκορύφωμα τον τελικό κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό όπου και ηττήθηκε. Η έλευση Λάσκαρη φαίνεται ότι θα εκτοξεύσει τον Άρη και την πρώτη χρονιά (2015-16) κάνει αξιόλογη πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο εκτροχιασμός του μπάτζετ όμως την επόμενη χρονιά έμελλε να είναι μοιραίος αν και η ομάδα κρατήθηκε στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας. Υποθήκευσε ωστόσο το μέλλον της και έτσι ο Άρης τις τελευταίες δύο χρονιές στην Α1, κρατιέται στην κατηγορία με νύχια και με δόντια.

Ένδοξοι παίκτες που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα, Γιαννάκης, Γκάλης, Σούμποτιτς, Σέλλερς, Λιαδέλης, Ορτίθ, Σάκλεφορντ, Μπόνι, Πάσπαλι, Σόλομον, Στακ, Σλούκας κλπ.


Η ομάδα: Παρ’ ότι από πέρσι έχει αναλάβει ο Γουλιέλμος, η κατάσταση μοιάζει «βαλτωμένη». Στην πρώτη προπόνηση μετά βίας μαζεύτηκαν 6 παίκτες. Ωστόσο, η διοίκηση Γουλιέλμου άρχισε να λύνει το «γόρδιο δεσμό». Τα 8 ban που απαγόρευαν στην ομάδα να κάνει μεταγραφές ξένων, διευθετήθηκαν, σ’ αυτό ίσως έπαιξε ρόλο και η απόκτηση του πρώην παίκτη της ομάδα, Σανικίτζε ως τεχνικού διευθυντή και ο Άρης άρχισε σιγά σιγά να μπαίνει σε μια κανονικότητα. Ο Άρης ωστόσο πρέπει να τρέξει γιατί ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του. Μόνον ο Μποχωρίδης έμεινε από πέρσι από τους παίκτες – βαρόμετρα. Έμεινε επίσης και ο Σλαφτσάκης όντας κυριολεκτικά γυμνός στις άλλες θέσεις. Ανέβασε βέβαια 4 αθλητές από το εφηβικό του, αλλά. Η απόκτηση του Μιλόσεβιτς (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ) του καλύτερου παίκτη του Λαυρίου την περσινή περίοδο, θα βοηθήσει. Στην ομάδα εντάχθηκε κι ο Σακελλαρίου ο οποίος στον Παναθηναϊκό δεν είχε κάποια ιδιαίτερη συμβολή. Στον Άρη επιστρέφει κι ένας παλιός γνώριμος, ο Ντραγκίσεβιτς από τη Νίζνι Νόβγκοροντ που θα βοηθήσει κι αυτός ενώ είναι πολύ κοντά στο να κλείσει και τον Γκετσεβίτσιους που έκανε καλό πρωτάθλημα στη Λιθουανία.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, θα είναι δύσκολη χρονιά για τον Άρη όμως λόγω «φανέλας» και λόγω Σούλη Μαρκόπουλου, πιθανό να καταφέρει να κρατηθεί και πάλι.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Ο προπονητής του, ξεκάθαρα
(+) Ο κόσμος του που ειδικά εντός μετατρέπει το Αλεξάνδρειο σε «έδρα»
(+) Πολύ «βαριά φανέλα»  

Αδυναμίες:
(-) Η διοικητική ασάφεια δεν βοηθά την εικόνα της ομάδας
(-) Ρόστερ εκ του μηδενός, θα πάρει χρόνο για να έχει συνοχή
(-) Πολύ μικρό ρόστερ, για την ώρα

Ευκαιρίες:
(?) Είναι ευκαιρία να προωθηθούν αθλητές των ακαδημιών στην ανδρική
(?) Εξάλλου, ο τελευταίος τίτλος των Εφήβων ήταν το 2013 ωστόσο δε σταμάτησε ποτέ η «παραγωγή» αθλητών

Απειλή:
(*) Αν δεν εξαλειφθεί – ρυθμιστεί το φάσμα των χρεών, ο Άρης δεν θα μπορέσει να πορεύεται για πολύ, έτσι





Ρέθυμνο
Έτος ίδρυσης: 1986
Γήπεδο: Κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», Ρέθυμνο
Περσινή θέση: 10η



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Το Ρέθυμνο αρχίζει ουσιαστικά να φαίνεται στο μπασκετικό χάρτη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όπου με δύο συνεχόμενες ανόδους φτάνει στην Α2. Η πρώτη φορά δεν ήταν επιτυχημένη ωστόσο τη δεύτερη, τη χρονιά 2006-07 κερδίζει την άνοδο στην Α1. Εκείνη τη χρονιά, αν και στην Α2, φτάνει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου όπου ηττάται όπως αναμενόταν από τον Παναθηναϊκό. Το Ρέθυμνο, το καλύτερο πλασάρισμά του στο πρωτάθλημα το έκανε τη διετία 2011-13 όπου κατετάγη στην 4η θέση. Πέρσι κι ενώ το Ρέθυμνο ήταν στα σχοινιά, η αλλαγή προπονητή με τον Βαγγέλη Ζιάγκο να αναλαμβάνει, ήταν κομβική καθώς έσωσε την κατηγορία.


Η ομάδα: Ο Βαγγέλης Ζιάγκος το έσωσε, ο ίδιος έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης να το φτιάξει όπως νομίζει. Ο στόχος είναι η παραμονή, όπως είπε. Από πέρσι παρέμειναν μόλις οι Χριστοδούλου, Κουρέπης και Ραζής. Μεγάλη απώλεια ο Μπαρτ. Από εκεί και πέρα, το Ρέθυμνο θα προσπαθήσει να πετύχει τους στόχους του φέρνοντας «λαβράκια» από χαμηλής ωστόσο δυναμικότητας πρωταθλήματα. Τέτοιοι παίκτες είναι ο Γκάρετ Τζάρβις ο οποίος πέρσι αγωνίστηκε στην Ομόνοια, στην Κύπρο, ο Χότον ο οποίος αγωνίστηκε στη Βιένα στην Α’ Κατηγορίας Αυστρίας και Γκόρντον από την Ουγγρική Σοπρόν. Ερωτηματικά ως προς το τι μπορούν να προσφέρουν για τους Φράνκαμπ (Γ’ Κατηγορία Βουλγαρίας), Ουίλιαμς, Χάρις. Επίσης από πιο χαμηλό ράφι ψώνισε από την ελληνική αγορά παίρνοντας παίκτες χωρίς ιδιαίτερη συμβολή στις μέχρι πρότινος ομάδες του. Καμπερίδης από Χολαργό, Μαραγκάκης από Κόροιβο (Α2) και τους μικρούς Λαναρά και Γαρέζο από Προμηθέα και Ήφαιστο αντίστοιχα.

Σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης, δε θυμίζει σίγουρα με τίποτα το Ρέθυμνο του πρόσφατου παρελθόντος.



Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Ο προπονητής του είναι μαχητής

Αδυναμίες:
(-) Ο κόσμος έχει ελαττωθεί αρκετά στο κλειστό του Ρεθύμνου
(-) Μικρό ρόστερ, αμφίβολης ποιότητας, το οποίο πρέπει να δουλευτεί από το μηδέν
(-) Ερωτηματικό αν οι Έλληνες που διαθέτει μπορούν να σταθούν σε τέτοιο επίπεδο

Ευκαιρίες:
(?) Μιας και δεν υπάρχουν πολλές λύσεις, θα είναι «κέρδος» για τους μικρούς της ομάδας, η συμμετοχή τους

Απειλή:
(*) Θα δώσει μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό





Πανιώνιος
Έτος ίδρυσης: 1919
Γήπεδο: Κλειστό «Σοφία Μπεφόν»
Περσινή θέση: 11η



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Ο Πανιώνιος έχει κατακτήσει 1 κύπελλο Ελλάδας το 1991 ενώ έχει υπάρξει δύο φορές φιναλίστ στο θεσμό. Έχει ωστόσο μεγάλη παράδοση στις ακαδημίες όπου σε Παίδες και Εφήβους μετρά αρκετά πρωταθλήματα. Από το 1984 και για μία δεκαετία, βρίσκεται στον «αφρό» του ελληνικού μπάσκετ, όντας πάντα μέσα στην πρώτη τετράδα με παίκτες όπως ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Τάκης Κορωναίος και αργότερα ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς κ.ά. Για περίπου 15 χρόνια μένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, κατακτώντας μάλιστα την 3η θέση το 2005 και το 2008, με συμμετοχή στην Euroleague εκείνη την περίοδο. Η απόφαση του διοικητικού ηγέτη του Πανιωνίου, Ηλία Λιανού να δώσει τα κλειδιά της ομάδας αρχικά στον Μπαρτζώκα και αργότερα στον Σφαιρόπουλο κρίνεται επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος. Από το 2012 έως το 2014, ο Πανιώνιος τερματίζει σταθερά 3ος, έχοντας αξιόλογες πορείες στην Ευρώπη ενώ και τα τμήματα υποδομής του ανθούν. Το τέλος της θητείας του Ηλία Λιανού είναι και το κλείσιμο του κύκλου για τον Πανιώνιο ο οποίος τη χρονιά 2014-15 υποβιβάζεται. Εκείνη τη χρονιά υποβιβάζεται οικειοθελώς στη Β’ Εθνική λόγω χρεών. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και ανεβαίνει ως πρωταθλητής από τη Β’ και την επόμενη χρονιά αναλαμβάνει τα διοικητικά ηνία ο Ίωνας Βαρουξάκης. Κατακτά το πρωτάθλημα της Α2 και βρίσκεται εκ νέου στην Α1. Εκεί ωστόσο η τότε διοικητική αρχή αποχωρεί. Τότε ανέλαβε την ομάδα ο Σταύρος Αλευρογιάννης. Παρ’ ότι πολλοί θεωρούν την ομάδα «ξεγραμμένη», με αλλαγές προπονητών και παικτών, ο Πανιώνιος βρίσκεται κοντά στο «θαύμα». Ωστόσο, η επιλογή να διώξει τον Ζιάγκο και να φέρει τη θέση του τον Στηβ Γιατζόγλου, επιλογή εξαιρετικά αντιπαθής στους «Πάνθηρες» για μη αθλητικούς λόγους, «ραγίζει» το γυαλί που τελικά δεν κόλλησε ποτέ. Ο Πανιώνιος θα σωθεί τελικά εκείνη τη χρονιά καθώς ο Κόροιβος την τελευταία αγωνιστική δε μπόρεσε να κερδίσει στην έδρα του τα ήδη υποβιβασμένα και «μισά» Τρίκαλα, ένα παιχνίδι που συζητήθηκε πολύ…Πέρσι, ο Αλευρογιάννης αποχώρησε, οι οργανωμένοι ωστόσο απείχαν από τα παιχνίδια της ομάδας με την ομάδα να είναι και πάλι στα σχοινιά. Τελικά, πιο εύκολα απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά, ο Πανιώνιος κατάφερε να μείνει στην κατηγορία.

Μεγάλοι αθλητές που φόρεσαν τα κυανέρυθρα: Φ. Χριστοδούλου, Γιαννάκης, Κορωναίος, Γιάνκοβιτς, Πάσπαλι, Ζντοβς, Τέρνερ, Ντίνκινς, Μίλμπουρν κλπ.

Η ομάδα: Το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό στους κυανέρυθρους που ξεκίνησαν και πάλι με πολλά εξωγενή προβλήματα. Το τιμόνι της ομάδας το έδωσαν στον Γιάννη Λίβανο ο οποίος πέρσι, μεσούσης της περιόδου ανέλαβε τον Ερμή Αγιάς τον οποίο παρέλαβε στην 3η θέση, με τους Λαρισαίους τελικά να τερματίζουν 7οι, κάνοντας ένα πολύ κακό τελευταίο 1/3, κάτι που σηματοδότησε και την απομάκρυνση του κόουτς. Από την περσινή ομάδα έμειναν μόνον οι Καμπερίδης και Καμαριανός με μικρή έως μηδαμινή συνεισφορά, πέρσι. Μεταγραφικά από την εγχώρια αγορά κινήθηκε σε ρηχά νερά παίρνοντας τον Βεργίνη από τον Άρη και τον Τζουγκαράκη από Ηρακλή, πάικτες που είχαν μικρή συνεισφορά στις ομάδες τους, ενώ επίσης και ο Μαραγκίδης θα είναι μέλος του Πανιωνίου, όντας μέλος σε μια ομάδα (Εθνικός) που οι «κανονικοί» παίκτες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Θα πειραματιστεί με τα «κλασσικά» κολλεγιόπαιδα που βρίσκονται κάθε χρόνο στην πατρίδα μας, εν προκειμένω Λιούις και ΜακΓκιλ ενώ επαναπάτρισε και τον Λαμπρόπουλο ο οποίος αγωνιζόταν στην Α’ Κατηγορία Ισπανίας με μικρή ωστόσο συνεισφορά στην Εστουδιάντες. Ερωτηματικό θα είναι και η συμβολή του Λι από τη λιθουανική Βιτάουτας. Ουσιαστικά, ο Πανιώνιος θα παίξει τη «ζαριά» του με τα ψώνια που έκανε από την Α’ Κατηγορία Τσεχίας και Ρουμανίας. Δηλαδή, με τον γκαρντ Πάσαλιτς από τη ρουμάνικη Οραντέα, κάνοντας καλή χρονιά πέρσι, τον Μάρτιν (3άρι) ο οποίος ήταν επίσης θετικός με τη Σλουνέτα στην Τσεχία και τον Ντόρις ο οποίος είναι γκαρντ και στο ρουμάνικο πρωτάθλημα με την Γκαλάτι είχε περίπου 14π., 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) «Φανέλα»
(+) Ο κόσμος του (αν στηρίξει) εντός κι εκτός έδρας

Αδυναμίες:
(-) Το «Σοφία Μπεφόν» δεν έχει καμία σχέση με το Αρτάκης και αν ο κόσμος δε στηρίξει θα είναι ευάλωτος και εκεί
(-) Μικρό ρόστερ, αμφίβολης ποιότητας, το οποίο πρέπει να δουλευτεί από το μηδέν
(-) Άπειρος ο προπονητής του σε αυτό το επίπεδο
(-) Ερωτηματικό η διοικητική σταθερότητα και η σιγουριά που μπορεί να εμπνέει

Ευκαιρίες:
(?) Ενδιαφέρον μόνον ως προς την εξέλιξη του Καμπερίδη και του Καμαριανού. Παρ’ ότι Βεργίνης και Τζουγκαράκης έχουν βγει μπροστά, παλαιότερα σε παρόμοιες καταστάσεις, δύσκολα θα συμβεί αυτό εδώ

Απειλή:
(*) Θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού. Αν τα καταφέρει και φέτος (μιλώντας πάντα για αυτήν την ομάδα) μπορούμε πλέον να πούμε πως ο Πανιώνιος στο μπάσκετ είναι εφτάψυχος





Λαύριο
Έτος ίδρυσης: 1990
Γήπεδο: Κλειστό Λαυρίου
Περσινή θέση: 13η 



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Σύντομη η ιστορία του Λαυρίου χωρίς κάτι το ιδιαίτερο προς αναφορά. Βρέθηκε στην κορυφαία κατηγορία μόλις το 2015. Την πρώτη χρονιά τερμάτισε στην 11η θέση ενώ τις επόμενες δύο πήγε αρκετά καλύτερα. Την περίοδο 2016-17, εισήλθε στα playoff ενώ την επόμενη χρονιά κατέλαβε την καλύτερη θέση της ιστορίας του (6ο) ενώ μέσα στη χρονιά είχε βρεθεί και στην 3η θέση. Αυτή του η κατάταξη του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει το παρθενικό ευρωπαϊκό του ταξίδι, στα προκριματικά του Europe Cup αλλά μέχρι εκεί. Πέρσι ωστόσο, αν και δε διέθετε καλή ομάδα, το Λαύριο έδειξε αυτοκτονικές τάσεις. Ήττες και ιδίως εντός έδρας από ομάδες που είχαν τον ίδιο στόχο αλλά κυρίως η ήττα από τον Κολοσσό Ρόδου κι ενώ το Λαύριο ήταν μπροστά με ένα καλάθι και 31’’ να εκκρεμούν μιας και το παιχνίδι είχε διακοπεί και διεξήχθη άλλη μέρα, έκανε την κατάσταση δύσκολη. Η απόφαση του Παναθηναϊκού να μην κατέβει να παίξει με την Κύμη, έσωζε την Κύμη και έριχνε το Λαύριο. Τελικά, ο διοικητικός ηγέτης της Κύμης είχε αποφασίσει έτσι κι αλλιώς να αποχωρήσει από την Κύμη με την ομάδα ουσιαστικά να κατεβάζει ρολά. Το Λαύριο πάτησε σε αυτό και πήρε τη θέση της Κύμης. Η μπασκετική «πιάτσα» βέβαια λέει ότι αυτό δεν έγινε για την ψυχή της μάνας της και πως το Λαύριο πλήρωσε αδρά αυτήν την «παραχώρηση».


Η ομάδα: Αν ισχύει το παραπάνω «κουτσομπολιό» τότε αυτό λέει πολλά για τη στελέχωση του ρόστερ του Λαυρίου. Αν ένα μεγάλο ποσό έφυγε προς τα εκεί, δικαιολογεί γιατί το Λαύριο προχώρησε σε μεταγραφικές κινήσεις άλλης φιλοσοφίας που δεν μας είχε συνηθίσει έως τώρα. Αρχικά, κράτησε έναν κορμό Ελλήνων με κύριες αιχμές του Λούντζη και Κουζέλογλου με τον πρώτο βέβαια να είναι στη φάση της ανάρρωσης από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του. Κράτησε και τους Περράκη, Λεγκίκα, Μαστρογιαννόπουλο, Ερμείδη και Παπαδημητρίου οι οποίοι ωστόσο προορίζονται κυρίως για να δώσουν βάθος στον πάγκο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της μεταγραφής του Μουράτου από το Περιστέρι ενώ βάσει του ρόστερ και ο Γερομιχαλός θα έχει ρόλο (κάτι που δε μπόρεσε να βρει στη Νίκαια). Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τα 6 «κολλεγιόπαιδα» (τρόπος του λέγειν γιατί κάποιοι εξ αυτών προέρχονται και από τη G-league του ΝΒΑ) και κατά πόσον μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την πορεία της ομάδας τους.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:

(+) Τα 3/5 της ομάδας είναι Έλληνες που ξέρουν την κατηγορία

Αδυναμίες:
(-) Αδύναμη έδρα με λίγο κόσμο. Ομάδες με οργανωμένους κερδίζουν εύκολα τη μάχη της κερκίδας
(-) Δεν έχει κάποιον παίκτη που να ξεχωρίζει
(-) Ερωτηματικό οι Αμερικάνοι

Ευκαιρίες:
(?) Βάσει ρόστερ, πολλές Έλληνες παίκτες που αρκετοί εξ αυτών είναι ακόμα νέοι σε ηλικία μπορούν να πάρουν την ευκαιρία τους και να αναδειχθούν (Ερμείδης, Λεγκίκας, Μαστρογιαννόπουλος)

Απειλή:
(*) Θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού






Ηρακλής
Έτος ίδρυσης: 1924
Γήπεδο: Κλειστό Λαυρίου
Περσινή θέση: 2η (Α2)



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Από τα πιο ιστορικά σωματεία. Έχει 2 πρωταθλήματα ενώ έχει βρεθεί σε 3 τελικούς κυπέλλου Ελλάδος. Παράλληλα, στην Ευρώπη έχει βρεθεί 2 φορές στον ημιτελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων ενώ την περίοδο 2000-01 βρέθηκε μέχρι και τους «16» της Σουπρολίγκα. Την περίοδο 2003-04 κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα, όντας και η τελευταία του καλή στιγμή. Το 2006 υποβιβάζεται στην Α2 και έκτοτε η ομάδα παλεύει να βρει τη χαμένη της ταυτότητα. Η ομάδα ξαναβρέθηκε στην Α1 την περίοδο 2010-11 όπου και τερμάτισε στην τελευταία με τον Ηρακλή να αποτελεί για τα επόμενα χρόνια, ομάδα – «ασανσέρ» μεταξύ Α2 και Β’ Εθνικής, μεταξύ οικειοθελών και αγωνιστικών υποβιβασμών. Το παν είναι η διοικητική ηρεμία. Ο Θεόδωρος Δρακόπουλος ανέλαβε τον Ηρακλή το 2015. Ο Ηρακλής την προηγούμενη χρονιά, μετά βίας είχε γλιτώσει τον υποβιβασμό στη Β’. Την επόμενη τερμάτισε 9ος και φτάνουμε την περίοδο 2016-17. Αν και 2ος στην κανονική διάρκεια, ο Φάρος Κερατσινίου του Βαγγέλη Τσάπα του «κλέβει» τη μπουκιά μέσα από το στόμα στα playoff. Την επόμενη φορά, ίδιο οδυνηρό φινάλε. Αν και 3ος στο πρωτάθλημα, διασταυρώνεται με τον Απόλλωνα Πάτρας που είχε επικρατήσει δις στο πρωτάθλημα, χάνει και άλλη μία στα μπαράζ και μένει με την όρεξη. Η τρίτη φορά ήταν και η φαρμακερή. Κόντραρε όσο μπορούσε τον Ιωνικό που ήταν το απόλυτο φαβορί της κατηγορίας. Στο Β’ Γύρο ωστόσο, δε μπόρεσε να ακολουθήσει. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά του από τους διώκτες του ήταν εμφανής. Κατέλαβε άνετα τη 2η θέση, διαφύλαξε το πλεονέκτημα έδρα και με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκε στη Basket League.

Αξιόλογοι παίκτες που φόρεσαν τα κυανόλευκα: Κακιούσης, Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας, Σχορτσιανίτης, Παπαδόπουλος, Ίνγκραμ, ΜακΝτάνιελ, Μπέρι, Τάρπλεϊ, Καράσεφ, Ζντοβς κ.ά.


Η ομάδα: Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, ο Ηρακλής κινήθηκε γρήγορα και στοχευμένα στο μεταγραφικό παζάρι. Αρχικά, άλλαξε τον προπονητή του, φέρνοντας αντί του Μέξα τον Καστρίτη από τον γειτονικό Άρη. Κράτησε έναν εκ των στυλοβατών, την περσινή χρονιά, τον Κώστα Κακαρούδη (16,2π., 3,7 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ) όπως και τους «παλιούς» Καλαϊτζίδη και Γεωργαλά. Ωστόσο, η πλήρης ανανέωση του ρόστερ ήταν επιβεβλημένη καθώς άλλα τα ήθη και οι δυσκολίες της Α’ Κατηγορίας. Ψώνισε από Ισραήλ και Τσεχία κάνοντας πολύ καλές κινήσεις και πιο συγκεκριμένα απέκτησε τον Τζαμάλ Σούλερ με 10π. μ.ό. στο τσέχικο πρωτάθλημα και στο Champions League, τον γκαντ – σκόρερ Λενζέλ Σμιθ από την Χάποελ Εϊλάτ με περίπου 12π., 5 ριμπάουντ και 6 ασιστ ανά αγώνα όπως και τον φόργουορντ Ντέιβις Άλεξ ο οποίος αγωνιζόταν στη Νίμπουργκ σε πρωτάθλημα και Champions League έχοντας στο πρωτάθλημα 8,4π., 4,5 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα. Θετικές επίσης είναι οι κινήσεις απόκτησης των Γκάρετ από ΠΑΟΚ και Οκερέαφορ από Κύμη με αμφότερους να έχουν διεθνείς παραστάσεις, ο ένας με συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο άλλος όντας διεθνής με την Αγγλία. Το ίδιο ισχύει και για τον Χάνλαν ο οποίος πέρσι αγωνίστηκε στη γερμανική Βόννη. Από εκεί και πέρα, οι Ζάρας από τον ΠΑΟΚ και Μανωλόπουλος από τον Ήφαιστο Λήμνου πιο πολύ προστέθηκαν για να δώσουν βάθος στην ομάδα καθώς την περσινή χρονιά είχαν μικρή συμβολή στις ομάδες τους. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η μεταγραφή του Βασίλη Καββαδά από την ΑΕΚ με τον έμπειρο σέντερ να έχει να παίξει ουσιαστικά πάνω από χρόνο λόγω τραυματισμών που τον ταλανίζουν και ενώ στους αγώνες προετοιμασίας δεν έχει λάβει μέρος.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Η έδρα του, ένα αμιγώς μπασκετικό κλειστό που του δίνει πολλή ενέργεια
(+) Ο κόσμος του, αρκεί να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια
(+) Διαθέτει μια καλή και ποιοτική αρχική πεντάδα όπως και βάθος
(+) Σοβαρή και καλή διοίκηση

Αδυναμίες:
(-) Ολοκαίνουργια ομάδα, θα χρειαστεί χρόνο για να «δέσει»

Ευκαιρίες:
(?) Θα επικεντρωθούμε στο Βασίλη Καββαδά. Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι ωστόσο από τις τελευταίες του ευκαιρίες για να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο. Αν είναι καλά, θα το κάνει
(?) Κύριο μέσο έκφρασης του κόσμου του Ηρακλή, πια, το μπάσκετ βάσει οσων συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Οι φίλοι του «Γηραιού» λογικά θα συσπειρωθούν γύρω από το τμήμα όντας μαζί με το τμήμα βόλλευ, τα πεδία στα οποία ο Ηρακλής βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο

Απειλή:
(*) Δεν θα κινδυνεύσει με τον υποβιβασμό και μάλιστα μπορεί να έχει καλό πλασάρισμα στην 6άδα – 8άδα






Λάρισα (Ερμής Αγιάς)
Έτος ίδρυσης: 1984
Γήπεδο: ΕΑΚ Νεάπολης
Περσινή θέση: 7η (Α2)



Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε: Ο Ερμής Αγιάς άρχισε να μπαίνει στο χάρτη του μπάσκετ από το 2015 όταν και ενεπλάκη διοικητικά ο Θοδωρής Ριζούλης. Έκτοτε, ο Ερμής σημειώνει διαδοχικές ανόδους από το Α’ Τοπικό στη Γ’ Εθνική και από εκεί στη Β’, έχοντας στις τάξεις το Νέστορα Κόμματο. Στην Α2 βρέθηκε μέσω ανακατατάξεων. Η πρώτη χρονιά ήταν αναγνωριστική. Τη δεύτερη πήραν την απόφαση να αφήσουν τη φυσική έδρα της ομάδας (κλειστό 300 θεατών) και να μεταβούν στο ΕΑΚ Νεάπολης, εγχείρημα που δεν αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από τους Λαρισαίους. Αν και ήταν 3ος στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, έχοντας κερδίσει μάλιστα στην έδρα τους δύο πρωτοπόρους (Ιωνικό και Ηρακλή), κάτι οι τρεις αλλαγές προπονητή, κάτι η φυγή του Κούκσιτς ο οποίος ήταν το Α και το Ω στην επίθεση της ομάδας, αποδυνάμωσε την ομάδα και στο τελευταίο 1/3 του πρωταθλήματος, έμεινε από δυνάμεις, τερματίζοντας 7οι. Τελικά η άνοδος θα έρθει με τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2 και ενώ καμία από τις πιο πάνω ομάδες της Α2, δε θέλησε να λάβει μέρος. Η διεκδίκηση της wild card έγινε μεταξύ του Ερμή Αγιάς και του Κοροίβου με τον Ερμή να κερδίζει ομόφωνα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ομάδα άλλαξε το όνομά της σε «Λάρισα». 


Η ομάδα: Ο πρόεδρος της ομάδας γνωρίζοντας ότι είναι ένα αρκετά ριψοκίνδυνο εγχείρημα – άνοιγμα, πήρε την απόφαση να μετονομάσει την ομάδα σε «Λάρισα» προκειμένου να απευθυνθεί σε όλη την πόλη. Η ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο κλειστό της Νεάπολης. Σίγουρα επίσης, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τα λάθη του ΓΣΛ Φάρος προκειμένου να τύχουν μεγαλύτερης αποδοχής.
Στα αγωνιστικά, αν και είχε συμφωνήσει αρχικά με τον Κώστα Κεραμιδά, η αλλαγή κατηγορίας έφερε την απομάκρυνση του εν λόγω και τον ερχομό του Βασίλη Φραγκιά. Από την περσινή ομάδα παρέμειναν μόνον οι Κόμματος, Λόλας και Τσιλούλης, όχι μόνο λόγω ικανότητας μιας και οι τρεις έκαναν καλό πρωτάθλημα πέρσι στην Α2 αλλά και λόγω κύρους και αρχών. Από εκεί και πέρα, έχει κάνει πολύ αξιόλογες και στοχευμένες κινήσεις τόσο από την Α2 όσο και από την Α1 αλλά και το εξωτερικό. Για την «αεροπορία» πήρε τον Παρκς από τον Προμηθέα, κάνοντας καλή χρονιά εκεί, τον Μπέικερ από τη Διναμό Βουκουρεστίου (13,1π. και 5,4 ριμπάουντ ανά αγώνα) ενώ ενέταξε στο δυναμικό του έναν εκ των κορυφαίων ψηλών της Α2, τον Πέτρο Μελισσαράτο, επαναφέροντάς τον σε υψηλό επίπεδο και πάλι (12π., 5,5 ριμπάουντ και 1 τάπα ανά αγώνα, πέρσι στην Καστοριά). Από την Καστοριά για να δώσει βάθος στον πάγκο πήρε και τον Βαβάτσικο ο οποίος είχε ξαναπεράσει από τη Λάρισα επί ΓΣΛ Φάρου. Επίσης, από τον Κόροιβο Αμαλιάδας, απόκτησε τον Χείλαρη ο οποίος έκανε ένα αρκετά καλό πρωτάθλημα όπου χάρη και σε αυτόν, η ομάδα του έμεινε στην Α2 (15π., 7 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα). Όσον αφορά τα γκαρντ, εξίσου καλές κινήσεις με τον Ρέινολντς από την Χαποέλ Χολόν αλλά και τους Παπαντωνίου (11,3π., 3 ριμπάουντ, 4 ασιστ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα) και Χάμιλτον οι οποίοι ήρθαν πακέτο από τον Πανιώνιο, έχοντας σημαντική συμβολή στη σωτηρία της ομάδας. Τις μεταγραφές κλείνουν οι Μπερχανεμέσκλ από Σαραγόσα και το «κολλεγιόπαιδο» Φλόιντ.


Ανάλυση SWOT
Δύναμη:
(+) Έντονο το ελληνικό στοιχείο και οι παίκτες που έχουν παραστάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα
(+) Διαθέτει καλές μονάδες και βάθος στον πάγκο
(+) Σοβαρή και φερέγγυα διοίκηση

Αδυναμίες:
(-) Καινούργια ομάδα, θα της πάρει λίγο χρόνο για να «δέσει»
(-) Δε διαθέτει «πιστό» κόσμο και το κλειστό της Νεάπολης μπορεί να καταλήξει να φαίνεται «αχανές»

Ευκαιρίες:
(?) Γίνεται ένα καλό «πάντρεμα» Ελλήνων και ξένων παικτών. Πιο πολύ αναφερόμαστε στους Έλληνες παίκτες που είναι γνωστοί από την Α2 και κάτω και πλέον έχουν την ευκαιρία να κάνουν το βήμα παραπάνω στην κορυφαία κατηγορία
(?) Το εγχείρημα φαίνεται να έχει καλή πορεία καθώς ήδη έχουν πουληθεί 300 κάρτες διαρκείας με την πώληση να συνεχίζεται
(?) Το Λαρισινό μπάσκετ είναι χρόνια χωρίς κάποιο σοβαρό και αξιόπιστο εκπρόσωπο σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει

Απειλή:
(*) Έχει γίνει μεγάλη υπέρβαση – άνοιγμα από τον πρόεδρο της ομάδας. Αν δεν αγκαλιαστεί ή δεν πετύχει το εγχείρημά του, είναι πιθανό να έχει την τύχη άλλων ομάδων από την εν λόγω περιφέρεια που δοκίμασαν αλλά δεν. Κοινώς, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον αφανισμό
(*) Αν και το πιο λογικό είναι η Λάρισα να παλέψει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, εκτιμούμε ότι μπορεί να πλασαριστεί και εντός 10άδας
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: