Γράφει ο Κώστας Μαρούντας

Kαι τώρα, θρίλερ! Η μεγάλη ευκαιρία να παρθεί σημαντική διαφορά από την τρίτη θέση χάθηκε για τον Ιωνικό. Με έναν τρόπο που συνδυάζει απογοήτευση και ενδεχομένως και λίγο εκνευρισμό. Όμως, το 1-0 στη Χαλκιδική είναι γεγονός που δεν αλλάζει. Μπορούσε να αλλάξει, αλλά μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή... Πλέον, όλες οι αναζητήσεις αφορούν στους τρεις τελευταίους αγώνες. Mε τρεις νίκες δικές του, ο Ιωνικός ανεβαίνει. Αλλά, μόνο αν κοιτάει τον κάθε αγώνα ξεχωριστά, με την ιδιαίτερη προσέγγιση που του ταιριάζει (στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι) και δίχως περιττές πιέσεις και αυτοκαταστροφικά άγχη, θα μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει. Για αρχή, το μενού λέει «Καβάλα» και τίποτα άλλο....

Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, τρία πράγματα μοιάζουν να είναι «αδιατάρακτα»: ο βαθμολογικός συνωστισμός, τα αρκετά προτερήματα της ομάδας του Ιωνικού, αλλά και οι όποιες υπαρκτές αδυναμίες της (που δεν την αφήνουν να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει σε κάποιους αγώνες). Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι ριζικά ως προς τα δύο τελευταία στοιχεία στο διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Το μόνο που είναι εφικτό για την ομάδα της Νίκαιας στο τώρα είναι να «αποσταθεροποιήσει προς τα κάτω» τα όποια τρωτά και «να κυνηγήσει» να εφαρμόσει έμπρακτα όσα περισσότερα αγωνιστικά προτερήματα διαθέτει. 

Παράλληλα, όμως, αυτό που πρέπει να γλιτώσει πάση θυσία αυτές τις μέρες ο οργανισμός της ομάδας είναι ο (αρνητικός) ντόρος που προκύπτει μετά από μία τέτοια ήττα όπως αυτή από την (μέχρι πρότινος ουραγό...) Τρίγλια. Ένας ντόρος που είναι σε θέση εν δυνάμει να βγάλει μία ομάδα από το σημείο ισορροπίας της και να κάνει τους φίλους της να χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν. Τουλάχιστον, σε ένα βαθμό. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ομάδα πρέπει πρωτίστως να καθαρίσουν το μυαλό το δικό τους, και εν συνεχεία όλων των υπολοίπων. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ καθοριστική.

Με την Τρίγλια δεν έγινε αυτό που έπρεπε. Μπορεί να γίνει με την Καβάλα; Πρέπει... Όλα τα άλλα ωχριούν. Η ουσία δεν είναι υπόθεση σκέψεων, λόγων, κειμένων ή αρθρογραφιών. Αλλά, έργων μέσα στο γήπεδο, από τους πλέον αρμόδιους. Όταν ένα μικρό παιδάκι σπάσει ένα πιάτο δεν έχει σημασία να το μαλώσεις με άσχημο τρόπο. Σημασία έχει να βρεις τον τρόπο να γίνει στη συνέχεια το ίδιο πιο προσεχτικό, έτσι ώστε να αποφεύγει -στο μέτρο του εφικτού-τις μελλοντικές ζημιές...

Βλέπουμε, πια, που έφτασε βαθμολογικά ο Διαγόρας Ρόδου και μπορούμε έτσι να έχουμε απτό δείγμα για το τι σημαίνει να μην απογοητεύεσαι όταν μένεις πίσω. Σε ανύποπτο χρόνο, όταν δεν σε υπολογίζουν πολύ, φροντίζεις να κάνεις εσύ τη δουλειά σου όσο καλύτερα γίνεται. Και εκμεταλλευόμενος τις απώλειες των άλλων να φτάσεις κάποια στιγμή να διεκδικείς το δικαίωμα στο όνειρο. Από την πλευρά του ο Ιωνικός δεν έμεινε ποτέ για πολύ καιρό πίσω, είναι ακόμα δεύτερος και δεν πρέπει να χάσει σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο το όποιο πλεονέκτημα του δίνει η θέση του. Ακόμα και ένα θρίλερ μπορεί να έχει αίσιο τέλος...

ΥΓ. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εξαναγκαστική απουσία του κόσμου της ομάδας της Νίκαιας στον κρισιμότατο εντός έδρας αγώνα με την Καβάλα. Όλοι μπορούν να φανταστούν την ατμόσφαιρα που θα επικρατούσε στις κερκίδες. Όμως, η φαντασία πάντα πρέπει να έπεται της πραγματικότητας του υλικού κόσμου... Προφανώς και προέχουν οι λόγοι της δημόσιας υγείας, επομένως και σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται έξτρα ψυχολογική δουλειά για να καλυφθεί (όσο γίνεται...) το όψιμο χάντικαπ που προέκυψε λόγω κορονοϊού. Ας έχουν τη θέρμη που θα λείπει από τις κερκίδες, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο.

ΥΓ1. Παραθέτουμε το πρόγραμμα όλων των ομάδων που αποτελούν άμεση απειλή για να στερήσουν τη δεύτερη θέση από τον Ιωνικό: 

Διαγόρας Ρόδου (38 βαθμοί): Διαγόρας Ρόδου-Τρίγλια, Καβάλα-Διαγόρας Ρόδου, Διαγόρας Ρόδου-Ασπρόπυργος

Νίκη Βόλου (37 βαθμοί): Ασπρόπυργος-Νίκη Βόλου,Νίκη Βόλου-Βέροια, Τρίκαλα-Νίκη Βόλου

ΟΦ Ιεράπετρας (37 βαθμοί): Θεσπρωτός-ΟΦ Ιεράπετρας, Αιγάλεω-ΟΦ Ιεράπετρας, ΟΦ Ιεράπετρας-Καλαμάτα

Καβάλα (36 βαθμοί): Ιωνικός-Καβάλα, Καβάλα-Διαγόρας Ρόδου, Ολυμπιακός Βόλου-Καβάλα

Βέροια (35 βαθμοί): Βέροια-Ιάλυσος, Νίκη Βόλου-Βέροια, Βέροια-Ιωνικός

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ: Η Βέροια κινδυνεύει να χάσει τέσσερις βαθμούς λόγω αντικανονικής συμμετοχής του ποδοσφαιριστή Μαραγκού στον πρόσφατο αγώνα της με την Καλαμάτα. Δηλαδή, να χάσει τον βαθμό που πήρε, συν τρεις ακόμα. Έτσι, μετά από ένσταση των Μεσσήνιων, η προοπτική του να πάει η Βέροια στους 31 βαθμούς, και να μείνει οριστικά εκτός από τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, είναι το πιθανότερο σενάριο.
Share To:

Thodoris Χ

Post A Comment: