Του Κώστα Μαρούντα


To φετινό πρωτάθλημα της Football League ξεκίνησε και πια οι ομάδες συστήνονται η μία στην άλλη. Δεύτερη αγωνιστική και ο Ιωνικός πάει στην Ήπειρο για να αντιμετωπίσει σε μία εκτός έδρας αναμέτρηση τον Θεσπρωτό. Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν θα γίνει στην έδρα του Θεσπρωτού στην Ηγουμενίτσα, αλλά στο Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ανατολής στα Ιωάννινα. Και αυτό γιατί στο γήπεδό του πραγματοποιούνται βελτιωτικά έργα. 


Το πρόσφατο παρελθόν και το παρόν


Η περσινή επιτυχία του Θεσπρωτού να ανέβει από τη Γ΄Εθνική θυμίζει σε κάτι την αντίστοιχη πορεία του Ιωνικού. Στην ομάδα της Ηγουμενίτσας όταν ξεκίνησε η αγωνιστική περίοδος δεν περίμεναν την άνοδο. Όμως, η ομάδα μετά τα Χριστούγεννα ανέβασε απόδοση και παρουσίαζε μεγάλη βελτίωση. Όπως ακριβώς συνέβη και με την ομάδα της Νίκαιας. Τότε ήταν που, σύμφωνα με δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ομάδας Λεωνίδα Μάστορα «άρχισε να μας βάζει σε σκέψεις και να ενισχύει την πίστη μας, ότι έστω και σα δεύτεροι μπορούμε να διεκδικήσουμε την άνοδο, όπως και έγινε. Μπορούσαμε να πάρουμε και την πρώτη θέση και να βγούμε απευθείας στη Β’ Εθνική». Η άνοδος, τελικά, ήρθε μετά από διπλούς αγώνες μπαράζ με τη Νίκη Βόλου και πανηγυρίστηκε δεόντως, καθώς έγινε αντιληπτή ως ένα πολύ σπουδαίο γεγονός για ολόκληρη την περιοχή. Μάλιστα, ο Θεσπρωτός νίκησε και στους δύο αγώνες, 0-1 στο Βόλο και 2-0 εντός έδρας. Ήταν μία εξέλιξη που ξάφνιασε πολλούς, καθώς πριν από εκείνους τους δύο αγώνες οι περισσότεροι θεωρούσαν ως φαβορί τη Νίκη. 

Οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσπρωτίας έγιναν ύστερα ΠΑΕ (νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Θεσπρωτός είναι εδώ και λίγο καιρό ο Νικόλαος Τσιάπος), και προχώρησαν στη δημιουργία της ομάδας που θα παλέψει στη Football League με βασικές επιδιώξεις τη δημιουργία ενός μαχητικού και αξιόπιστου συνόλου με συνοχή, που θα αποφύγει πιθανές περιπέτειες υποβιβασμού. Tέτοιες μέρες, πριν από 40 χρόνια, η συγκεκριμένη ομάδα είχε δώσει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της στις εθνικές κατηγορίες, καθώς είχε αντιμετωπίσει τον Οκτώβριο του 1979 τη Ζάκυνθο. 

Όμως, αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους πάντες είναι το παρόν. Ίσως το πιο ξεχωριστό σημείο αναφοράς για το φετινό Θεσπρωτό να είναι η πρόσληψη στη θέση του προπονητή μίας σημαντικής φυσιογνωμίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενός ανθρώπου που διακρίθηκε και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής, του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο ίδιος επιχειρεί να δώσει το δικό του στίγμα και να εμφυσήσει τη νοοτροπία που έχει για το ποδόσφαιρο στο περιβάλλον της νέας του εργασίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μιλώντας για το στόχο του Θεσπρωτού στις μέρες που αυτός θα βρίσκεται στην τεχνική καθοδήγηση της ομάδας, ο Ρότσα ανέφερε τα εξής: «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης πάνω στο ποδόσφαιρο, θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα από το συνηθισμένο ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον στις κατηγορίες αυτές. Ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει τη προσπάθεια αυτή, θα γίνει αθλητικό κέντρο, να έχουμε ανέσεις και να φτάσουμε σε ένα σημείο που θέλουμε όλοι». 


Τα φιλικά και το Κύπελλο Ελλάδας

Στα φιλικά ο Θεσπρωτός δεν προκάλεσε και κανέναν ιδιαίτερο ντόρο. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματά του δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Νίκησε μεν το Σούλι Παραμυθιάς με 2-1, αλλά ηττήθηκε με 3-1 στους Ζωσιμάδες από τον ΠΑΣ Γιάννινα και 3-2 στην Πρέβεζα από την τοπική ομάδα, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλος με 3-3 με την Αναγέννηση Άρτας στην Άρτα.

Οι επίσημες υποχρεώσεις ξεκίνησαν με αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας, ο οποίος όμως δεν εξελίχθηκε με επιτυχημένο τρόπο, αφού ο Θεσπρωτός ηττήθηκε με 2-1 από τον Αετό Οφρυνίου. Στο πρωτάθλημα της Football League τα έφερε έτσι η κλήρωση και ο Θεσπρωτός θα βρισκόταν στην πρεμιέρα απέναντι στην ομάδα που πέρυσι αντιμετώπισε στη διαδικασία των μπαράζ, τη Νίκη Βόλου. 

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα κατέβηκε σε αυτόν τον αγώνα της φετινής πρώτης αγωνιστικής με αμυντικούς προσανατολισμούς. Ο Θεσπρωτός είχε την ατυχία να φάει γκολ ελάχιστα πριν αποσυρθούν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Η Νίκη πόνταρε σε αυτό το πλεονέκτημα και στην επανάληψη μπήκε για να καθαρίσει τον αγώνα όσο πιο νωρίς μπορούσε. Πράγμα που έκανε, καθώς το 2-0 διαμορφώθηκε ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου του δευτέρου ημιχρόνου, και έτσι το γκολ με το οποίο ο Θεσπρωτός μείωσε στο τελικό σκορ (2-1) δεν άλλαξε την ουσία του πράγματος: πως οι Βολιώτες πήραν το πρώτο τους τρίποντο για τη νέα χρονιά. Έτσι, ο Θεσπρωτός απέναντι στον Ιωνικό έχει και την έξτρα επιθυμία να πάρει βαθμό ή βαθμούς, σβήνοντας κάπως τις συνέπειες της ήττας στην πρώτη αγωνιστική και κάνοντας το δικό του «σεφτέ». Και, μάλιστα, μπροστά στους φίλους του και απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της κατηγορίας...

Στις επόμενες τρεις αγωνιστικές ο Θεσπρωτός θα πάει στη Ρόδο για να παίξει με το Διαγόρα, στο Βόλο για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Ολυμπιακό, για να κλείσει η πρώτη πεντάδα υποδεχόμενος την Τρίγλια.

Tερματοφύλακες: Κινάλης (34), Κωνσταντάκος (22), Ντάνης (71)
Αμυντικοί: Λώλος (41), Νόνης (4), Καρβούνης (3), Σταυρίδης (5), Σερβιλάκης (23), Πανταζής, Βιγιαφάνε (27), Βαγγ. Κωνσταντίνου (2)
Μέσοι: Κατσέλης (12), Χατζοβασιλάκης (6), Ραμίρεζ (18), Μπίκας (10), Κωνσταντακόπουλος (14), Ραμίρεζ (18), Ευθυμίου (99)
Επιθετικοί: Δημητρούλας (17), Bασ. Κωνσταντίνου (7), Γκέκας (77), Γώγος (11), Ντάλα Κόστα (20), Κολλάς (9)
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: