Γράφει ο Πέτρος Ιωσηφίδης


Έτσι λέει ο θυμόσοφος λαός και έτσι ισχύει στην περίπτωση των πρωταθλημάτων της Super League 2 και της Football League, πόσο μάλλον όταν οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με τη Super League 2 να μεταθέτει την έναρξη του πρωταθλήματος από τις 15 στις 29 Σεπτέμβρη λόγω του θολού τοπίου που επικρατεί στα τηλεοπτικά.

Ως γνωστόν, ο πρώην αρμόδιος υπουργός, κ. Βασιλειάδης σε μια ένδειξη πολιτικαντισμού, αποφάσισε ότι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η αναδιάρθρωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ότι αφορά τη Β’ Εθνική και κάτω, μέσα στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε το κόμμα του, ήταν ένα μήνα (!!) πριν ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Και τι αναδιάρθρωση… Όσοι προβιβάστηκαν από τη Γ’ Εθνική, ουσιαστικά θα αγωνίζονταν εκ νέου στην ίδια κατηγορία με απλά πιο αυξημένο και ανταγωνιστικό επίπεδο, όσοι έμειναν, έχασαν μια κατηγορία και όσοι έπεσαν έχασαν δύο. Ο ορισμός του πολιτικαντισμού που γράφτηκε πιο πάνω είναι ότι «στα λόγια», δόθηκε η εντύπωση ότι τα πρωταθλήματα της SL2 και τη FL, θα είχαν σημαντικά έσοδα από τα τηλεοπτικά (τα ποσά που ακούγονταν ότι θα «μοίραζε» η ΕΡΤ προκαλούσαν αίσθηση, θυμίζοντας εποχές παχιών αγελάδων). Τι κι αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Τι κι αν στην Ελλάδα, έχουμε συνηθίσει πια το κράτος να μην έχει συνέχεια, κοινώς η κάθε νέα κυβέρνηση να προσπαθεί να σβήσει μονοκοντυλιά ότι έκανε η προηγούμενη. Γνωστή και παραδοσιακή τακτική, η αποδόμηση του προηγούμενου για να φανεί ο νυν.

Η κυβέρνηση λοιπόν άλλαξε και εμφανίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, στις αρχές Σεπτέμβρη, δια του νέου υπουργού, κ. Αυγενάκη, στην κλήρωση της SL2 και της FL. Εκεί ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα ποσά των τηλεοπτικών είναι υπέρογκα σε μια περίοδο «εξορθολογισμού», συνεπώς δεν ισχύουν και έκτοτε έχουν γίνει επαφές για δραστικό «ψαλίδι» που ξεκινά από τη SL1 και φτάνει μέχρι τη FL και αγγίζει μέχρι και το 60%. Στην Α’ κατηγορία, τα βρήκαν. Στη FL παρ’ ότι δεν έχει διευκρινιστεί το «ψαλίδι», διέρρευσε ήδη ότι η ΕΡΤ θα είναι παρούσα (τουλάχιστον για φέτος) και μάλιστα την 1η Αγωνιστική, θα δείξει το Αιγάλεω – Καλαμάτα. Το μεγάλο αγκάθι ωστόσο είναι η SL2. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που κάποιες ομάδες, με αιχμή του δόρατος τη Δόξα Δράμας δια στόματος του προέδρου της, πνέουν τα μένεα κατά της Πολιτείας καθ’ ότι δεν γνωρίζουν ακόμα το ποσό που τους αντιστοιχεί με ότι αυτό συνεπάγεται μεταγραφικά κι ενώ το πρωτάθλημα είναι προ των πυλών. Αλήθεια, σε ποια σοβαρή χώρα, 5 μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα γινόταν μια τέτοια σύσκεψη και θα αποφασιζόταν τελικά, μετάθεση ημερομηνίας;

Απ’ ότι φάνηκε, «στα του οίκου μας», η οικογένεια Τσιριγώτη είχε υπόψιν της όλη την παραπάνω ανωμαλία. Κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι, από νωρίς, με ίδιες δυνάμεις. Κράτησε έναν βασικό κορμό και έφερε στην ομάδα παίκτες, στοχευμένα, βασιζόμενη στα οικονομικά μέσα που διαθέτει. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια, και οι άλλες 13 ομάδες κινήθηκαν με βάση αυτή τη λογική. Δηλαδή, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που θα λάβουν από την ΕΡΤ πέρα από «σου’ πα – μου’ πες», έχτισαν ρόστερ κινούμενες στα δικά τους κυβικά (το αν οι συμφωνίες βέβαια θα τηρηθούν είναι ένα άλλο θέμα). Πέρα όμως από τη μεταγραφική ενίσχυση με ίδια μέσα, η οικογένεια Τσιριγώτη επένδυσε ένα σημαντικό ποσό και στον εκσυγχρονισμό του γηπέδου της Νεάπολης, όπου το χορτάρι, το γυμναστήριο, τα αποδυτήρια και οι χώροι του όπως και άλλες μικρές βελτιωτικές κινήσεις έλαβαν χώρα. Όχι για να βγάλει γούστα, ούτε για καλλωπισμό, ασχέτως αν η εικόνα από το τελευταίο φιλικό στη Νεάπολη, άρεσε ως προς τα του γηπέδου. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Γιατί ενώ η Νίκαια είναι έτοιμη για τη FL, 3 εβδομάδες πριν την επίσημη σέντρα, τα Τρίκαλα που θεωρούνται και διεκδικητές της ανόδου κάνουν αγώνα δρόμου και ενδεχομένως να παίξουν και εντός έδρας αγώνες σε άλλο γήπεδο μιας και οι εργασίες του χορταριού βρίσκονται ακόμα πίσω. Αντίστοιχα προβλήματα έχει και ο Διαγόρας όπως και ο Ιάλυσος μιας και τα γήπεδά τους δε διαθέτουν καθίσματα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκδώσουν εισιτήρια όπου δεν υπάρχει κάθισμα (βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος), όπως επίσης και τα αποδυτήρια της έδρας του Διαγόρα είναι ακατάλληλα, για τέτοιο επίπεδο όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Ροδιακή». Και δεν είναι οι μόνοι.

Δεδομένου ότι δεν ακολουθεί προεκλογική περίοδος, ας ελπίσουμε ότι η δέσμευση για 100 εκ. ευρώ που θα δοθούν από την Πολιτεία για να αναβαθμιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν αποτελούν ένα άλλο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Το είπαμε και στον τίτλο, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» κυρίως για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Όμως, έτσι, με τέτοια αβεβαιότητα και όλα στο «πόδι» δε μπορεί να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο και βασικά το ποδόσφαιρο πίσω από τη βιτρίνα, δηλαδή από SL2 και κάτω. Χρειάζεται μακρόπνοο σχέδιο και όραμα.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: