Του Κώστα Μαρούντα 



Ήρθε επιτέλους η ώρα για την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος της Football League. Ήρθε η ώρα για τον ποδοσφαιρικό Ιωνικό να ξεκινήσει ένα καινούριο ταξίδι, σε ωραιότερα μέρη. Και με στόχο αυτά να γίνουν ακόμα ωραιότερα τα επόμενα χρόνια. Από τη στιγμή της κλήρωσης η ομάδα της Νίκαιας γνώριζε το πρόγραμμά της, επομένως και τον πρώτο αντίπαλο. Αυτός είναι η ομάδα των Τρικάλων, μία ομάδα με αρκετές φιλοδοξίες. 

Το πρόσφατο παρελθόν και το παρόν


Ο Α.Ο. Τρικάλων, όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας, με εξαίρεση την περσινή χρονιά που επέφερε τον υποβιβασμό της από τη δεύτερη στην ιεραρχία εθνική κατηγορία, τα τελευταία χρόνια ήταν ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της συγκεκριμένης κατηγορίας. Και αυτό γιατί τερμάτιζε αρκετά ψηλά στην τελική βαθμολογία. Όμως, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και στη θεσσαλική ομάδα οφείλουν να μην κολλήσουν σε αυτό. Πλέον, ελέω αναδιάρθρωσης Βασιλειάδη..., βρίσκονται σε άλλη κατηγορία, άσχετα αν παραμένουν και φέτος στη Football League... Eπομένως, οι καινούριες αναγκαιότητες είναι πολλές. Και να χτιστεί η δυνατή ομάδα που θέλουν οι άνθρωποί της, και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της (νέας) κατηγορίας, και να επιτευχθούν (αν μπορούν) αποτελέσματα μέσα στα γήπεδα που θα επιτρέψουν την επίτευξη των υψηλών στόχων.


Τα φιλικά και οι δύο προκρίσεις στο Κύπελλο Ελλάδας

Στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας που έδωσαν τα Τρίκαλα έφεραν σε γενικές γραμμές αρκετά καλά αποτελέσματα. Νίκησαν κατά σειρά την Κ20 της ΑΕΚ με 1-0, τον ΑΟ Σελλάνων με 2-0, το Λεβαδειακό με 3-1 (στη Λιβαδειά), τον Απόλλωνα Λάρισας με 1-0 (στη Λάρισα), τον ΑΣ Μετεώρων με 3-0 και το Διγενή Νεοχωρίου 2-0. Αμέσως μετά αγωνίστηκαν σε ένα πολύ δυνατό φιλικό με την ΑΕΛ στο Στάδιο της Καλαμπάκας, από την οποία ηττήθηκαν με 0-1. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το φιλικό η ομάδα της Λάρισας χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστές όπως οι Στάνκοβιτς, Ζίζιτς, Γκοϊκοβιτς, Μπέρτος, Μπάλας, Κάτσε, Μιλοσάβλιεβιτς, Χαλκιαδάκης, Ουάρντα, Νούνιτς και Φιλίπποβιτς, γεγονός που αύξησε κατά πολύ το δείκτη δυσκολίας για τα Τρίκαλα. Στάθηκαν, όμως, πολύ καλά.
Αλλά και σε επίσημους αγώνες, και πιο συγκεκριμένα στο Κύπελλο Ελλάδας, τα Τρίκαλα δημιούργησαν σημαντικές προσδοκίες για τη συνέχεια, αφού μπόρεσαν να πάρουν δύο σημαντικές προκρίσεις που τόνωσαν σημαντικά το ηθικό. Πρώτος αγώνας με Επισκοπή στην Κρήτη, νίκη με 1-2 και πρόκριση. Aμέσως μετά, στον επόμενο γύρο, ήταν η σειρά της Δόξας Δράμας να λυγίσει με 1-0 στο Αλκαζάρ της Λάρισας (το γήπεδο των Τρικάλων δεν είναι ακόμα έτοιμο για χρήση λόγω εργασιών βελτίωσης). Από την παράθεση των αποτελεσμάτων βλέπουμε πως τα Τρίκαλα στο ξεκίνημα της σεζόν είτε σε φιλικά, είτε στο Κύπελλο, έχουν νικήσει τρεις ομάδες της Super League 2, τον Λεβαδειακό, τον Απόλλωνα Λάρισας, και τη Δόξα Δράμας. Μετά τη Νεάπολη και τον αγώνα της πρεμιέρας με τον Ιωνικό, τα Τρίκαλα θα πάνε στη Ρόδο για να αντιμετωπίσουν το Διαγόρα. Στην τρίτη αγωνιστική θα υποδεχτούν τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ η πρώτη πεντάδα των φετινών αγώνων θα κλείσει με την Τρίγλια (εκτός έδρας) και την Καβάλα (εντός έδρας).



Δηλώσεις που φανερώνουν φιλοδοξίες



Με αφορμή την κλήρωση της Football League ο προπονητής της ομάδας Περικλής Αμανατίδης, ο οποίος διανύει την τρίτη του θητεία στα Τρίκαλα (οι δύο προηγούμενες είχαν λάβει χώρα το 2015 και το 2017) είχε δηλώσει αμέσως μετά τα εξής: «Όπως έχω πει και στο παρελθόν καμία κλήρωση δεν είναι καλή ή κακή. Η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει με όλους τους αντιπάλους που θα παίξει μέσα η έξω. Εύκολα ένα πλεονέκτημα γίνεται μειονέκτημα και ένα μειονέκτημα γίνεται πλεονέκτημα. Η ίδια η ομάδα τα ορίζει όλα». 




Λίγες μέρες αργότερα, στις δηλώσεις που είχε κάνει μετά το (νικηφόρο) αγώνα Κυπέλλου με την Επισκοπή, είχε πει πως θεωρεί τα Τρίκαλα μία ομάδα που θα μπορούσε να συμμετάσχει στη Super League 2. «Και για αγωνιστικούς, και για άλλους λόγους» ήταν η αποστροφή του λόγου του, μάλλον σε ένα μικρό δείγμα του τρόπου σκέψης που διέπει τους ανθρώπους της πρώτης αντιπάλου του Ιωνικού στο φετινό πρωτάθλημα.

Αλλά και ο ίδιος ο Ηλίας Αϊβάζογλου, ο άνθρωπος που κρατάει εδώ και αρκετούς μήνες τα διοικητικά ηνία του συλλόγου, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος σε δικές του δηλώσεις λίγο καιρό πριν. Είχε ζητήσει, τότε, τη στήριξη του κόσμου και των επιχειρήσεων του νομού, γιατί «η ομάδα πάει για πρωτάθλημα και αυτό φαίνεται στο ρόστερ που έχει διαμορφώσει». Μίλησε, επίσης, για το πάθος του για την ομάδα, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως πέρυσι είχε μεγάλη πίεση λόγω του σύντομου χρόνου που βρισκόταν σε αυτήν. Αντιθέτως, φέτος, είχε τη σχετική άνεση για να προχωρήσει στις δέουσες επιλογές.


Είναι ευδιάκριτο πως στα Τρίκαλα προσπαθούν να δημιουργήσουν μία συγκεκριμένη ψυχολογία στους παίκτες της ομάδας. Ίσως και για αυτό το λόγο να έγιναν και ορισμένα φιλικά με ομάδες που θα επέτρεπαν θετικά αποτελέσματα, δηλαδή με ομάδες όπως ο ΑΟ Σελλάνων, τα Μετέωρα και ο Διγενής Νεοχωρίου. Όμως, όλα θα κριθούν στο πραγματικό πεδίο δοκιμασιών που είναι το ίδιο το πρωτάθλημα. Μέσα στα γήπεδα θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ομάδας των Τρικάλων. Και όλοι εμείς, θα αντιληφθούμε τη δυναμικότητα όλων των ομάδων μετά από ένα απαραίτητο αγωνιστικό δείγμα. Το ρόστερ και οι αριθμοί:

Τερματοφύλακες: Γιακουμής (21), Ζαρόπουλος (1), Ψωμιάδης (13), Μπουρούσης (16) Αμυντικοί: Νταλόσι (20), Βέρτζος (5), Σανδραβέλης (22), Γιαννίτσης (3), Γρηγορόπουλος (17), Νιάρος (31), Ντόσης (77), Αϊβάζογλου (2), Οικονομόπουλος (23) Μέσοι: Ντιέγκο Πελάεθ Σίλβα (14), Λώττας (10), Πέλκας (74), Νικλητσιώτης (11), Τεγούσης (6), Παπαγεωργίου (55), Ελευθεριάδης (88), Ριζογιάννης (4), Aλεξανδρής (29), Κατσαντώνης (33) Επιθετικοί: Άλεξιτς (8), Σταματής (9), Τσίπρας (7), Καμπλιώνης (19)


Και λίγη προϊστορία...

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί με γηπεδούχους τους Νικαιώτες εφτά φορές (πέντε νίκες ο Ιωνικός, μία ισοπαλία και μία νίκη οι Θεσσαλοί). Η τελευταία φορά που βρέθηκαν αντίπαλοι ο Ιωνικός και τα Τρίκαλα ήταν στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2011 στο πλαίσιο της Β΄Εθνικής, που και τότε λεγόταν (όπως μέχρι πέρυσι) Football League. Σε έναν επεισοδιακό αγώνα, που είχε διακοπεί μάλιστα για αρκετή ώρα (εκείνη την εποχή υπήρχαν εσωτερικές έριδες στον οργανισμό του Ιωνικού), οι φιλοξενούμενοι είχαν επικρατήσει με 0-2. Ήταν η μοναδική τους εκτός έδρας νίκη επί του Ιωνικού μέχρι τώρα...



Στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου τόσο ο Ιωνικός (εξαιτίας σοβαρών παρατυπιών), όσο και τα Τρίκαλα (λόγω πλαστής εγγυητικής επιστολής στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) υποβιβάστηκαν, παρότι είχαν εξασφαλίσει ο μεν Ιωνικός τη συμμετοχή του σε αγώνες πλέι άουτ, τα δε Τρίκαλα σε αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Ά Εθνική. Εκείνη η εποχή ήταν, άλλωστε, αυτή στην οποία έπαψε να υπάρχει ως ΠΑΕ ο Ιωνικός, καθώς αποσύρθηκε και από τη Γ΄Εθνική συμμετέχοντας στην αγωνιστική περίοδο 2011-2012 στη Δ΄Εθνική. Ένας κύκλος είχε κλείσει, περιλαμβάνοντας και τα Τρίκαλα, ένας νέος ξεκινάει με τα Τρίκαλα...


Τη σεζόν 1999-2000 οι δύο ομάδες είχαν αγωνιστεί στο πλαίσιο της Ά Εθνικής, με τον Ιωνικό να «δείχνει τα δόντια του»: Τρίκαλα-Ιωνικός 2-2 και Ιωνικός-Τρίκαλα 5-1

ΥΓ Ο Ηλίας Αϊβάζογλου τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας χάρη στα όσα λέει και κάνει για την -κατ΄αυτόν- πλαστή φορολογική ενημερότητα του Απόλλωνα Πόντου (που θα αγωνιστεί καλώς εχόντων των πραγμάτων στη φετινή Super League 2). Ισχυρίζεται, δε, πως έχει στα χέρια του έγγραφη απάντηση από τον ΕΦΚΑ, γιατί «όταν έχεις έννομο συμφέρον, ο ΕΦΚΑ τη δίνει. Και εφόσον υπάρχει έννομο συμφέρον, η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Μετά, δεν θα έχει αξία». Τη Δευτέρα, μάλιστα, με εξώδικό της η ΠΑΕ ΑΟ Τρίκαλα ζήτησε την αναστολή των πρωταθλημάτων της Super League 2 και της Football League μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης για την υπόθεση. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως τα Τρίκαλα ψάχνουν κι άλλους τρόπους (εκτός του αγωνιστικού), για να επιστρέψουν στη δεύτερη στην ιεραρχία κατηγορία...
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: