«Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο», είναι η φράση που αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο. Και στη Νίκαια σίγουρα κανείς δεν ψάχνει ούτε δικαιολογίες ούτε άλλοθι για την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.


 Του Κωνσταντίνου Χαλκιαδάκη,

Καμία δικαιολογία δεν χρειάζεται να επιστρατευτεί για την ήττα του Ιωνικού από τον Παναθηναϊκό. Έπαιζε ο νεοφώτιστος στην Α1 Ιωνικός με τον νταμπλούχο Ελλάδας. Αν κάποιος έχει ενστάσεις, τότε αρκεί να διαβάσει ξανά αργά την προηγούμενη πρόταση, έτσι για να το «ελαφρύνουμε» και λίγο…

Η ομάδα του Νίκου Βετούλα είχε την ατυχία να πέσει επάνω στον ΠΑΟ, λίγες ημέρες μετά τον αποκλεισμό του στο κύπελλο, την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη και τα… γκάζια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Έτσι, οι «πράσινοι» δεν είδαν ποτέ το ματς ως «αγγαρεία» αλλά μπήκαν για να το καθαρίσουν από την πρώτη κατοχή μπάλας. Το τελικό 107-71 δείχνει τη «δίψα» των γηπεδούχων για μία νίκη που θα έφερνε λίγη ηρεμία ενόψει «διαβολοβδομάδας» στη Euroleague.

Την ίδια ώρα ο Ιωνικός δεν κατάφερε να ανακόψει τις «ορέξεις» των αντιπάλων του, ούτε κάνοντας κάποια «έξυπνα» φάουλ που θα έριχναν τον ρυθμό. Αντίθετα, πήγε για να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να παίξει επιθετικό μπάσκετ. Όμως, ελλείψει Μπαρτ (αλλά και Σάφτερνααρ), το εγχείρημα ήταν εξαρχής δύσκολο.

Στον αντίποδα, ο Ταϊρίς Ράις, έκανε αυτό ακριβώς που του «κόστισε» κόντρα στην Άλμπα: Ευστοχούσε κατά ριπάς από τα 6,75. «Έκλεισε» το ματς με 21 πόντους (με 2/3 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 5/6 βολές) και το τριφύλλι συνολικά 14/26 τρίποντα.

Το αντίπαλον δέος, το βαρύ πυροβολικό του Ιωνικού ήταν ο MVP της Basket League για τον μήνα Οκτώβριο, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ο οποίος βραβεύτηκε για τη διάκρισή του αυτή στο ημίχρονο του αγώνα και έσπευσε να το αφιερώσει στην οικογένειά του και στα παιδιά του σε ένα όμορφο στιγμιότυπο. Στο ματς του ΟΑΚΑ ο «Άγιος Λουκάς» σταμάτησε στους 23 πόντους (2/5 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 7/7 βολές, 5 ριμπάουντ).

Ακόμα, καλή εμφάνιση και από τον Τζαμάλ Τζόουνς με 16 πόντους (2/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 3/4 βολές) αλλά και από τον Δημάκο 10 πόντοι (2/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα).

Ο Ιωνικός δεν βρήκε τις λύσεις που θα ήθελε ο Νίκος Βετούλας μέσα στο «ζωγραφιστό» και το ποσοστό 10/30 δίποντα να αποτυπώνει εν μέρει την αδυναμία των Νικαιωτών κάτω από το καλάθι.

Σε κάθε περίπτωση, για να συνοψίζουμε: Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, που κερδίζει τον Ιωνικό στα ίσια, χωρίς να αναζητήσει κανείς δικαιολογίες και ούτε χρειάζεται να «ταμπουρωθεί» πίσω από «άλλοθι». Ίσα ίσα. Είναι μία βαριά ήττα μεν αλλά απέναντι σε με μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη δε, τη χρονική συγκυρία, μάλιστα, που «καιγόταν» για μία καλή εμφάνιση.

Άλλωστε, το ματς του ΟΑΚΑ κόντρα στον ΠΑΟ, δεν είναι από εκείνα που περιμένεις να χτυπήσεις για να πάρεις τη νίκη. Και δεν έχει λογική να επιμείνεις ιδιαίτερα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Έτσι, πολύ σοφά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δόθηκε χρόνος συμμετοχής στον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που ξεκίνησε βασικός, ο οποίος επέστρεψε και επισήμως στην ενεργό δράση, ως αναμενόταν, αλλά και στον «δεινόσαυρο» Σωτήρη Κατούφα, τον rookie στην Α1, Ανδρέα Παπαδόπουλο αλλά και τον Γιώργο Κουντουρά.

Η συνέχεια; Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, αρχής γενομένης με τον Κολοσσό Ρόδου στο «Σοφία Μπεφόν» το ερχόμενο Σάββατο 23 Νοεμβρίου (15:45, ΕΡΤ SPORTS / ERTPlay4). Το παιχνίδι κόντρα στους Ροδίτες έχει σίγουρα χαρακτήρα «εκδίκησης» για τους Νικαιώτες μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο τον περασμένο Οκτώβριο στον «Πλάτωνα».

Υ.Γ.: Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει γνωστό τι συνέβη με τον τραυματισμό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Ευχή όλων να μην είναι κάτι σοβαρό.
Share To:

Ionikos News

Post A Comment: