Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

O Ιωνικός κλήθηκε (βάσει προγράμματος) να αντιμετωπίσει σε δύο συνεχόμενες αγωνιστικές την ομάδα που ήταν μπροστά του και την ομάδα που βρισκόταν ακριβώς από πίσω του στο βαθμολογικό πίνακα της φετινής Football League. Ο συνολικός απολογισμός μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί κάπως πενιχρός. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι πως η Βέροια τον έφτασε, τα Τρίκαλα «απομακρύνθηκαν» αρκετά, ενώ πλέον η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου βρίσκονται στο «πεδίο βολής».

Αυτό το εύρος δεδομένων σημαίνει πως μιλάμε για μία συγκυρία στην οποία χρειάζεται η ομάδα της Νίκαιας να φανερώσει δείγματα έξυπνης αντιμετώπισης και σωστής ψυχολογίας. Προέκυψαν αίφνης συνθήκες ειδικών διαχειρίσεων. Αλλά, σε αυτές φαίνονται οι μάγκες και στον Ιωνικό ξέρουν από αυτά...

Το ποδόσφαιρο και τα πρωταθλήματά του ανά τον κόσμο έτσι είναι. Εδώ και αιώνες. Καμία ομάδα δεν μπορεί να πηγαίνει συνέχεια «τρένο». Όλες καλούνται να ανταποκριθούν σε χωροχρονικά σημεία στα οποία τα πράγματα δεν πάνε καλά ή -τέλος πάντων- όπως οι ίδιες τα θέλουν. Ο Ιωνικός πήγαινε πολύ καλά για συνεχόμενους μήνες. Και τώρα πρέπει να βρεθεί η σωστή διάσταση περιγραφής των πραγμάτων. Η ομάδα, και με τη Βέροια και με τα Τρίκαλα, στα περισσότερα λεπτά κράτησε τον αυτοσεβασμό της. Τα αποτελέσματα, και ειδικά αυτό στα Τρίκαλα, δεν ήταν καλά. 

Η εικόνα του ματς στα Τρίκαλα ήταν συγκεκριμένη και είχε δύο διαφορετικές πτυχές. Στο πρώτο ημίχρονο όλα πήγαιναν με τέτοιο τρόπο που δεν θα ήταν λάθος να πούμε πως ο Ιωνικός διατηρούσε τον έλεγχο της κατάστασης. Οι γηπεδούχοι, όμως, στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασαν στροφές, έγιναν πιο απειλητικοί και δικαιώθηκαν για αυτήν τους την επιλογή σκοράροντας το χρυσό τέρμα που έκανε και τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μετά το 1-0 ο Ιωνικός έδειξε σφυγμό, προσπάθησε να απαντήσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να γίνουν καλύτερα στο συγκεκριμένο ενενηντάλεπτο; Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά, ναι, αλλά και όχι. Η ομάδα του Δημήτρη Αρναούτη προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε. 

Τα Τρίκαλα δεν κυριάρχησαν απόλυτα. Έδειξαν, όμως, πως είναι στιβαρή και σοβαρή (για τα μέτρα της κατηγορίας) ομάδα, που συχνότατα αυτο-διευκολύνει το έργο της γιατί ξέρει να εκμεταλλεύεται τα όποια προσόντα διαθέτει. Έχει βρει, μάλλον, τη συνταγή που χαρίζει βαθμούς και επομένως ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ο Ιωνικός έπαιξε τις πιθανότητές του και έχασε, αλλά δεν χάθηκε. Σίγουρα τα Τρίκαλα βγήκαν κερδισμένα, αλλά και ο Ιωνικός συνεχίζει την προσπάθειά του με όρους που να επιτάσσουν ολική εγρήγορση. 


Και τι γίνεται τώρα όσον αφορά στο μέλλον και τις άμεσες αναγκαιότητές του; Μέχρι τώρα στις περισσότερες αγωνιστικές τα άλλα αποτελέσματα ευνοούσαν την ομάδα της Νίκαιας. Αυτό το σαββατοκύριακο ούτε αυτό έγινε. Επομένως, ο Ιωνικός βρήκε μπροστά του ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» στο οποίο πρέπει να δώσει απαντήσεις. Από εδώ και πέρα, όλα μετράνε αλλιώς. Τώρα χρειάζεται να επιστρατευτεί όλο το «οπλοστάσιο». Πίστη, διάθεση για μαχητικότητα, στήριξη από τον κόσμο, εμπιστοσύνη στην ποδοσφαιρική ποιότητα που έχει η ομάδα (και την έχει δείξει εδώ και μήνες), και τόλμη. Μπορεί αυτή η ήττα να γίνει αφορμή για δημιουργικά πείσματα; Μπορεί να είναι η αιτία για μάτια που γυαλίζουν και κοφτερά μυαλά που θα θέλουν να τελειώσουν την «κάθε δουλειά» όσο καλύτερα και γρηγορότερα γίνεται; Δεν ήρθε καμία καταστροφή, απλά αυξήθηκε ο πήχης των απαιτήσεων. Το σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο Ιωνικός μπορεί να ανταποκριθεί και θα παρακολουθήσουν την πορεία του στις τελευταίες 12 αγωνιστικές με αισιοδοξία. 

ΥΓ. Αν για μία ομάδα που παλεύει με δύσκολους αντιπάλους για την άνοδο η στήριξη του κόσμου είναι καταλυτική παράμετρος, σε τέτοιες συγκυρίες όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί μετά την ήττα στα Τρίκαλα αποτελεί extra συνθήκη πάνω στην οποία μπορεί ακόμα και να στηριχθεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική αντεπίθεση.
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: