Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Τα περσινά μπαράζ για την άνοδο από τη Γ΄Εθνική ήταν μία διαδικασία που εξελίχθηκε ευχάριστα για το Διαγόρα Ρόδου. Και αυτό γιατί κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Καλαμάτας και να πάρει το εισιτήριο για τη Football League δίχως να χρειαστεί να εμπλακεί στο καλοκαιρινό θρίλερ για τις ομάδες που θα έπαιρναν πιθανές άδειες θέσεις. Από άνοιξη ο Διαγόρας φρόντισε για το φθινόπωρό του, λοιπόν... Στον πρώτο αγώνα στη Ρόδο ο Διαγόρας είχε επικρατήσει με 1-0 της Καλαμάτας. Στον επαναληπτικό, στη Μεσσηνία, οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση. Τελικά, ο Διαγόρας έχασε με 2-1, αλλά χάρη στο εκτός έδρας τέρμα του πήρε την άνοδο. 

Στις αρχές Ιούνη ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη δημιουργία της ΠΑΕ που θα συμμετείχε στη νέα κατηγορία και θα είχε το όνομα ΠΑΕ Γ.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ 1905. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε στις 100.000 ευρώ. Έτσι, ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» και ο Διαγόρας Ρόδου θα βρεθεί αυτή την αγωνιστική απέναντι στον Ιωνικό στη Νεάπολη.




Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ FOOTBALL LEAGUE

O Διαγόρας ξεκίνησε με ένα αποτέλεσμα που στο πέρασμα του καιρού μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως θετικό, καθώς απέσπασε ισοπαλία 0-0 στην έδρα της Βέροιας. Αμέσως μετά, όμως, επήλθε «απότομη προσγείωση» μιας και τα Τρίκαλα επικράτησαν εκτός έδρας επί της ομάδας της Ρόδου με 1-2. Η τρίτη αγωνιστική αποτέλεσε «βάλσαμο», με τους Ροδίτες να επικρατούν με 4-1 εντός έδρας του Θεσπρωτού. Αν και ο αντίπαλος του Διαγόρα εκείνη την αγωνιστική δεν ανήκει στα «πρώτα ονόματα» της κατηγορίας, και αξιόμαχος έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής ο ίδιος, αλλά και τέσσερα γκολ δεν βάζει καμία ομάδα εύκολα σε αυτό το πρωτάθλημα. Στην επόμενη αγωνιστική ο Διαγόρας έφυγε από την έδρα του πρωτοπόρου αυτή τη στιγμή ΟΦ Ιεράπετρας με ένα πολύτιμο 0-0 στις αποσκευές του. Αμέσως μετά έλαβε χώρα η επιστροφή στους εντός έδρας αγώνες με ένα αποτέλεσμα που έκανε θόρυβο σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο Διαγόρας λύγισε την Καλαμάτα (που τότε βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και οδηγούσε την κούρσα) με 2-0.

Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, έκτη και έβδομη αντίστοιχα, ήρθαν δύο ισοπαλίες με το ίδιο μάλιστα σκορ, το 1-1. Η πρώτη στο ροδίτικο ντέρμπι με τον Ιάλυσο (εκτός έδρας) και ύστερα με τη Νίκη Βόλου εντός έδρας. Έτσι, ο συνολικός απολογισμός του Διαγόρα είναι δύο νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Με τους δέκα βαθμούς που έχει συγκεντρώσει βρίσκεται στην έβδομη θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο ομάδα (τον ΟΦ Ιεράπετρας). Διαπιστώνουμε, δηλαδή, με μεγάλη ευκρίνεια πως ο Διαγόρας τις δύο τελευταίες αγωνιστικές έχασε πολύτιμο έδαφος σε αγώνες που θα μπορούσε να έχει καλύτερη συγκομιδή. Όμως, φάνηκε περίτρανα πόσο δύσκολη είναι η κατηγορία και πόσο εύκολα μπορεί να έρθει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Που θα κρίνεται, μάλιστα, και στις λεπτομέρειες. Επομένως, η επίτευξη στόχων είναι μία υπόθεση που απαιτεί και ποδοσφαιρική ποιότητα, και «ατσάλινα νεύρα», ενδεχομένως και αρκετή τύχη...

O Διαγόρας διαθέτει ένα ρόστερ που εύκολα προδιαθέτει για θετικές σκέψεις τους φίλους του. Όπως επαναλαμβάνουμε συχνά, πάντως, όλα αυτά αποδεικνύονται στα γήπεδα και ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές. Εκεί που ξεχωρίζουν οι ομάδες που πετυχαίνουν από τις απλά καλές. Μετά τη νίκη επί της Καλαμάτας, γύρω από το Διαγόρα ευλόγως είχε δημιουργηθεί, και καταγραφεί συνάμα, μία αύρα. Η οποία, όμως, υποχώρησε κάπως μετά τις δύο συνεχόμενες ισοπαλίες. Όμως, αλήθεια, μπορεί κάποιος να διαγράψει το Διαγόρα από τις ομάδες που μπορούν να τερματίσουν ψηλά; Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα από τους ανθρώπους της ομάδας με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο μεγάλη ανάβαση στις κατηγορίες του εγχώριου ποδοσφαίρου. Δεν διστάζουν κάποιες φορές να λένε και τις λέξεις «Σούπερ Λιγκ».

Η ομάδα της Ρόδου ξεκίνησε τη σεζόν με τον Σούλη Παπαδόπουλο στη θέση του προπονητή. Όμως, επήλθε σχετικά γρήγορη αντικατάσταση από τον Πέτρο Ρουτζιέρη. Πιο συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση της πρώτης εβδομάδας του Οκτώβρη ο Ρουτζιέρης επανήλθε στο πόστο του, αφού στην περσινή αγωνιστική περίοδο ο ίδιος είχε αναλάβει το σύλλογο στη Γ’ Εθνική οδηγώντας τον στη Football League. Φέτος, μέχρι να γίνει ξανά πρώτος προπονητής, υπηρετούσε το Διαγόρα από την κομβική θέση του τεχνικού διευθυντή. H έλευσή του λειτούργησε συσπειρωτικά, και αποτέλεσε μία νέα απαρχή. 

ΦΙΛΙΚΑ, ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΕΠΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Διαγόρας στα φιλικά που έδωσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τη νέα αγωνιστική περίοδο είχε φέρει τα εξής αποτελέσματα: Ηρακλής Μαριτσών-Διαγόρας 1-4, Ρόδος-Διαγόρας 0-0, Κερατσίνι-Διαγόρας 0-3, Ατρόμητος Περιστερίου-Διαγόρας 2-0, Πανελευσινιακός-Διαγόρας 0-2, Ιωνικός-Διαγόρας 1-2, και Ιάλυσος-Διαγόρας 1-1. Επίσης, κερδίζοντας λίγο πριν τα μέσα Σεπτέμβρη με 2-0 τη Ρόδο στον τελικό του Σούπερ Καπ της ΕΠΣ Δωδεκανήσου είχε προσθέσει ένα ακόμα τρόπαιο στην τροπαιοθήκη του.

Στο Κύπελλο Ελλάδας η φετινή προσπάθεια του Διαγόρα τελείωσε με το που ξεκίνησε, καθώς ηττήθηκε με 2-0 στην έδρα της Βέροιας και αποχαιρέτισε αρκετά πρόωρα το θεσμό. Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου δέκα μέρες μετά από αυτόν τον αγώνα, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά στην έδρα της ομάδας της Ημαθίας για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Εκεί, όπως προείπαμε, ο Διαγόρας εμφανίστηκε πιο διαβασμένος και πήρε το βαθμό της ισοπαλίας. 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Όπως γράψαμε και παραπάνω ένα από τα φιλικά που έδωσε ο Διαγόρας ήταν και εκείνο με τον Ιωνικό στη Νεάπολη προς τα τέλη Αυγούστου. Εκεί οι παίκτες του Σούλη Παπαδόπουλου (που τότε ακόμα βρισκόταν στη ροδίτικη ομάδα) είχαν επικρατήσει με 1-2. Kαι τα τρία τέρματα είχαν επιτευχθεί με εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι, ενώ η διακύμανση στο σκορ ήταν 0-1, 1-1 και 1-2 υπέρ των φιλοξενούμενων. Η αλήθεια είναι πως ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ο Διαγόρας είχε δείξει αρκετά καλά στοιχεία, τηρουμένων των αναλογιών της εποχής στην οποία διεξήχθη το φιλικό. Ήταν μία κοντρολαρισμένη ομάδα, με επικίνδυνες για την αντίπαλη άμυνα τάσεις και γερά πατήματα σε όλα σχεδόν τα σημεία του γηπέδου. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ιωνικός είχε καταφέρει να ισορροπήσει το παιχνίδι. 

Από τότε, όμως, έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως η εικόνα του Ιωνικού, αφού η ομάδα του Δημήτρη Αρναούτη εδώ και κάποιες αγωνιστικές εμφανίζεται πειστική στα περισσότερα από τα ζητούμενα στα οποία καλείται να ανταποκριθεί. Στα πραγματικά κρίσιμα, τους επίσημους αγώνες, ο Ιωνικός παρουσιάζει μία εικόνα που πείθει τους περισσότερους. Όμως, όταν πια έχεις -αυτοδικαίως...- διαφορετικούς στόχους, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Και απέναντι στον «γηραιό» (όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας από το «σμαραγδένιο νησί») θα παλέψουν δύο ομάδες με υψηλούς στόχους. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ

Το πρόγραμμα του Διαγόρα μετά την αναμέτρηση με τον Ιωνικό και μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου είναι το εξής: Αιγάλεω-Διαγόρας, Διαγόρας-Ολυμπιακός Βόλου, Τρίγλια-Διαγόρας, Διαγόρας-Καβάλα και Ασπρόπυργος-Διαγόρας. 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

TEΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σταματόπουλος (19), Γιαγκιόζης (30), Τσέλιος (34)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ηλιάδης (4), Προβατίδης (5), Μκρτσιάν (13), Μανωλάκης (77), Παπαδόπουλος (3), Ευαγγελιδάκης (2)

ΜΕΣΟΙ: Καρπαθάκης (8), Κοντός (20), Κασνέτσι (6), Μπελέρης (16), Αθανασίου (21), Αμπατανέο (14), Μπουρλάκης (17), Νάβαλον (29), Πινιώτης

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ρουτζιέρης (31), Κέρι (10), Γεωργίου (7), Γλυνός (11), Γούλας (99), Πατσαρούχας (37), Μεντί (9), Μπαρμπαρούσης (33)
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: